Cotlet de porc, la tigaie sau la cuptor, marinat în saramură, nu numai că este delicios, dar este preparatul central pentru o cină specială.

Cotlet de porc marinat în saramură

Marinadele sunt incredibil de versatile și pot fi folosite pentru a infuza carnea cu o varietate de arome, în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia.

Mai mult, sunt incredibil de simplu de făcut. Trebuie doar să amestecați ingredientele, să vă asigurați că este o cantitate suficientă pentru a acoperi carnea, să lăsați mielul la marinat timp de câteva ore, apoi să-l gătiți la grătar sau la cuptor.

Saramura descompune o parte din țesutul muscular și ajută carnea să absoarbă umezeala. În cazul bucăților mari, cum ar fi carnea de vită, acest proces poate dura câteva ore sau zile. Dar, în cazul bucăților mici, chiar și o marinare scurtă, în timp ce pregătiți restul mesei, va îmbunătăți gustul și frăgezimea cărnii.

În ultimele câteva decenii, carnea de porc a devenit progresiv mai slabă și chiar și bucățile de pulpă fragedă pot sfârși prin a avea un gust uscat și lipsit de aromă. Din acest motiv, carnea de porc va fi mult mai gustoasă dacă este marinată în saramură!

Cum se prepară saramura pentru cotlete de porc

Noi folosim o saramură din 4 linguri de sare la 1 litru de apă. Așezați cotletele de porc (sau altă bucată subțire) într-un singur strat într-un vas puțin adânc și apoi turnați saramura deasupra. Se lasă să stea astfel timp de 1/2 oră până la 2 ore înainte de a le găti.

Pentru un plus de savoare, se pot folosi și alte plante aromatice în soluția de saramură. Ne place orice combinație de lemongrass, anason stelat, piper negru, coji de portocale și boabe de ienupăr cu cotlete de porc. Dacă aveți timp, încălziți saramură și lăsați-o să se răcească înainte de a o turna peste carne. În acest fel, se va aroma și mai mult de la condimente.

Rețeta de cotlet de poc marinat în saramură

Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1 litru de apă
  • 4 linguri de sare kosher
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 1 linguriță de boabe de piper negru
  • 1 frunză de dafin uscată
  • 1 crenguță de rozmarin proaspăt
  • 4 cotlete de porc

Mod de preparare

Într-o oală de mărime medie adăugați apă, sare kosher, zahăr, boabe de piper, frunza de dafin și rozmarin.

Se dă în fiert la foc mare. Nu este nevoie ca apa să fiarbă rapid, dar trebuie să vă asigurați că sarea și zahărul s-au dizolvat.

Se ia oala de pe foc și se răcește complet.

Odată ce saramura s-a răcit, adăugați cotletele de porc într-o pungă mare cu fermoar și turnați saramura.

Lăsați carnea de porc la saramură, în frigider, timp de până la 2 ore.

Clătiți carnea și uscați-o cu un prosop de hârtie înainte de a o găti.

Pentru cotlete de porc la tigaie

Încălziți o tigaie mare din fontă la foc mediu sau mare.

Odată ce tigaia este încinsă, adăugați o linguriță de ulei sau grăsime în tigaie astfel încât să se acopere fundul acesteia.

Așezați cotletele de porc cu părțile cele mai groase și cu cel mai mult os spre centrul tigăii, unde primesc cea mai mare căldură. Nu înghesuiți cotletele unul peste altul.

Este posibil să fie nevoie să le gătiți în mai multe tranșe, pentru că trebuie să existe spațiu între cotlete, altfel carnea se va înăbuși și nu se va rumeni corespunzător.

Prăjiți cotletele de porc, aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte. Urmăriți cu atenție, de îndată ce cotletele sunt rumenite, întoarceți-le. Imediat ce ați întors cotletele de porc, dacă folosiți o tigaie din fontă, puteți opri focul pentru că fonta reține foarte bine căldura, iar carnea va continua să se gătească.

În cazul bucăților mai groase, puteți pune un capac peste tigaie și să lăsați carnea să se termine de gătit mai mult de 5 minute.

Pentru cotlete de porc la cuptor

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade C. Ungeți ușor o foaie de copt.

Ungeți fiecare cotlet de porc cu ulei de măsline.

Așezați cotletele de porc pe foaia de copt pregătită.

Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 15 până la 30 de minute, în funcție de cât de groase sunt cotletele de porc.

Trucuri pentru cela mai bune cotlete de porc marinate în saramură

  • Asigurați-vă că zahărul și sarea sunt complet dizolvate în saramură.
  • Saramura trebuie să se răcească complet înainte de a adăuga carnea de porc.
  • Nu țineți carnea la saramură prea mult timp (2-4 ore sunt suficiente), altfel carnea poate căpăta o textură moale.
  • Pentru a condimenta carnea de porc înainte de a o găti, folosiți ierburi și condimente fără sare.
  • Nu depozitați saramura "folosită". După ce carnea de porc a fost marinată, aruncați saramura rămasă.
  • Pentru a evita formarea de bacterii care vă pot îmbolnăvi, scufundați complet cotletele de porc în saramură. În aceste fel, carnea va fi uniform marinată. Acoperiți ermetic recipientul și păstrați-l la frigider până când sunteți gata de gătit.
  • Înainte de a găti cotletele de porc, clătiți-le sub jet de apă rece pentru a îndepărta condimentele lipite.

Folosiți saramura pentru alte felii de carne de porc

Această saramură va funcționa bine cu orice fel de carne de porc: mușchiuleț, spată și chiar costiță. În funcție de cât de multă carne vreți să marinați, este posibil să fie nevoie să dublați sau să triplați rețeta, astfel încât toată carnea să fie complet scufundată în saramură.

Nu uitați, cu cât este mai groasă bucata de carne, cu atât mai mult timp va trebui să o marinați.