Nimic nu se compara cu mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor, iar atunci cand il imbunatatesti cu ciocolata si caramel, este un desert perfect.

Cozonac Cu Ciocolata, Cardamom Si Caramel
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 5g drojdie
  • 2 linguri zahar brun
  • 450g faina
  • 1 lingurita de sare
  • 8 pastai de cardamom, seminte fin macinate
  • 290ml lapte cald
  • 1 ou, usor batut
  • 400g caramel
  • 100g ciocolata neagra, tocata in bucatele mici
  • fulgi de sare de mare

Mod de preparare

1. Se combina drojdia, zaharul, faina, sarea si cardamomul intr-un vas. Se toarna laptele si oul si se amesteca intr-un aluat cu o lingura de lemn, apoi se pune pe o suprafata presarata cu faina si se framanta timp de 10-15 minute pana cand aluatul este neted si elastic. Se transfera intr-un castron usor uleios, se acopera cu folie de plastic si se lasa sa creasca timp de aproximativ o ora pana cand se dubleaza in dimensiune.

2. Dupa ce a crescut, se framanta usor timp de cateva secunde. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se formeaza, din aluat, bile de marimea unei nuci. Se pune un strat de caramel intr-o tava pregatita, apoi se adauga bilele de aluat, se pune din nou caramel si se imprastie cu fulgi de sare si bucati de ciocolat. Bilele nu trebuie inghesuite, deoarece au nevoie de spatiu pentru a se extinde. Cand ingredientele sunt consumate, se acopera cu folie si se lasa deoparte timp de 30 de minute.

3. Cand aluatul este crescut, se coace timp de 45 de minute. Se acopera cu folie dupa 25-30 de minute pentru a nu se rumeni prea tare. Dupa ce este gata, se lasa in tava timp de 5 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca.