Vezi cum prepari acasa compot de caise prin două metode simple - pe aragaz sau la cuptor.

Compot de caise. Rețeta simplă și sănătoasă

Compotul de caise este un desert simplu, gustos și care poate fi păstrat în cămară sau frigider luni în șir, ceea ce înseamnă că te vei putea bucura de fructele verii și în sezonul rece. Caisele sunt suculente și ferme, delicioase pentru copii și adulți.

Așa cum se întâmplă în cazul celor mai multe fructe ce apar în piețe și magazine în această perioadă a anului, caisele proaspete nu au nevoie de prea mult efort pentru a le prepara.

Dacă vei respecta pașii descriși în rândurile de mai jos, compotul tău nu va fi la fel de dulce precum o dulceață sau un gem de caise, dar cu puțin zahăr și vanilie te vei putea bucura de o aromă minunată, bogată, cu note delicate de acrișor.

Tot ce va trebui să faci este să le arunci într-o tigaie unde își vor elibera sucurile, devenind astfel și un topping perfect pentru o gamă variată de feluri de mâncare.

Poți servi compot de caise cu iaurt la micul dejun, ca desert rapid cu frișcă sau peste înghețată. Poate fi și ingredient într-un sos pentru carnea de porc. În funcție de propriile preferințe, poți adăuga cât zahăr vrei și îl poți condimenta și cu puțină scorțișoară și o păstaie de vanilie ce îi va da o aromă caldă și dulce.

Cum faci acasă compot de caise

Compotul de caise se poate prepara în două moduri: fie pe aragaz, fie în cuptor.

Mai întâi, se curăță caisele, apoi se face siropul de zahăr. Pasul următor poate fi făcut ori pe aragaz, ori în cuptor.

Cum se face compot de caise pe aragaz

Prepararea compotului de caise pe aragaz durează mai puțin, aproximativ 20 de minute. Această metodă este excelentă dacă intenționați să folosiți caisele în diferite rețete de desert sau dacă plănuiți să serviți compotul de caise imediat. Caisele tind să se gătească mai repede, dar sunt și mai ușor de curățat.

Cum se face compot de caise la cuptor

În acest caz, pregătirea durează ceva mai mult, în jur de 35, chiar 40 de minute. Această metodă este perfectă dacă intenționați să păstrați compotul de caise mai mult timp, luni de zile. Caisele rămân ferme, se gătesc uniform, dar se curăță mai greu (dacă preferați să le curățați de coajă).

Rețeta de compot de caise

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • Un kilogram de caise proaspete, nu foarte coapte
  • O jumătate de litru de apă
  • 200 de grame de zahăr
  • Un baton de scorțișoară
  • O linguriță de pastă de vanilie (sau o păstaie)

Mod de preparare

Pune caisele într-un bol și toarnă apă caldă peste ele până sunt acoperite de lichid. Acest pas va îndepărta orice urmă de pesticid de pe fructe. Așteaptă în jur de 15 minute, apoi taie fiecare caisă în jumătate și îndepărtează sâmburii.

Adaugă apă și zahăr într-o cratiță. Pune batonul de scorțișoară și pasta de vanilie, amestecă până obții o compoziție omogenă și pune la foc puternic. Aduceți la fierbere, apoi fierbeți timp de 8 - 10 minute până când siropul începe să se îngroașe ușor.

Compot de caise la aragaz

Dacă intenționați să faceți compot de caise pe aragaz, adăugați caisele în siropul de zahăr din cratiță. Taie un cerc din hârtie de copt ce va servi drept capac pentru vas. Așează-l cu grijă peste caisele în sirop pentru a le acoperi. Astfel, caisele vor fi acoperite uniform, ceea ce le va ajuta să se gătească și ele uniform.

Se lasă la gătit la foc mic. După ce se oprește căldura, mai lasă să stea în jur de opt sau zece minute. Înainte de servire, nu uita să îndepărtezi și să arunci hârtia de pergament.

Compot de caise la cuptor

Preîncălziți cuptorul la 165 °C.

Adăugați caisele tăiate în jumătate într-un vas adânc.

Se acoperă cu sirop de zahăr și se pun la cuptorul preîncălzit, pe grila din mijloc.

Se lasă la copt timp de 35 - 40 de minute la 165 °C.

Cum poți să păstrezi caisele pentru iarnă

Păstrați acest compot simplu pentru zilele mai reci, adăugând caise fierbinți în borcane curate și sterilizate.

Turnați peste ele siropul de zahăr fierbinte și etanșați bine. Întoarceți borcanele cu susul în jos timp de 10 minute pentru a scoate orice bulă de aer. Înfășurați-le într-un prosop de bucătărie și lăsați-le deoparte câteva ore, până se răcesc complet. A se păstra într-un loc întunecat și rece timp de până la șase luni.

Mod de servire

Împărțiți compotul de caise în șase boluri. Se serveste la temperatura camerei sau rece. Păstrați compotul de caise fiert acoperit într-un recipient ermetic la frigider până la o săptămână.

Ce beneficii are compotul de caise

Caisele sunt un fruct delicios plin de vitamine, fibre și antioxidanți. Au multiple beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății ochilor, pielii și intestinului.

Dacă îți plac piersicile și prunele, caisele vor intra și ele, cu siguranță, în topul preferințelor.

  • Caisele au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, fiind, în același timp, o sursă excelentă de vitamine A și C.
  • Caisele conțin numeroși antioxidanți, în special flavonoide. Acestea vă ajută să vă protejați corpul de stresul oxidativ, care este legat de multe boli cronice.
  • Caisele sunt în mod natural bogate în antioxidanți, care protejează împotriva daunelor provocate de lumina soarelui, poluare sau fumul de țigară. Antioxidanții pot aduce beneficii pielii prin scăderea riscului de apariție a ridurilor și a arsurilor solare.
  • Caisele sunt o sursă bună de fibre solubile, care hrănesc bacteriile intestinale sănătoase și pot stimula sănătatea digestivă.
  • Potasiul ajută la buna funcționare a sistemului nervos, ajută în contracțiile musculare și în menținerea echilibrului fluidelor.
  • Consumul de alimente bogate în potasiu, cum sunt caisele, poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale și la reducerea riscului apariției de accident vascular cerebral.