Cremă catalană cu zahăr caramelizat

Apare în Dulciuri, Prajituri fara zahar, Prajituri de casa

Cremă catalană cu zahăr caramelizat
42 voturi
5 42

Crema spaniolă, sau crema catalană, așa cum mai este numită, este un desert foarte simplu de făcut și de efect. Ca gust și mod de preparare seamănă destul de mult cu crema de zahăr ars, pe care toată lumea o cunoaște, și cu creme brulee. 

Crema catalană este un desert foarte de efect și rapid atunci când aveți musafiri. O puteți prepara de seara și pune în recipiente mici și păstra la frigider peste noapte. Va fi nemaipomenită a doua zi, rece, cu puțin zahăr caramelizat deasupra sau un sirop de caramel. 

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 1/2 portocală
  • 1/2 lămâie
  • 1/2 baton scorțișoară
  • 1 păstaie de vanilie
  • 7 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță amidon
Timp de preparare: 45 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți laptele, zeama de la portocală și pe cea de la lămâie, păstaia de vanilie și scorțișoara într-un vas pe foc. Când începe să fiarbă, opriți focul și lăsați 10 minute pentru ca aromele să se amestece și să se răcească puțin.

Bateți cu mixerul gălbenușurile de ou, zahărul și amidon, până când obțineți o cremă mai deschisă la culoare.

Strecurați laptele infuzat și puneți-l din nou pe foc. Înainte de a începe să fiarbă, adăugați crema de gălbenușuri și amestecați încontinuu, la foc mic, pentru 6-7 minute.

Când crema începe să se îngroașe și formează o peliculă vizibilă pe lingura de lemn, puteți opri focul.

Turnați crema în recipiente mici și acoperiți cu folie de aluminiu sau de plastic, pentru a nu se forma o peliculă la suprafață. Lăsați să se răcească complet, după care dați crema la frigider.

Pentru a servi, presărați puțin zahăr deasupra, pe care îl veți carameliza cu ajutorul unei flăcări. Serviți crema rece, cu zahăr caramelizat deasupra sau simplă.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Tort de clătite cu cremă de ciocolată și alune

Ce faci atunci când ai prea multe clătite și vrei să le transformi într-un alt desert? Prepari o cremă de ciocolată cu alune și...

Cheesecake cu cremă de lămâie (fără coacere)

Cheesecake-ul este unul dintre cele mai populare deserturi fără coacere. Se face repede, este potrivit pentru orice ocazie și poate fi combinat...

Supă cremă de urzici

Verdețurile de sezon reprezintă surse excelente de vitamine, acid folic, fier și alte substanțe nutritive de care organismul are nevoie, mai...

Supă cremă de mazăre galbenă

Chiar dacă mazărea verde este cea mai populară, trebuie să știți că și mazărea galbenă este foarte gustoasă, hrănitoare și merită...

Tăiței cu nucă și pesmet caramelizat - desertul copilăriei

Deserturile pe bază de paste și de orez sunt cele care ne aduc cel mai mult aminte de copilărie. Orez cu lapte, griș cu lapte, fidea cu lapte....

Cremă de caramel și mascarpone pentru prăjituri și torturi

Cremele pe bază de masrcarpone sunt ideale pentru prăjituri și torturi. Sunt pufoase, texturate, delicioase și foarte versatile. Puteți...

Supă cremă de roșii cu ardei copți

Supele cremă sunt pline de vitamine și nutrienți, sunt ușor de făcut și reprezintă o alegere excelentă pentru un prânz delicios,...

Cremă de brânză cu avocado și usturoi

Avocado este un ingredient delicios în orice combinație, indiferent că vorbim de banalul guacamole, până la sosuri și chiar...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta