Învață să faci cozonac cu mac fără frământare! Rețeta noastră simplă și rapidă îți garantează un cozonac delicios, perfect pentru orice sărbătoare.

Cozonac cu mac - fără frământare

Dacă vreți să încercați altceva pentru masa de Crăciun sau Paște, avem o propunere delicioasă. Cozonac cu mac, fără frământare, simplu de făcut și irezistibil de gustos.

O alternativă la cozonacul clasic, umplut cu nucă, stafide și rahat, care se face ușor și pe care nu e nevoie să-l frământați până vă dor mâinile. Trebuie, însă, să țineți cont că aluatul are nevoie de câteva ore bune pentru a se dospi cum trebuie, deci ar fi ideal să-l pregătiți seara și să stea la frigider peste noapte, pentru a crește cum trebuie.

Rețeta de cozonac cu mac - fără frământare

Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 400 grame făină
  • 200 ml lapte cald
  • 100 grame zahăr
  • 100 grame unt
  • un plic drojdie uscată
  • 3 gălbenușuri
  • coaja de la jumătate de lămâie
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 200 grame mac
  • 100 grame zahăr
  • 150 ml lapte
  • 1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare

Cerneți făina într-un bol încăpător. Amestecați laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr și lăsați 5 minute să crească. Când maiaua a crescut, amestecați-o cu gălbenușurile, untul topit și coaja de lămâie. Puneți și restul de zahăr și un praf de sare și amestecați bine, până se omogenizează.

Turnați amestecul peste făină și amestecați cu o spatulă, până când toată făina s-a încorporat. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați aluatul la dospit până își dublează volumul.

După ce s-a dospit, puneți aluatul la frigider pentru câteva ore, ideal peste noapte.

Pentru umplutură, amestecați macul, zahărul și laptele și puneți pe foc să fiarbă. Amestecați și lăsați la fiert până când macul s-a înmuiat și compoziția devine cremoasă.

Scoateți aluatul din frigider și întindeți-l pe un blat uns cu puțin ulei. Puneți umplutura peste, în strat subțire și rulați cozonacul. Puneți în tava tapetată cu hârtie de copt, ungeți cu ou și mai lăsați să cerască 20-30 de minute.

Dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Reduceți temperatura la 150 de grade după primele 15 minute și mai lăsați încă 35-40 de minute, sau până când cozonacul s-a rumenit.

Poftă bună!