Cozonac Rosenkranz - cea mai spectaculoasă idee de cozonac

Apare în Cozonac, Dulciuri

Cozonac Rosenkranz - cea mai spectaculoasă idee de cozonac
6 voturi
5 6

Dacă v-ați plictisit de cozonacul clasic și vreți să vă impresionați familia, prietenii sau musafirii cu ceva deosebit, atunci trebuie să încercați cozonacul Rosenkranz.

Rețeta originală este una de inspirație germană (așa cum sugerează și numele), care a fost preluată apoi în bucătăria maghiară și așa a ajuns și la noi. Cozonacul Rosenkranz este ușor de făcut, iar rezultatul final va fi unul delicios și de efect, cu care veți impresiona pe oricine. 

Compoziția și modul de preparare sunt asemănătoare cu ale cozonacului obișnuit, doar că diferă forma de coacere și de prezentare. Dacă aveți o rețetă de cozonac pe care o urmați de fiecare dată, o puteți folosi pe aceea și schimba doar la final. 

Dacă nu, această rețetă sigur vă va ieși perfect.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg de făină
  • 500 ml lapte cald
  • un plic de drojdie uscată
  • 3-4 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • 150 g unt topit
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 3-4 albușuri de ou
  • 250 g zahăr
  • 300 g nucă măcinată
  • câteva linguri de lapte
  • cacao
  • 200 g zahăr pentru caramelizat
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Secretul reușitei cozonacilor constă în două secrete: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei sau călduțe și drojdia trebuie să fie de calitate.

Cerneți făina într-un vas încăpător, în care veți frământa. Dizolvați drojdia în puțin lapte călduț, cu o lingură de zahăr și una de făină. Lăsați maiaua până când își dublează volumul. Se spune că așa cum va crește maiaua, la fel va crește și cozonacul.

Între timp, încălziți pe foc restul de lapte, cu gălbenușurile și cu zahărul, până când toate s-au topit și s-au omogenizat. Aveți grijă să nu fie fierbinte, pentru că veți opri procesul de creștere a cozonacului!

Turnați laptele cu gălbenușurile și zahărul peste făină. Adăugați și maiaua, un praf de sare și începeți să omogenizați totul cu o lingură de lemn. Când făina s-a încorporat, puteți începe să frământați cu mâinile sau la un robot de bucătărie.

Adăugați, treptat, untul topit și frământați până când se încorporează. La final, adăugați coaja de lămâie. Lăsați la crescut, acoperit cu un prosop, lângă o sursă de căldură.

Între timp, puteți pregăti umplutura. Bateți albușurile cu zahărul. Adăugați câteva linguri de cacao și nuca măcinată. Aprindeți cuptorul și lăsați să se încălzească.

Puteți începe să întindeți aluatul. Împărțiți-l în două părți egale și începeți să-l întindeți cu mâinile, pe o suprafață unsă cu ulei. Întindeți o foaie de grosimea degetului și puneți deasupra jumătate din compoziție.

Rulați aluatul cât mai strâns, apoi tăiați-l bucăți de 3-4 cm grosime.

Într-o cratiță curată, puneți zahărul și puneți pe foc până se topește, apoi rotiți cratița până se întinde pe toată suprafața, inclusiv pe margini.

Puneți bucățile de aluat în vas, lăsând un spațiu de 1-2 cm între ele. Mai lăsați la dospit 30 de minute, apoi puneți la cuptor, la 170 de grade, pentru 45-50 de minute.

Cozonacul este gata, îl puteți scoate din cuptor și răsturna imediat, pentru că altfel caramelul se va întări și se va lipi de vas.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta