Ciorbă rădăuțeană de pui după rețeta originală

Apare în Carne de pui, Ciorbe, Supe si ciorbe

Ciorbă rădăuțeană de pui după rețeta originală
62 voturi
4 62

Ciorba rădăuțeană este un preparat extrem de popular în bucătăria românească. Așa cum îi spune și numele, ciorba a apărut pentru prima dată în meniul unui restaurant din Rădăuți, în urmă cu 40 de ani, iar rețeta îi aparține doamnei Cornelia Dumitrescu.

Ciorba rădăuțeană a apărut ca o alternativă la ciorba de burtă, pentru cei cărora le place gustul de zeamă cu smântână și usturoi, dar nu agrează ciorba de burtă. 

Rețeta originală de ciorbă rădăuțeană este cu carne de pui, dar se poate face foarte bine și din carne de curcan. 

Ingrediente

  • 1 pui întreg (aprox. 1 kg carne)
  • 3 morcovi
  • 2 rădăcini pătrunjel
  • 2 rădăcini păstârnac
  • 1 țelină mică
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • sare
  • piper
  • 4-5 gălbenușuri
  • 500 g smântână grasă
  • 2 linguri făină
  • 4-5 căței de usturoi
  • oțet
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Spălați bine carnea de pui și puneți-o la fiert într-o oală încăpătoare, cu 3-4 litri de apă și sare. Când începe să fiarbă, îndepărtați spuma care se formează la suprafață.

Adăugați legumele curățate, întregi (vor fi scoase ulterior). Lăsați să fiarbă la foc potrivit o oră, sau până când carnea este gata. Strecurați supa și puneți-o din nou pe foc.

Într-un bol, amestecați bine gălbenușurile, făina și smântâna. Puneți câte un polonic din zeamă și amestecați, până când amestecul de smântână și ouă ajunge la o temperatură cât mai ridicată. Astfel, smântâna nu se va ”brânzi” atunci când este pusă în ciorbă.

Puneți amestecul în oală, puneți și usturoiul zdrobit și amestecați bine, după care opriți focul. Între timp, îndepărtați oasele și pielea și tocați carnea mărunt.

Tocați cubulețe și 2 din cei 3 morcovi fierți și puneți-le în oală. Ciorba rădăuțeană este gata și se poate servi cu ardei iute, extra smântână și oțet.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Ciorbă de legume (de post)

Supele și ciorbele sunt o alegere perfectă pentru prânz. Sunt potrivite și dacă țineți dietă, pentru că nu au multe calorii....

Zacuscă de vinete după rețeta moldovenească

Nu există gospodină care să nu pregătească o porție de zacuscă toamna. Chiar dacă există o mulțime de sortimente de zacuscă în...

Balmoș după rețeta tradițională (ca în Bucovina)

Nimic nu se compară cu o rețetă tradițională, care să te ducă cu gândul exact la o zonă anume din România. La aerul rece de...

Plăcintă cu mere - după rețeta bunicii

Nu există un desert mai bun decât acelea pe care ni le preparau mamele sau bunicile în copilărie și care ne aduc mereu aminte de...

Fasolada - ciorbă de fasole în stil grecesc

Ciorba de fasole este una dintre cele mai cunoscute și apreciate ciorbe din bucătăria românească. Dar nu este o ciorbă care se...

Yayla Çorbasi - ciorbă turcească de iaurt

Bucătăria turcească este destul de asemănătoare cu cea românească, mai ales în ceea ce privește ciorbele și mâncărurile...

Ciorbă ardelenească de fasole verde (cu afumătură)

Dintre toate influențele din bucătăria românească, ciorbele ardelenești au un gust aparte. Și asta se datorează în general...

Terbiyeli Köfte Çorbası - ciorbă de perișoare în stil turcesc

Ciorba de perișoare, atât de populară în bucătăria românească, este, de fapt, o ciorbă tradițională din bucătăria...

Vită Stroganoff - rețeta originală

Dintre toate rețetele cu carne de vită, Stroganoff este una dintre cele mai apreciate și mai gustoase. Și pe bună dreptate! Rețeta aceasta...

Ciorbă de legume (de dietă)

Supele și ciorbele sunt recomandate întotdeauna în diete, pentru că au puține calorii, au un conținut mare de vitamine, datorită...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta