Toamna, dovleacul plăcintar este vedeta. Poate fi inclus într-o mulțime de deserturi, rețete și este delicios și savurat ca atare, copt, cu puțin zahăr. Încă mai puteți profita de aroma lui și să-l transformați în diferite preparate gustoase. 

Și dacă v-am prezentat deja o rețetă de dulceață de dovleac, nu putea lipsi și compotul. Un compot aromat, parfumat, delicios și ușor de făcut. Puteți adapta cantitățile la câte borcane vreți să vă iasă și puteți limita cantitatea de zahăr, dacă nu vreți un compot foarte dulce.

Compot de dovleac pentru iarnă
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 2 kg dovleac curățat
  • 500 g zahăr
  • 1 lămâie
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • apă

Mod de preparare

Curățați dovleacul și tăiați-l cubulețe. Puneți dovleacul în borcane și umpleți-le cu apă, pentru a vedea exact de cât sirop aveți nevoie. Apoi, turnați apa din borcane într-o oală, adăugați zahărul, scorțișoara și zeama de lămâie.

Puneți amestecul la fiert și amestecați. Din momentul în care s-a topit zahărul, mai lăsați pe foc 10 minute, pentru ca siropul să se lege. Turnați siropul fierbinte în borcane, peste dovleac.

În acest fel, siropul va pătrunde în dovleac, dar nu îl va înmuia complet. Acesta își va păstra textura, pentru că nu este fiert în prealabil. Există și rețete care recomandă fierberea dovleacului înainte, dar procedând astfel, dovleacul se va înmuia prea tare.

Sigilați borcanele și sterilizați-le. Lăsați borcanele de compot să se răcească acoperite cu un prosop.

Păstrați compotul în cămară peste iarnă.