Crap la cuptor cu legume este una dintre cele mai cunoscute și mai sănătoase rețete. Crapul gătit la cuptor este foarte gustos și cu puține calorii, ideal pentru întreaga familie.

Crap la cuptor pe pat de legume

Cât despre imaginea pe care o oferă acest preparat… eleganță este cuvântul ce caracterizează cel mai bine această rețetă.

Cât de sanătos este sa mâncăm crap

Crapul este un pește sănătos, dar necesită atenție în modul de a fi gătit.

Dacă îl prăjiți, veți distruge o mulțime de nutrienți, cum ar fi acizii grași Omega 3 și în același timp, veți consuma și mult ulei pentru prăjit. Dar toate astea compensează cu gustul său inconfundabil. Dacă doriți să pregătiți o masă sănătoasă, gătiți-l în cuptor sau la abur.

În ceea ce privește valorile nutriționale, trebuie spus că un file mediu conține o cantitate satisfăcătoare de proteine și mai mult decât suficient fosfor, vitamina B12, izoleucină și lizină. Astfel, consumând un file de crap, veți obține doza zilnică recomandată din acești nutrienți.

De altfel, carnea de crap este bogată și în vitaminele B5 și B6, potasiu, zinc, fier, cupru și magneziu.

Cum alegem un crap bun?

Secretul principal al maeștrilor în artă culinară este capacitatea de a alege produsele potrivite. Dacă vreți să puneți pe masă un preparat delicat la gust, parfumat și sănătos, este cert că veți alege pește viu. Cu cât crapul va fi mai proaspăt, cu atât vai fi mai gustos.

Un crap de calitate arată așa: branhiile sale au o culoare roz sau roșu aprins, ochii sunt curați, burta nu este umflată, solzii sunt uniformi și strălucitori, iar carcasa în sine este elastică.

La polul opus, în cazul în care carnea rămâne ușor în urma oaselor, ochii peștelui sunt bulbucați și neclari, pe solzi sunt pete roșii, branhiile au o nuanță închisă, atunci, cel mai probabil, este vechi și ar trebui să nu îl cumpărați.

Cum tăiem/filetăm crapul?

Pasul 1

Crapul are solzi mari si trebuie să îi indepartati înainte de a fi gătit. Țineți peștele de coadă, luați un cuțit și „zgâriați” crapul de la coadă la cap, în direcția opusă solzilor. Faceți acest procedeu până dispar cu toții.

Pasul 2

Mulți oameni preferă fileul de pește. Pentru a-l obține, faceți o tăietură subțire în spatele capului, în jurul crapului.

Repetați același lucru și în jurul capătului cozii. Ridicați pielea și carnea și începeți să tăiați carnea de pe oase. Cu mare grijă însă, pentru a nu deteriora oasele, altfel vor ajunge în fileul dumneavoastră.

Pasul 3

Îndepărtați pielea pentru a obține un gust mai bun. Luați un cuțit pentru filetat subțire. Tăiați sub piele de-a lungul fileului, dar faceți-o încet și cu atenție pentru a nu tăia carnea valoroasă.

Pasul 4

Chiar sub piele, de-a lungul fileului, se găsește o venă, iar indicat este să faceți o tăietură mică de-a lungul său și să o scoateți. Dacă nu reușiți să o trageți pur și simplu, puteți face câteva tăieturi sub ea în timp ce o smulgeți, pentru a vă fi mai ușor. Cel mai important este că peștele curățat corespunzător nu va avea gust amărui sau de noroi, murdar.

Asadar, dacă urmați acești pași întocmai, fileurile dumneavoastră vor fi gata!

Cum se prepară crapul la cuptor cu legume?

Ingrediente

  • aprox 1kg file de crap
  • cartofi
  • dovlecei
  • morcovi
  • ceapa
  • patrunjel
  • usturoi
  • ulei

Mod de preparare

Pentru început, alegeți legumele pe care preferați să le mâncați. Și aici puteți include cartofi, dovlecei, morcovi sau orice altceva. Acestea se curăță și se taie în bucăți.

În paralel, luați un file de crap și asezonați-l cu sare și piper.

Puneți legumele într-un vas de copt (sau tavă), uns în prealabil cu ulei și presărați condimentele care vă plac, inclusiv sare. Puteți adăuga pătrunjel, usturoi sau orice alte ierburi doriți.

Unele legume, cum ar fi cartofii, au nevoie de mai mult timp pentru gătit decât crapul. Și tocmai acesta este motivul pentru care legumele se introduc la cuptor la o temperatură de 180 de grade Celsius pentru aproximativ 10 minute și se verifică.

Atunci când încep să se înmoaie, se scot, se așează fileul de crap deasupra și se pune vasul înapoi la cuptor.

Se lasă în jur de 20-25 de minute. Verificați dacă este necesar, deoarece în cazul în care este gătit excesiv, crapul va deveni uscat.

Trucuri pentru cel mai bun crap la cuptor

Foarte mulți oameni sunt dați înapoi de mirosul de noroi/baltă atunci când gătesc pește de apă dulce. O soluție pentru înlăturarea acestuia ar fi ca, înainte de gătit, să lăsați crapul la macerat în lămâie și condimente. Și ceapa, usturoiul și verdeața vor ajuta la eliminarea mirosului neplăcut.

Oasele mici, care vă pot rămâne în gât la propriu sau în esofag, vă pot determia să nu alegeți crapul ca și pește favorit. Dar și pentru asta există o opțiune și… un cuțit. Ar trebui făcute crestături verticale foarte dese pe carcasa crapului din jurul spatelui său. Astfel, veți tăia oasele periculoase, făcându-le inofensive.

Ce beneficii are consumul de crap?

Carnea de crap are un efect antiinflamator, benefic asupra digestiei, vă întărește imunitatea și poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de spirit datorită conținutului de vitamine și minerale.

În plus, carnea de pește în general, datorită acizilor grași Omega-3, scade nivelul colesterolului, reglează tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular. Iar atunci când vine vorba de digestie, este ușor de procesat și nu va cauza gaze sau alte probleme gastro-intestinale.

În schimb, dacă aveți probleme cu nivelul colesterolului din sânge, nu ar trebui să consumați foarte des carne de crap, deoarece are mai multe grăsimi saturate decât speciile de pești de apă sărată. Însă, în acest context, rețeta propusă este sănătoasă și delicioasă!