Cozonac simplu - rețeta pentru începători

Apare în Cozonac, Prajituri de casa, Prajituri

Cozonac simplu - rețeta pentru începători
4 voturi
3 4

Nu există masă de sărbătoare fără un cozonac, fie că este el cumpărat sau făcut în casă. Nimic nu se compară cu mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor, rumenit și parfumat. Iar dacă nu ați făcut cozonac în casă până acum, este momentul să încercați această rețetă.

Cozonacul nu este deloc complicat de făcut, în ciuda faptului că multă lume se ferește de el. Dacă respectați cantitățile și lucrați la cald, reușita este sigură. În plus, dacă aveți un robot de bucătărie, puteți frământa cozonacul la robot și ați scăpat de jumătate din treabă. 

Ingrediente

  • 5 gălbenușuri
  • 150 g unt
  • 300 g zahăr
  • 1 kg făină
  • 2 plicuri drojdie uscată
  • coajă de lămâie
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • rahat
  • nucă măcinată
  • cacao
  • stafide
  • un ou pentru uns
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți laptele cu zahărul într-o crăticioară pe foc. Amestecați până când zahărul s-a topit, iar laptele este cald, nu fierbinte. Adăugați gălbenușurile și amestecați bine. Puneți un praf de sare, drojdia și o lingură de făină în acest amestec și lăsați 10 minute.

Turnați amestecul peste făină și încorporați folosind o lingură de lemn, apoi frământați cu mâna. Când compoziția s-a legat, începeți să turnați untul topit, puțin câte puțin. La final, adăugați coaja de lămâie și mai frământați cât să o încorporați. Puteți folosi un robot de bucătărie pentru frământare.

Lăsați aluatul la dospit 45 de minute, într-un loc călduț. Pregătiți tăvile și umplutura. Porniți cuptorul la 180 de grade.

Împărțiți aluatul în două și întindeți-l pe o suprafață unsă cu ulei. Umpleți cozonacul cu nucă măcinată, cacao, stafide, rahat sau orice vă place. Rulați cozonacul și puneți-l în tavă.

Mai lăsați cozonacul să crească o jumătate de oră în tăvi. Ungeți cu ou bătut. Dați la cuptor, la 180 de grade. După primele 15 minute, reduceți temperatura la 160 de grade. Lăsați cozonacul 55 de minute - o oră în total, în funcție de tipul cuptorului.

Rupeți sau tăiați cozonacul după ce s-a răcit.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Degete De Vrajitoare, O Reteta Perfecta Pentru Seara De Halloween

O reteta perfecta pentru seara de Halloween.

Pashka - Desert Rusesc Pur Si Simplu Delicios

Pashka este un desert traditional rusesc de Paste, dar pentru noi, este pur si simplu delicios.

Rosii Cu Parmezan, Garnitura Perfecta Pentru Fripturi

O garnitura perfecta pentru fripturi.

Supa Cheddar Cu Bere Ale - O Supa Ideala Pentru Iubitorii De Bere Si De Cartofi

O supa ideala pentru iubitorii de bere si de cartofi, care contine doar o parte din grasimea retetei traditionale. Pentru un continut scazut de...

Pui Cu Crusta De Parmezan, O Reteta Rapida Pentru O Cina Perfecta!

Iata o alternativa mai sanatoasa la mancarea fast-food.

Cheesecake Cu Baileys Si Ciocolata, Un Desert Extravagant, Pentru Arome De Neuitat

Un desert extravagant, care se serveste a doua zi dupa ce a fost preparat, pentru arome de neuitat.

Gem De Mure, O Reteta Delicioasa Perfecta Pentru Iarna

Ai nevoie de doar trei ingrediente si mai putin de o ora pentru a face un gem delicios.

Cod Cu Sos Curry, O Reteta Cu Arome Proaspete Pentru O Cina Usoara

O reteta cu arome proaspete pentru o cina usoara.

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta