Curcan La Cuptor
Timp total 3 ore și 30 minute

Ingrediente

1 curcan de 4 kg 2 linguri suc de lamaie 3 cepe, fin tocate 2 morcovi, fin tocat 4 bete de telina, tocata marunt 1/2 legatura de patrunjel, fin tocata 80g unt 1 lamaie, coaja de ras fin 1 lingurita de ulei de masline 2 1/2 cani de vin alb sau supa de pui

Mod de preparare

1. Se indeparteaza excesul de grasime, maruntaiele si gatul de curcan. Se clateste sub apa rece, se usuca in interior si in exterior cu un prosop de hartie. Se freaca cu sare. Se pune 1/3 din cantitatea de ceapa, morcov, telina si patrunjel in cavitate. Se pun aripile sub pasare si se prind pulpele cu sfoara.

2. Se combina unt, coaja de lamaie, sare si piper. Cu ajutorul degetelor, se dezlipeste usor pielea de carne. Se intinde jumatate din amestecul de unt intre pielea de pe piept si carne.

3. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se presara ceapa ramasa in tava. Se pune curcanul peste ceapa. Se topeste amestecul de unt ramas cu ulei si perie peste tot. Se condimenteaza cu sare si piper. Se toarna 2 cani de vin in tava. Se acopera cu folie.

4. Se lasa friptura la cuptor timp de 2 ore si 30 de minute, se unge cu untul din tava la fiecare 30 de minute, pana cand devine auriu si este gatit. Se adauga putina apa, in cazul in care carnea se usuca. Se elimina folia pentru ultimele 40 de minute.

5. Se servesc feliile de curcan cu cartofi si salata.