Se apropie Paștele, iar cozonacul nu lipsește de pe masa de sărbătoare a românilor. Există atâtea rețete de cozonac, încât nici nu știi pe care să o pregătești. Dar propunerea de astăzi este una cu adevărat specială. 

Cozonacul floare cu ciocolată este o alternativă sofisticată la cozonacul clasic, copt în tavă, deși aluatul se face la fel. Diferă forma de prezentare, iar rezultatul final e unul wow, cu care vă veți impresiona familia și musafirii. 

 

Cozonac sub formă de floare cu ciocolată
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte cald
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • un plic drojdie uscată
  • 3 gălbenușuri
  • coaja de la jumătate de lămâie
  • un praf de sare
  • 200 g Nutella

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei pentru o reușită sigură.

Amestecați drojdia cu 2 linguri de zahăr, 2 linguri de făină și puțin lapte călduț. Lăsați maiaua 10 minute să crească.

Între timp, cerneți făina și puneți pe foc: laptele, zahărul și gălbenușurile. Amestecați până se topește zahărul și lăsați să se răcească puțin.

Când maiaua a crescut, puneți-o peste făină, turnați și amestecul de lapte, cu ou și zahăr, esența, un praf de sare și amestecați cu o lingură de lemn până încorporați făina.

Când aluatul s-a format, începeți să frământați cu mâinile. Turnați puțin câte puțin untul topit și adăugați coaja de lămâie la final. Când aluatul nu mai este lipicios și formează bule de aer, veți ști că l-ați frământat suficient.

Lăsați la crescut, acoperit cu un prosop, lângă o sursă de căldură, până își dublează volumul.

Când aluatul a crescut, îl veți împărți în patru părți egale. Formați câte o bilă din fiecare bucată de aluat. Începeți să întindeți prima bucată de aluat cu un sucitor, până obțineți o foaie rotundă. Puteți măsura cu ajutorul unei tăvi rotunde și să tăiați marginile.

Puneți foaia de aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și întindeți câteva linguri de Nutella peste ea, lăsând marginile libere. Procedați la fel cu toate celelalte bucăți de aluat, cu mențiunea că pe ultima nu veți mai pune Nutella.

După ce ați terminat de așezat straturile, puneți un pahar în mijloc pentru a avea ghid. Tăiați cozonacul în 12 sau 16 părți egale, lăsând mijlocul întreg. Răsuciți fiecare fâșie de câte 2 ori, în sens invers.

Lipiți fâșiile două câte două la capăt, pentru a obține 6 sau 8 petale. Mai lăsați cozonacul să crească 20 de minute, după care îl ungeți cu ou bătut. Puneți cozonacul la cuptor, la 170 de grade, pentru 40 de minute sau până când s-a rumenit.

Poftă bună!