Nimic nu e mai bun dimineața decât un croissant cu o cafea cu lapte caldă. Croissantele se fac foarte ușor acasă, în propria bucătărie, iar rețeta nu este deloc una care să vă intimideze.

Dacă vă hotărâți să faceți croissante, aluatul este cel mai important. El nu este greu de făcut, dar necesită multă răbdare și timp. Dar vă garantăm că merită! În plus, aluatul pentru croissante poate fi folosit și pe post de aluat foietaj și păstrat la congelator mai mult timp.

Aluatul foietaj din comerț conține margarină, dar cel pe care îl veți face în casă va respecta rețeta originală și va conține unt. Gustul nu se compară cu al celui din comerț, iar aluatul foietaj pe care îl veți face va avea o calitate net superioară celui din magazin.

Cum să faci cele mai bune CROISSANTE acasă
Timp total 4 ore

Ingrediente

  • 350 g unt
  • 500 g făină
  • 15 g drojdie uscată
  • 15 g sare
  • 300 ml lapte
  • 90 g zahăr
  • ciocolată pentru umplut
  • 1 gălbenuș de ou + câteva linguri de lapte pentru uns

Mod de preparare

Din toate ingredientele, mai puțin untul, faceți un aluat pe care îl lăsați la crescut o oră și jumătate.

În timp ce aluatul se dospește, scoateți untul din frigider, astfel încât să fie la temperatura camerei.

Puneți untul într-o bucată mare de folie de plasic și îl întindeți, cu ajutorul unui sucitor, sub formă de pătrat cu latura cam de 20 cm. Îl puneți la frigider în folie.

Când aluatul a crescut, îl întindeți pe o suprafață tapetată cu făină, astfel încât să obțineți o foaie cu lungimea de 3 ori mai mare decât a bucății de unt, aprox. 60 x 20 cm.

Sunt importante dimensiunile, pentru că de aici încolo veți începe să creați straturile de foietaj.

Puneți bucata de unt în mijlocul aluatului, după ce ați îndepărtat folia alimentară și aduceți părțile de aluat una peste alta, ca și cum l-ați împături.

Mai împăturiți o dată aluatul și puneți-l la frigider pentru 30 de minute. După ce a trecut timpul, scoateți aluatul și îl întindeți din nou, cu grijă, sub formă de dreptunghi mare.

Îl împăturiți din nou și îl puneți iarăși la rece pentru 30 de minute. Operațiunea se repetă de trei ori, după care mai lăsați aluatul la frigider pentru câteva ore sau până a doua zi dimineața.

Scoateți aluatul și împărțiți-l în două. O bucată o puteți congela sau folosi tot atunci, în funcție de câte croissante vreți să faceți.

Întindeți o foaie de aluat subțire de 4-5 mm și cam de 10 cm lățime. O tăiați în triunghiuri egale.

La baza triunghiului, puneți un cubuleț de ciocolată sau o linguriță de Nutella și rulați cu grijă spre bază.

Puneți croissantele în tavă, pe hârtie de copt, și le mai lăsați la dospit o jumătate de oră, timp în care preîncălziți cuptorul la 180 de grade.

Când croissantele s-au dospit, le ungeți cu amestecul de gălbenuș cu lapte și le dați la cuptor pentru 20-25 minute, sau până când s-au rumenit frumos.

Poftă bună!