Ciulamaua de ciuperci cu smântână și usturoi se face foarte repede și simplu și poate fi servită pe post de garnitură sau ca fel de mâncare în sine.

Ciulama de ciuperci cu smântână și usturoi

Ciupercile sunt printre cele mai hrănitoare și gustoase legume, se găsesc într-o mulțime de sortimente pe piață, iar ciulamaua de ciuperci se poate face cam cu orice fel de ciuperci vă plac.

Ciulamaua de ciuperci este un fel de mâncare des întâlnit în bucătăria românească. Însă, se regăsește și în alte țări, gătită oarecum asemănător. Spre exemplu, în Germania se numește Pilzgemüse, iar în Franța, Champignons à la crème.

Românii sunt însă mai tradiționali și preferă ciulamaua cu usturoi și bineînțeles cu nelipsita mămăligă lângă. Și nu vă mai facem poftă, vă prezentăm ingredientele și modul de preparare!

Cum se prepară ciulamaua de ciuperci cu smântână și usturoi

Ingrediente

  • 500 grame de ciuperci Champignon
  • 200 grame de smântână
  • 1 ceapă
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • piper alb măcinat proaspăt, 
  • sare, după gust
  • ulei sau unt

Mod de preparare

Pentru acest preparat, trebuie pregătite mai întâi ciupercile, care se curăță bine de pământ, se spală și se așează pe un prosop de bucătărie pentru a se scurge de apă.

Între timp într-o tigaie (mai mare pentru că o vom folosi și pentru a prepara ciulamaua în ea), se călește ceapa în câteva linguri de ulei, cu puțină sare, apoi se pune într-un bol.

Așadar, tăiem ciupercile felii, le călim în aceeași cratiță, la foc mediu, până se evaporă apa ce se lasă din ele și se rumenesc bine. Se adaugă apoi cățeii de usturoi tocați și se amestecă pe foc (flacăra trebuie să fie mică) și se mai lasă în medie un minut sau două.

Se adaugă și ceapa în această compoziție și se amestecă. Se mai lasă la foc tot 2 minute maximum pentru a se combina aromele. Se presară sare și piper după gust și după aceea se toarnă și smântâna.

La final, așteptăm până dă în clocot și bolborosește de 2-3 ori, apoi se aprește focul, se pune deasupra pătrunjelul proaspăt mărunțit și se așează un capac pentru câteva minute pentru a se înăbuși și aroma ciulamaua.

Trucuri pentru cea mai bună ciulama de ciuperci cu smântână și usturoi

La această rețetă, trebuie să țineți cont de două aspecte:

  1. Ceapa și ciupercile trebuie călite separat pentru că așa se evită ca unul dintre cele două ingrediente să fie prea făcut și altul să rămână crud.
  2. Ridicați capacul după ce l-ați lăsat puțin peste ciulamaua terminată, pentru a se răci în mod natural, ca să nu se strice!