Cozonac cu Fanta, un cozonac pufos, aromat și 100% vegan, perfect pentru zilele de post. Ușor de preparat și delicios!

Cozonac cu Fanta de post - pufos, aromat & vegan

Cozonacul e acel desert care aduce toată lumea la masă, fie că e Crăciun sau Paște. E atât de încărcat de tradiție și amintiri, că nu te poți gândi la sărbători fără să-ți vină în minte mirosul lui cald și aromat. Dar, ce te faci când ții post sau vrei să eviți produsele de origine animală? Ei bine, nu e cazul să renunți la pofta de cozonac. Există o grămadă de rețete adaptate pentru post care sunt la fel de bune.

Și dacă tot vorbim de variante, trebuie să știi de cozonacul cu Fanta. Da, ai citit bine. Poți să faci un cozonac de post super bun și cu suc de Fanta. Sună ciudat, dar crede-mă, e ceva de încercat. Fanta îi dă aluatului umezeala necesară și un gust ușor diferit, dar plăcut. E o schimbare față de cozonacul tradițional, și dacă vrei să încerci ceva nou, asta e rețeta.

Și dacă nu ai la îndemână Fanta de portocale, nu e nicio problemă. Poți să folosești orice alt tip de suc acidulat de portocale pe care îl ai prin casă. Ideea e să ai acel gust ușor acidulat care să-i dea aluatului un pic de savoare și să înlocuiască lichidele tradiționale.

Rețeta de cozonac cu Fanta de post

Ingrediente

  • 900 grame de făină albă tip 000
  • 120 grame de zahăr
  • 20 grame de drojdie uscată
  • 130 ml de ulei
  • 500 ml de Fanta
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esență de vanilie și de rom
  • un praf de sare

Pentru umplutură, vei avea nevoie de:

  • 200 grame de miez de nucă
  • 4 linguri de cacao
  • 100 grame de stafide aurii
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 linguriță esență de rom

Mod de preparare

Iată cum pregătești cozonacul:

Pentru aluat

Începe prin a cerne făina într-un bol mare sau în vasul unui mixer. Adaugă zahărul, sarea și drojdia uscată și amestecă-le. Încălzește puțin sucul (fanta) și adaugă-l treptat peste amestecul de făină, amestecând cu o lingură pentru omogenizare. Adaugă apoi aromele - coaja de lămâie și esențele - și uleiul. Porneste mixerul la viteză mică pentru frământare, timp de aproximativ 10 minute. Dacă preferi să frămânți manual, asigură-te că urmezi aceeași ordine a ingredientelor, dar mărește timpul de frământare.

Acoperă vasul cu folie alimentară și lasă-l într-un loc călduros, pentru ca aluatul să crească. De obicei, e suficient ca volumul să se dubleze, dar dacă ai timp, îl poți lăsa mai mult.

Pentru umplutură

Într-un castron, amestecă miezul de nucă (prăjit în prealabil, dacă preferi) măcinat, zahărul, cacaoa, esența de rom, stafidele și adaugă 3-4 linguri de apă sau lapte vegetal pentru a lega compoziția.

Pregătirea și umplerea aluatului

După ce aluatul a dospit, presară făină pe suprafața de lucru și răstoarnă aluatul pe aceasta. Împarte aluatul în două părți egale. Întinde fiecare parte a aluatului într-o foaie de grosime uniformă. Împarte umplutura în două, apoi presară uniform peste fiecare foaie de aluat. Rulează cu grijă fiecare foaie de aluat, asigurându-te că umplutura rămâne în interior.

Pune cozonacii într-o tavă pregătită cu hârtie de copt sau unsă cu puțin ulei.

Acoperă tăvile cu un prosop sau folie alimentară și lasă cozonacii să crească într-un loc călduros, fără curenți de aer, pentru cel puțin 30 de minute.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. După ce cozonacii și-au dublat volumul, unge-i cu puțin ulei și presară zahăr pe deasupra. Coace-i pentru aproximativ 40 de minute sau până când sunt bine rumeniți.

După coacere, scoate cozonacii din cuptor și lasă-i să se răcească în forme pentru câteva minute. Apoi, transferă-i pe un grătar sau pe o tavă pentru a se răci complet. Înainte de a servi, poți opta să îi pudrezi cu zahăr pudră pentru un plus de dulceață și aspect.