Crema de zahăr ars este unul dintre cele mai bune deserturi ale copilăriei. Se face ușor, din ingrediente puține și la îndemână, așa că pentru mulți dintre noi, aceasta era prăjitura duminicilor în familie. 

Crema de zahăr ars este varianta românească pentru creme brulee și se poate face atât în tavă mare, cât și în forme individuale, eventual forme pentru brioșe. În acest caz, trebuie să lucrați foarte repede cu caramelul, pentru că se va întări repede. 

Pentru crema de zahăr ars aveți nevoie de exact patru ingrediente, pe care toată lumea le are acasă. Nu necesită cine știe ce experiență în bucătărie, ci doar puțină răbdare și vă garantăm că rezultatul va fi unul delicios!

Cremă de zahăr ars - cea mai simplă rețetă
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 350 g zahăr
  • 8 ouă
  • 1 litru lapte
  • 2 lingurițe esență de vanilie

Mod de preparare

Puneți într-o cratiță pe foc 200 g de zahăr, pentru a face caramelul. Lăsați la foc mic și nu amestecați, doar mișcați din când în când vasul. Când acesta s-a topit (aveți grijă să nu se ardă), îl luați de pe foc și în veți turna într-o tavă în care urmează să faceți prăjitura.

Lucrați repede, pentru că zahărul se va întări rapid. Întindeți caramelul și pe pereții tăvii.

Pentru cremă, puneți ouăle, restul de zahăr și vanilia în vasul mixerului și amestecați foarte bine, până când formează o cremă și zahărul s-a topit. Puneți laptele, puțin câte puțin și continuați să mixați.

Când crema este gata, o veți turna peste caramel. Puneți tava cu crema de zahăr ars într-o altă tavă mai mare și turnați apă în tava mare. Crema de zahăr ars se coace la bain marie, pentru a fi cremoasă și aerată.

Dați tăvile la cuptor, la 160 de grade pentru aproximativ o oră sau până când crema s-a rumenit deasupra.

Dezlipiți marginile cremei cu un cuțit și răsturnați prăjitura peste el. Lăsați crema să se răcească bine înainte de a servi.

Poftă bună!