Cremă catalană cu zahăr caramelizat

Apare în Dulciuri, Prajituri fara zahar, Prajituri de casa

Cremă catalană cu zahăr caramelizat
37 voturi
5 37

Crema spaniolă, sau crema catalană, așa cum mai este numită, este un desert foarte simplu de făcut și de efect. Ca gust și mod de preparare seamănă destul de mult cu crema de zahăr ars, pe care toată lumea o cunoaște, și cu creme brulee. 

Crema catalană este un desert foarte de efect și rapid atunci când aveți musafiri. O puteți prepara de seara și pune în recipiente mici și păstra la frigider peste noapte. Va fi nemaipomenită a doua zi, rece, cu puțin zahăr caramelizat deasupra sau un sirop de caramel. 

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 1/2 portocală
  • 1/2 lămâie
  • 1/2 baton scorțișoară
  • 1 păstaie de vanilie
  • 7 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță amidon
Timp de preparare: 45 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți laptele, zeama de la portocală și pe cea de la lămâie, păstaia de vanilie și scorțișoara într-un vas pe foc. Când începe să fiarbă, opriți focul și lăsați 10 minute pentru ca aromele să se amestece și să se răcească puțin.

Bateți cu mixerul gălbenușurile de ou, zahărul și amidon, până când obțineți o cremă mai deschisă la culoare.

Strecurați laptele infuzat și puneți-l din nou pe foc. Înainte de a începe să fiarbă, adăugați crema de gălbenușuri și amestecați încontinuu, la foc mic, pentru 6-7 minute.

Când crema începe să se îngroașe și formează o peliculă vizibilă pe lingura de lemn, puteți opri focul.

Turnați crema în recipiente mici și acoperiți cu folie de aluminiu sau de plastic, pentru a nu se forma o peliculă la suprafață. Lăsați să se răcească complet, după care dați crema la frigider.

Pentru a servi, presărați puțin zahăr deasupra, pe care îl veți carameliza cu ajutorul unei flăcări. Serviți crema rece, cu zahăr caramelizat deasupra sau simplă.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Cremă arăbească de iaurt cu tahini

Bucătăria orientală este una extrem de ofertantă, mai ales în ceea ce privește sosurile. Un sos cremos și aromat de iaurt se...

Cremă de mascarpone cu frișcă și cafea

O cremă de mascarpone cu frișcă, fină, pufoasă, se potrivește excelent în aproape orice desert. Este o cremă aproape universală și...

Supă cremă de cașcaval

Supa cremă de cașcaval este un preparat care poate părea sofisticat și pretențios, dar nu este deloc așa. Se face ușor, ca orice altă...

Supă cremă de linte în stil marocan

Supele cremă sunt cele mai ușoare și mai rapide. Dacă nu ați preparat ciorbe și supe până acum, o supă cremă este un punct de...

Cremă de ciocolată cu alune (Nutella de casă)

Nutella este genul de dulce care se potrivește în orice combinație și pe care cu greu poți să îl refuzi. Dar ce ai zice dacă...

Cremă de unt cu usturoi și ierburi aromatice

Nimic nu se compară cu o friptură fragedă, rumenită pe grătar, cu un sos care să o complimenteze perfect. Dacă nu aveți la...

Supă cremă de rădăcinoase

Supele cremă sunt foarte sățioase și ușor de făcut. În plus, sunt o alegere foarte sănătoasă, datorită conținutului mare de...

Cremă de vanilie pentru prăjituri

Crema de vanilie este o cremă universală în bucătăria și patiseria internațională. Se potrivește la o mulțime de prăjituri și...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta