Cornulețele de casă fragede cu gem pot transforma o zi obișnuită într-o sărbătoare. Se pregătesc din doar câteva ingrediente, ce se găsesc aproape tot timpul în cele mai multe bucătării din țară.

Cornulețe fragede cu gem

Aceste cornulețele sunt perfecte servite simple sau lângă cafea, ceai, ciocolată caldă sau lapte, la mic dejun, la desert sau ca gustare, între mese. Platourile cu aceste preparate, pregătite pentru sărbători, vor rămâne întotdeauna goale. De la mic la mare, niciun invitat nu le va putea rezista.

Un avantaj al cornulețelor de casă fragede cu gem este că se păstrează proaspete timp de mai multe zile. Astfel, pot fi făcute în weekend și savurate pe parcursul săptămânii următoare.

Rețeta de cornulețe fragede cu gem

Preparare 30 minute
Gătire 30 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

  • 200 de grame de untură de porc sau unt ori unt de cocos, adică aproximativ patru linguri  
  • 460 de grame de făină albă
  • Două pliculețe de praf de copt
  • Două linguri de oțet
  • 9 - 10 linguri de apă

Ingrediente pentru umplutură

  • Gem de prune sau alt gem preferat
  • Nucă pisată (opțional)
  • 150 de grame de zahăr pudră vanilat

Mod de preparare

Mai întâi, amestecați o lingură cu untură de porc împreună cu praful de copt stins cu oțet și apă, până când compoziția devine omogenă. Trebuie să arate ca o maioneză. Ulterior, adăugați făina și frământați cu mâna, până când aluatul devine omogen. Mai frământați încă 5 – 10 minute. Aluatul nu trebuie să se lipească de mâini. Lăsați-l puțin la dospit.

După aceea, acoperiți masa de lucru cu hârtie de copt și pudrați-o cu făină. Pentru un mod de lucru rapid, întindeți o foaie subțire, dintr-o bucată de aluat. Decupați marginile ca să obțineți un dreptunghi. Pe latura mică, puneți gemul de prune sau alt gem preferat, folosind o linguriță.

Rulați dreptunghiul și tăiați bucăți din rulou. Așezați cornulețele astfel formate într-o tavă de cuptor acoperită cu hârtie de copt. Procedați în acest fel până când se termină aluatul.

Cornulețele cu gem se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 25 până la 30 de minute. Imediat după ce le scoateți din cuptor, dați-le prin zahăr pudră vanilat.

Ponturi importante pentru cele mai bune cornulețe cu gem

Pentru cele mai bune cornulețe fragede cu gem trebuie să respectați câteva ponturi importante.

Primul dintre acestea este să nu frământați foarte mult timp aluatul. Altfel, se formează rețeaua de gluten, iar cornulețele nu vor mai ieși fragede.

Cu cât aluatul este frământat mai puțin, cu atât mai gustoase vor fi cornulețele. În plus, este important ca după perioada de dospit, la rece sau la temperatura camerei, să nu mai frământați deloc aluatul.

În această rețetă, pentru cel mai bun rezultat, este recomandat să folosiți grăsime solidă, fie că este vorba despre untură de porc, unt sau unt de cocos. Pe de altă parte, cornulețele se pot face și cu ulei de gătit.

Este extrem de important ca aluatul să stea la dospit, iar cantitatea de gem folosită să nu fie prea mare. Altfel, gemul va ieși pe afară, iar cornulețele nu vor mai fi la fel de aspectuoase.

Zahărul folosit la final, pentru pudrat, trebuie să fie aromatizat, pentru un gust mai bun. Pentru a pudra cornulețele puteți folosi și un amestec de zahăr pudră cu zahăr brun. În oricare dintre variante, cornulețele trebuie să fie date prin zahăr cât timp sunt fierbinți, astfel încât zahărul să se lipească de ele și să se formeze un fel de glazură.

Ce fel de gem se potrivește pentru cornulețe

Cornulețele umplute cu gem de prune sunt probabil sunt printre cele mai populare cornulețe. Le poți transforma într-un regal gastronomic, daca le vei umple cu gem de prune în care amesteci câteva linguri de nucă mărunțită.

Se poate folosi orice fel de gem dorești, dar cel mai bine se potrivesc cu unul dulce-acrișor, cum ar fi gemul de caise.