Cremă catalană cu zahăr caramelizat

Apare în Dulciuri, Prajituri fara zahar, Prajituri de casa

Cremă catalană cu zahăr caramelizat
41 voturi
3 41

Crema spaniolă, sau crema catalană, așa cum mai este numită, este un desert foarte simplu de făcut și de efect. Ca gust și mod de preparare seamănă destul de mult cu crema de zahăr ars, pe care toată lumea o cunoaște, și cu creme brulee. 

Crema catalană este un desert foarte de efect și rapid atunci când aveți musafiri. O puteți prepara de seara și pune în recipiente mici și păstra la frigider peste noapte. Va fi nemaipomenită a doua zi, rece, cu puțin zahăr caramelizat deasupra sau un sirop de caramel. 

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 1/2 portocală
  • 1/2 lămâie
  • 1/2 baton scorțișoară
  • 1 păstaie de vanilie
  • 7 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță amidon
Timp de preparare: 45 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți laptele, zeama de la portocală și pe cea de la lămâie, păstaia de vanilie și scorțișoara într-un vas pe foc. Când începe să fiarbă, opriți focul și lăsați 10 minute pentru ca aromele să se amestece și să se răcească puțin.

Bateți cu mixerul gălbenușurile de ou, zahărul și amidon, până când obțineți o cremă mai deschisă la culoare.

Strecurați laptele infuzat și puneți-l din nou pe foc. Înainte de a începe să fiarbă, adăugați crema de gălbenușuri și amestecați încontinuu, la foc mic, pentru 6-7 minute.

Când crema începe să se îngroașe și formează o peliculă vizibilă pe lingura de lemn, puteți opri focul.

Turnați crema în recipiente mici și acoperiți cu folie de aluminiu sau de plastic, pentru a nu se forma o peliculă la suprafață. Lăsați să se răcească complet, după care dați crema la frigider.

Pentru a servi, presărați puțin zahăr deasupra, pe care îl veți carameliza cu ajutorul unei flăcări. Serviți crema rece, cu zahăr caramelizat deasupra sau simplă.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Supă cremă de mazăre

Supele cremă sunt o alegere delicioasă, sănătoasă și ușor de făcut, ideale pentru prânz. Se pot face din orice legume sau...

Ruladă din pâine cu cremă de brânză și somon

O ruladă aperitiv este o alegere excelentă pentru o ocazie când aveți musafiri și nu știți ce să pregătiți mai repede. Arată...

Supă cremă de spanac

Supele de legume, fie că le servim în varianta cremă sau obișnuite, sunt o alegere delicioasă, sănătoasă și foarte hrănitoare...

Supă cremă de morcovi cu ghimbir

Supa cremă de morcovi este o alegere delicioasă și sănătoasă pentru prânz. Se face rapid și ușor, este o sursă excelentă de...

Cremă de șampanie pentru prăjituri

Cremele simple și rapide, cu textură de budincă, sunt perfecte atunci când aveți poftă de ceva dulce, dar le puteți folosi și pentru...

Tort de ciocolată cu cremă de mascarpone

Tortul de ciocolată este un desert irezistibil pentru orice ocazie, fie că vorbim despre o aniversare, atunci când aveți musafiri sau...

Supă cremă de cartofi dulci

Supele cremă sunt printre cele mai ușoare și la îndemână supe și ciorbe pe care le puteți prepara. Puteți combina orice fel de...

Cremă de cocos pentru prăjituri și torturi

Atunci când vine vorba despre deserturi, puteți urma rețete clasice, sau puteți improviza o prăjitură care să se potrivească...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta