Descoperă cum să faci Rosenkranz, cozonacul care combină frumusețea cu gustul. Explorează rețeta care transformă un desert simplu într-o capodoperă culinară uimitoare

Rosenkranz - cel mai spectaculos cozonac

Dacă te-ai plictisit de cozonacul clasic și vrei să impresionezi familia, prietenii sau musafirii cu ceva deosebit, atunci trebuie să încerci cozonacul Rosenkranz.

Rețeta originală este una de inspirație germană (așa cum sugerează și numele), care a fost preluată apoi în bucătăria maghiară și așa a ajuns și la noi. Cozonacul Rosenkranz este ușor de făcut, iar rezultatul final va fi unul delicios și de efect, cu care vei impresiona pe oricine.

Compoziția și modul de preparare sunt asemănătoare cu ale cozonacului obișnuit, doar că diferă forma de coacere și de prezentare. Dacă ai o rețetă de cozonac pe care o urmezi de fiecare dată, o poți folosi pe aceea și schimba doar la final. Dacă nu, această rețetă sigur îți va ieși perfect.

Procesul de pregătire e mai complex și necesită un pic de îndemânare. Se începe cu un aluat de cozonac obișnuit, dar partea interesantă vine la modelarea lui. Aluatul se întinde într-o foaie, se unge cu umplutură (care poate varia de la nuci, cacao, stafide, la diverse arome), apoi se rulează. Dupa aceea, ruloul e tăiat pe jumătate pe lungime, lăsând un capăt intact. Cele două jumătăți se împletesc ușor, având grijă să fie cu partea tăiată în sus, pentru a expune straturile umpluturii. La final, se formează o coroană prin unirea capetelor ruloului.

Cozonacul Rosenkranz e nu doar delicios, dar și foarte frumos, făcându-l vedeta la orice masă de sărbătoare. Gustul său e similar cu cel al cozonacului tradițional, dar prezentarea îi adaugă un plus de eleganță și originalitate.

Rețeta de cozonac Rosenkranz

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 kg de făină
  • 500 ml lapte cald
  • un plic de drojdie uscată
  • 3-4 gălbenușuri
  • 200 grame zahăr
  • 150 grame unt, topit
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 3-4 albușuri de ou
  • 250 grame zahăr
  • 300 grame nucă, măcinată
  • câteva linguri de lapte
  • cacao
  • 200 grame zahăr, pentru caramelizat

Mod de preparare

Secretul reușitei cozonacilor constă în două secrete: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei sau călduțe și drojdia trebuie să fie de calitate.

Cerne făina într-un vas încăpător, în care vei frământa. Dizolvă drojdia în puțin lapte călduț, cu o lingură de zahăr și una de făină. Lasă maiaua la crescut, într-un vas acoperit cu folie de platic, până când își dublează volumul. Se spune că așa cum va crește maiaua, la fel va crește și cozonacul.

Între timp, încălzește pe foc restul de lapte, cu gălbenușurile și cu zahărul, până când toate s-au topit și s-au omogenizat. Ai grijă să nu fie fierbinte, pentru că vei opri procesul de creștere a cozonacului!

Toarnă laptele cu gălbenușurile și zahărul peste făină. Adaugă și maiaua, un praf de sare și începe să omogenizezi totul cu o lingură de lemn. Când făina s-a încorporat, poți începe să frămânți cu mâinile sau la un robot de bucătărie.

Adaugă, treptat, untul topit și frământă până când se încorporează. La final, adaugă coaja de lămâie. Lasă la crescut, acoperit cu un prosop, lângă o sursă de căldură.

Între timp, poți pregăti umplutura. Bate albușurile cu zahărul. Adaugă câteva linguri de cacao și nuca măcinată. Aprinde cuptorul și lasă să se încălzească.

Poți începe să întindeți aluatul. Împarte-l în două părți egale și începe să-l întinzi cu mâinile, pe o suprafață unsă cu ulei. Întinde o foaie de grosimea degetului și pune deasupra jumătate din compoziție.

Rulează aluatul cât mai strâns, apoi tăie-l bucăți de 3-4 cm grosime.

Într-o cratiță curată, adaugă zahărul și pune pe foc până se topește, apoi rotește cratița până se întinde pe toată suprafața, inclusiv pe margini.

Pune bucățile de aluat în vas, lăsând un spațiu de 1-2 cm între ele. Mai lasă la dospit 30 de minute, apoi pune la cuptor, la 170 de grade, pentru 45-50 de minute.

Cozonacul este gata, îl poți scoate din cuptor și răsturna imediat, pentru că altfel caramelul se va întări și se va lipi de vas.

Poftă bună!