Lipia libaneză este una dintre cele mai gustoase sortimente de pâine pe care le-am încercat. Se face ușor și o puteți savura cu orice, de la supe cremă, până la salată de vinete, hummus etc.

Cum să faci lipii (pâine libaneză) perfecte

Lipiile libaneze sunt subțiri, moi și perfecte pentru shaorma sau pentru a fi servite cu hummus.

Mirosul de pâine făcută în casă este ispititor, iar rețetă noastră este super gustoasă și ușor de făcut, deși trebuie lăsată să crească.

Lipia libaneză este o rețetă clasică de pâine arabă. Este folosită în tot felul de preparate culinare arabe și libaneze, chiar și în plăcinte cu carne sau ca un fel de găluște mediteraneene în supe și alte mâncăruri.

Este făcută cu drojdie, este mai groasă decât pâinea nedospită, iar când se coace, se umflă și formează buzunare care pot fi umplute cu salata preferată.

Care este diferența dintre naan și lipie libaneză

Pâinea naan este o pâine indiană care se prepară cu iaurt și ulei și se gătește în tigaie, pe aragaz. Lipia libaneză trebuie să se umfle și să rămână goală în interior, în timp ce pâinea naan este densă.

Cum faci lipii libaneze perfecte

Preparare 15 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 15 minute

Ingrediente

  • 750 de grame de făină integrală
  • 2 lingurițe de sare
  • 500 ml de apă caldă
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 și 1/4 lingurițe de drojdie activă uscată

Mod de preparare

Încălziți ușor 120 ml de apă. Nu trebuie să fie prea fierbinte, altfel drojdia nu se va activa corect.

Cum se face aluatul pentru lipie

Adăugați zahărul, uleiul de măsline și drojdia în apa caldă. Lăsați-o să se activeze timp de aproximativ 10 minute sau în timp ce pregătiți celelalte ingrediente.

Într-un castron mare, adăugați făina și sarea. Asigurați-vă că restul de apă este la temperatura camerei sau ușor caldă. Adăugați încet amestecul de apă și drojdie peste făină, fie frământând cu mâinile, fie folosind un mixer pentru a omogeniza compoziția.

Dacă folosiți un mixer, lăsați-l să amestece și să frământe aluatul de pâine timp de aproximativ 5 minute. Va deveni foarte elastic atunci când toate ingredientele sunt bine încorporate.

Lăsați aluatul să crească!

Acoperiți castronul cu folie de plastic și puneți-l într-un loc cald. Lăsați aluatul să crească timp de aproximativ 1 - 1,5 ore sau până când își dublează volumul. Timpul de dospit variază, în funcție de cât de cald sau de umed este în încăpere.

După ce și-a dublat volumul, rulați aluatul în bile de mărimea unei portocale și puneți-le pe o tavă unsă. ASIGURAȚI-VĂ că vă udați vârfurile degetelor înainte de a atinge aluatul pentru că va fi lipicios.

În acest moment puteți congela câte bile de aluat doriți, pentru a le folosi mai târziu.

După ce formați aluatul în bile, puneți o folie de plastic unsă peste el și lăsați-l să crească timp de aproximativ 30-45 de minute.

După ce a crescut, puneți puțin aluat pe o suprafață bine pudrată cu făină și întindeți-l pentru a avea o grosime de aproximativ 6 mm sau chiar mai puțin.

Cum se coace lipia libaneză în cuptor - obținerea buzunarelor

Preîncălziți cuptorul și tava de copt, pe raftul superior al cuptorului la 220°C.

Deschideți cuptorul și adăugați cu grijă 3-4 dintre lipii pe tava încinsă. Închideți cuptorul și coaceți timp de 1-2 minute. Se vor umfla și vor arăta aproape ca niște mingi. De îndată ce capătă această formă, le puteți scoate din cuptor!

De ce nu s-a umflat lipia?

Dacă lipia nu se umflă și nu formează buzunar, fie aluatul nu a fost întins suficient de subțire, fie tava și cuptorul nu au fost preîncălzite suficient.

Punerea lipiei în cuptorul încins, pe o tavă încinsă, o va ajuta să se umfle și să formeze buzunarul.

Ce se mănâncă cu lipii libaneze?

Lipiile libaneze pot fi mâncate ca atare sau încălzite, cu unt, alături de hummus, sau orice alt dip. Sunt delicioase în Arayes (lipie umplută cu carne și prăjită în tigaie).

Lipia poate fi folosită pentru sandvișuri, ușor prăjită în tigaie cu puțin ulei sau folosită ca un fel de crutoane în salate, cum ar fi fattoush.

Cât timp se poate consuma lipia libaneză făcută în casă

Lipia de casă va rezista aproximativ 2 zile într-o pungă ermetică. Noi preferăm să o consumăm imediat. Este mai bună proaspăt scoasă din cuptor sau la scurt timp după aceea.

Se poate congela?

Puteți congela lipia libaneză făcută în casă! Puteți îngheța aluatul și îl puteți coace mai târziu!

În mod normal, când facem această rețetă, se coace cam jumătate din aluat, iar cealaltă jumătate o congelăm.

Pentru a-l păstra în congelator, se formează bile din aluat, de mărimea unei portocale, se învelesc în folie de plastic și se pun într-o pungă de congelator.

Cum se dezgheață aluatul congelat

Scoateți bilele de aluat din congelator și puneți-le pe o tavă unsă. Acoperiți-le fie cu folie de plastic, fie cu un prosop. Lăsați aluatul să se dezghețe timp de aproximativ 30 de minute, apoi îndepărtați folia de plastic.

Lasă-l să se decongeleze complet, la temperatura camerei. Întindeți-l la dimensiunea unor lipii. Se lasă să crească într-un loc cald timp de 30-45 de minute înainte de a-l coace.