Ciorba de pui a la grec este una dintre cele mai gustoase și sățioase ciorbe pe care le puteți prepara. Nu este greu de făcut iar rețeta aceasta este fix ceea ce căutați!

Ciorbă de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec este una dintre cele mai gustoase și sățioase ciorbe pe care le puteți prepara. Așa cum îi spune și numele, ciorba a la grec este inspirată din bucătăria grecească și a fost ”adoptată” rapid în bucătăria românească, pentru că este extrem de gustoasă și hrănitoare.

Ciorba a la grec se poate face cu orice fel de carne, de la pui până la porc, dar prima variantă este și cea mai populară. În rețeta originală, în cultura grecească adică, această supă se numea ”avgolemono”, adică ciorbă cu ou și lămâie.

Grecii o preparau cu carne de miel sau ied și foloseau doar ou bătut, nu și smântână. Rețeta de ciorbă a la grec a suferit numeroase modifică și adaptări, până când a ajuns să fie cunoscută în formula în care o savurăm astăzi.

Dacă vă este poftă de o ciorbă de pui a la grec gustoasă, rețeta aceasta este fix ceea ce căutați! Nu este greu de făcut, dar necesită puțină atenție și răbdare la final, pentru ca rezultatul să fie cel scontat.

Cum se prepară ciorba de pui a la grec

Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

  • 1 kg carne de pui (pulpe și piept)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1/2 țelină
  • 100 g orez
  • 1/2 lămâie
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 200 g smântână
  • sare
  • piper
  • 2-3 foi de dafin
  • mărar și pătrunjel proaspete

Mod de preparare

Spălați bine carnea de pui și puneți-o la fiert într-o oală încăpătoare, cu 3-4 litri de apă. Când începe să fiarbă, luați spuma care se colectează deasupra, până când zeama rămâne limpede.

Tocați mărunt ceapa, țelina, păstârnacul și morcovul și adăugați-le în oală, alături de foile de dafin, sare și piper. Reduceți focul și lăsați să fiarbă cel puțin o oră, sau până când carnea și legumele sunt bine fierte.

Scoateți carnea din oală și puneți orezul, pe care îl lăsați să fiarbă 10-15 minute. În paralel, puneți gălbenușurile și smântâna într-un castron și omogenizați-le cu un tel. Când orezul este fiert, opriți focul și începeți să puneți câte un polonic din zeama fierbinte peste amestecul de smântână și ou.

Secretul este să aduceți smântâna, treptat, la temperatură cât mai ridicată. Dacă o puneți direct peste ciorba fierbinte, se va tăia și se va ”brânzi” în oală. Puneți amestecul peste zeama din oală, având grijă ca focul să fie oprit. Gălbenușurile vor acționa ca un agent de coagulare și vor da textură ciorbei.

La final, amestecați bine și potriviți de gust, adăugând sare dacă mai este nevoie, și zeamă de lămâie, în funcție de cât de acră vă place să fie ciorba.

Carnea probabil că s-a răcit, așa că o puteți desface de pe oase și tăia cubulețe pe care apoi le puneți înapoi în ciorbă. Serviți cu verdețuri proaspete: mărar, pătrunjel, leuștean sau ce vă place.

Poftă bună!