Clătitele sunt genul acela de desert rapid, pe care îl facem atunci când avem poftă de ceva dulce. Sunt foarte versatile, pentru că le poți schimba gustul într-o mulțime de feluri, în funcție de umplutură.

Clătite pufoase - cea mai simplă rețetă

Clătitele se fac foarte ușor și, dacă aveți o tigaie bună, reușita este aproape sigură. Cu toții am auzit măcar o dată faptul că ”prima clătită mereu se lipește”, dar vă asigurăm că acesta este un mit. Dacă tigaia este încinsă și compoziția este făcută corect, clătitele vă vor ieși perfect de la prima până la ultima.

Clătitele sunt un desert tipic grecesc, care a fost preluat și în bucătăria românească, dar cu rețeta complet schimbată. În Grecia Antică, clătitele se făceau cu vin alb, lapte acru și făină și erau mai degrabă un fel de mâncare sărat decât un desert.

Clătitele, așa cum le cunoaștem astăzi, sunt un desert de bază în multe bucătării internaționale și se găsesc (aproape) în orice restaurant ai merge, sub o formă sau alta.

Timp total 30 minute

Ingrediente

  • o cană de lapte
  • o cană apă minerală
  • 2 ouă
  • 250-300 g făină
  • 1 pliculeț zahăr vanilat
  • 2 linguri de ulei
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit
  • dulceață/ cremă de ciocolată/ fructe proaspete/ nucă pentru umplut

Mod de preparare

Amestecați toate ingredientele într-un bol, cu ajutorul unui tel sau al unui mixer. Mixați până când aluatul nu mai are cocoloașe.

Lăsați compoziția să se ”odihnească” pentru cel puțin 15 minute, după care puteți coace clătitele, într-o tigaie unsă cu puțin ulei.

Dacă vă plac clătitele subțiri, puneți 3/4 polonic de aluat și întindeți pe toată suprafața tigăii.

După ce s-au răcit puțin, clătitele pot fi servite. Le puteți umple cu dulceața preferată, cu cremă de ciocolată și fructe proaspete, cu înghețată sau cu miere și nucă, în funcție de preferințe.