O friptură bună are câteva caracteristici: nu e uscată, este rumenită la exterior și fragedă în interior, nu este nici prea gătită, nici în sânge și este gutoasă ca atare, fără să fie nevoie de sosuri, garnituri sau salate.

Ca orice lucru în bucătărie, o bucată de friptură perfectă are câteva secrete pe care, dacă le respectați, nu aveți cum să dați greș. Vorbim despre fripturi în general, dar despre friptura de vită în particular.

În primul rând, pentru o friptură bună aveți nevoie de materie primă bună. Carne de calitate, cu procentul corect de grăsime și care să nu fie plină de apă. Puteți alege mușchi sau antricot, important este să fie o carne bună.

Cum să faci o friptură de vită PERFECTĂ
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 1 bucată carne de vită
  • sare
  • piper
  • un cubuleț de unt
  • rozmarin (opțional)
  • 1 linguriță ulei de măsline

Mod de preparare

Scoateți carnea din frigider cu cel puțin 20 de minute înainte de a o găti. Carnea trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a nu produce un șoc termic atunci când o puneți în tigaie.

Ungeți bucata de carne cu puțin ulei de măsline și condimentați cu sare și piper pe ambele părți. Împingeți uleiul și condimentele ușor cu degetele în carne.

Puneți o tigaie pe foc și, când aceasta s-a încins, puneți bucata de carne. Focul trebuie să fie mediu. Întoarceți bucata de carne după fiecare 2 minute pe partea cealaltă.

Pentru o bucată de carne cu grosimea de 1,5-2 cm, 8 minute de gătit sunt suficiente. 4 minute pe fiecare parte, având grijă să o întoarceți. Veți obține astfel o friptură făcută mediu. Dacă vreți o friptură bine făcută, mai adăugați câte două minute pe fiecare parte.

Când carnea este gata, opriți focul și puneți cubulețul de unt deasupra. Untul se va topi datorită căldurii cărnii și va emolia carnea. Puneți rozmarinul și lăsați friptura să se odihnească câteva minute înainte de a o tăia.

Carnea are nevoie de acest timp pentru ca toate aromele și sucurile din ea să se lege și să ajungă treptat la temperatura camerei.

Poftă bună!