Cozonac frământat la mașina de făcut pâine

Apare în Cozonac, Prajituri de casa, Prajituri

Cozonac frământat la mașina de făcut pâine
2 voturi
3 2

Nu există masă de sărbătoare fără cozonaci. Fie că alegem să-i cumpărăm, comandăm, sau îi facem în casă, să umple bucătăria cu parfumul lor, cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de Crăciun, Revelion, Paște și sărbătorile tradiționale, în general. Cu nucă, cu cacao, cu rahat sau cu stafide, aceștia reprezintă un desert irezistibil pentru orice român.

Iar dacă nu ați făcut până acum cozonac din cauza frământatului, ei bine, scăpați de acest stres dacă îi frământați cu ajutorul unui robot de bucătărie sau al unei mașini de făcut pâine. O rețetă de cozonac frământat și dospit la mașina de pâine vă propunem și noi, astăzi.  

Ingrediente

  • 250 ml lapte
  • 125 g unt
  • un praf de sare
  • 2 ouă + 2 gălbenușuri
  • 500 g făină
  • 150 g zahăr
  • 20 g drojdie
  • coaja de la o lămâie
  • Pentru umplutură:
  • 2 albușuri
  • 1 lingură cacao
  • 3 linguri zahăr
  • 250 g nucă măcinată
  • stafide
  • rahat
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Pentru a frământa aluatul, adăugați ingredientele în mașina de făcut pâine după cum urmează: laptele, sarea, untul la temperatura camerei, ouăle și cele două gălbenușuri, făina, zahărul, coaja de lămâie și drojdia.

Selectați programul de frământat și dospit, care va dura în jur de o oră și jumătate în total. Când timpul aproape a expirat, puteți pregăti umplutura.

Bateți spumă albușurile cu zahărul. Adăugați cacaoa și nuca măcinată și amestecați bine, cu un tel. Puteți face un cozonac cu umplutură de cacao și nucă și unul cu rahat și stafide.

Când aluatul este dospit, împărțiți-l în două părți egale. Întindeți aluatul pe un blat uns cu puțin ulei și umpleți cozonacul cu crema de cacao și nucă pregătită anterior, iar pe celălalt cu rahat și stafide.

Rulați cozonacii și puneți-i în tăvi. Lăsați-i să crească în tăvi încă 30 de minute, timp în care preîncălziți cuptorul. Când cozonacii au crescut, ungeți-i cu ou bătut și dați-i la cuptor, la 180 de grade. După primele 15 minute, reduceți focul la 160 de grade și mai lăsați încă 40-45 de minute sau până când cozonacii sunt rumeniți.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta