Rețeta tradițională românească de cozonac cu nucă și cacao, pufos și aromat. Cu o umplutură bogată de nucă și cacao, acest cozonac este o adevărată deliciu.

Cozonac cu multă nucă și cacao

Cozonacul cu nucă și cacao e genul ăla de desert care te face să te gândești la sărbători și la mese mari în familie. E simplu de făcut, dar are un gust deosebit.

Este interesant cum fiecare variantă de cozonac are farmecul ei, dar astăzi ne concentrăm pe cel cu multă nucă și cacao. O să vedem cum ingredientele simple se transformă în ceva special și cum, cu puțină răbdare și dragoste pentru gătit, poți să aduci un zâmbet pe fețele celor dragi.

Aceasta este o rețetă tradițională de cozonac cu nucă și cacao, care implică frământare manuală, un proces care adaugă un farmec aparte preparării. Dacă preferi, poți încerca și o variantă mai simplă de cozonac fără frământare, sau poți încerca un coconac la o mașină de făcut pâine pentru a economisi timp și efort. Dacă alegi aceste variante, nu-ți face griji, tot o să iasă super bun. Gustul ăla clasic de cozonac pe care îl știm cu toții nu se pierde.

Gata să încerci?

Dacă ești din București și nu ai timp sau chef să faci cozonac, ai opțiunea să comanzi unii dintre cei mai buni cozonaci.

Rețeta de cozonac cu multă nucă și cacao

Ingrediente

  • 1 kg făină 000 (cu min. 11% proteine)
  • 600 ml lapte – 300 pentru maia, 300 pentru aluat
  • 150 grame zahăr (o lingură pt maia, restul, la aluat)
  • 7 gălbenușuri
  • 50 de grame de drojdie proaspătă sau 14 grame drojdie uscată
  • 15 grame de sare fină
  • 100 grame de unt cu 82% grăsime (la temperatura camerei)
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • Esențe, după gust
    • 1 lingură extract de vanilie sau 3 plicuri zahăr vanilat
    • 1 lingură esență de portocale
    • 1 lingură esență de rom

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 grame nucă
  • 7 albușuri
  • 100 grame zahăr vanilat
  • 100 grame cacao
  • esențe, după gust

Mod de preparare

Pentru a face maiaua, dizolvă drojdia în 300 ml de lapte călduț, apoi adaugă o lingură de făină și una de zahăr. Amestecă bine și lasă amestecul să crească într-un loc cald, acoperit cu un prosop.

În timp ce maiaua crește, cerne făina de câteva ori. Amestecă făina cu o linguriță de sare într-un bol mare. Separat, fierbe restul de lapte cu zahăr, având grijă să nu se ardă. După ce a dat în clocot, lasă-l să se răcorească puțin, apoi toarnă-l peste făina din bol. Adaugă 7 gălbenușuri bătute cu esențe și un praf de sare, plus maiaua.

Pentru aluat, taie untul moale în bucăți mici și încorporează-l treptat în aluat, frământând continuu. Adaugă uleiul treptat, astfel încât coca să nu se lipească de mâini. Apoi, "trântește" aluatul de blat de aproximativ 20 de ori pentru a-l face mai elastic. Dacă se lipește, unge blatul cu ulei.

După ce ai frământat aluatul, lasă-l să se odihnească și să crească într-un loc cald, dar ferit de curenți. Asigură-te că este acoperit pentru a nu se usca. Nu-l lăsa să crească mai mult de două ore pentru a evita acidifierea. Aluatul ar trebui să devină pufos și elastic.

Pentru umplutură, prăjește puțin nucile și mărunțește-le. Bate spuma albușurile cu un praf de sare, adaugă zahărul vanilat și restul esențelor. Dacă spuma e prea groasă, adaugă puțin lapte, apoi amestecă totul cu nucile și cacaoa.

Întinde aluatul, aplică umplutura și rulează-le. Împletește două rulouri împreună pentru fiecare cozonac. Pune cozonacii în tăvi unse și tapetate cu hârtie de copt, acoperă-i și lasă-i să crească încă o oră.

Înainte de coacere, unge cozonacii cu un amestec de lapte și gălbenuș, apoi presară nuca și puțin zahăr. Coace-i în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 50-60 de minute. Verifică dacă sunt gata cu testul scobitorii. După coacere, scoate-i cu grijă și lasă-i să se răcorească pe un grătar de bucătărie.

Trucuri și sfaturi pentru cozonaci super pufoși

Toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Cel mai indicat ar fi să le scoți din frigider cu câteva ore înainte.

Folosește ingrediente proaspete și de calitate. Drojdia proaspătă este mai bună decât drojdia uscată, iar laptele cald și ouăle la temperatura camerei vor ajuta aluatul să crească mai bine.

Frământă aluatul suficient. Frământarea ajută la dezvoltarea glutenului, care este ceea ce dă aluatului rezistența și elasticitatea necesară pentru a crește. Frământă aluatul timp de cel puțin 10 minute, sau până când este neted și elastic. 

Lasă aluatul să crească într-un loc cald și umed. O temperatură ideală pentru dospirea aluatului este de aproximativ 28 de grade Celsius. Asigură-te că aluatul este acoperit cu folie de plastic (nu prosop) pentru a preveni uscarea. 

Nu exagera cu dospirea aluatului. Dacă aluatul crește prea mult, va deveni moale și lipicios și va fi mai dificil de lucrat. Dospirea aluatului timp de aproximativ 1-2 ore este de obicei suficientă.

Coace cozonacii la o temperatură ridicată. Coacerea la o temperatură ridicată va ajuta la sigilarea aromei și la menținerea umezelii în cozonaci. Coace cozonacii la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 40-50 de minute, sau până când sunt rumeniți. 

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru cozonaci pufoși:

  • Adăugă puțină coajă de lămâie sau portocală în aluat pentru a da cozonacilor o aromă mai proaspătă.
  • Nu exageră totuși cu umplutura. Prea multă umplutură va face cozonacii mai grei și mai puțin pufoși. În plus, există riscul să se crape la copt.