Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă

Apare în Ciorba de perisoare, Carne tocata, Supe de carne

Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă
40 voturi
4 40

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Cu toate acestea, multe gospodine consideră că este pretențioasă și greu de făcut, din cauza perișoarelor.

La fel ca ciorba de burtă, și ciorba de perișoare este una de inspirație turcească la origini și se găsește și acum în bucătăria turcilor, sub denumirea de Köfte Çorbası (adică ciorbă de chiftele, în traducere).

Sigur că fiecare bucătărie a păstrat și îmbunătățit o anumită rețetă și un anumit mod de preparare, iar ciorba de perișoare pe care o cunoaștem astăzi are mai multe versiuni, în funcție de zone ale țării și de rețetele care s-au transmis din generație în generație.

Și totuși, gustul ciorbei de perișoare este asemănător, indiferent unde ai mânca-o, la fel și rețeta, cu mici variațiuni. Ciorba de perișoare se poate face din carne de porc, vită, sau amestec, precum și din carne de curcan.

În funcție de preferință, poate fi dulce sau acră. Unele gospodine aleg să pună orez în perișoare, în timp ce altele nu. Astăzi vă prezentăm o rețetă (aproximativ) universală de ciorbă de perișoare, care poate satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Ingrediente

  • 500 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 1 păstârnac
  • 2 roșii mari
  • 5 linguri de orez
  • 2 linguri de făină
  • 2-3 linguri ulei
  • un ou
  • sare
  • piper
  • borș (opțional)
  • verdețuri proaspete (pătrunjel, mărar, leuștean)
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Legumele în afară de o ceapă se toacă mărunt și se pun într-o oală, cu câteva linguri de ulei. Se călesc câteva minute, după care se adaugă 2-3 litri de apă. Aceasta va fi baza ciorbei de perișoare.

Separat, puneți la fiert într-un ibric sau o oală mai mică 2 linguri de orez.

În timp ce zeama și legumele fierb, preparați perișoarele din: carnea tocată, orezul prefiert, sare, piper, oul crud, făină și mărar tocat fin.

Lăsați compoziția câteva minute să se ”lege”, iar între timp puneți celelalte 3 linguri de orez să fiarbă împreună cu zeama și cu legumele.

Formați perișoarele cu mâna, sub formă de bile. Puneți perișoarele în zeamă, adăugați și roșiile decojite și tăiate cubulețe, dați focul mic și lăsați să fiarbă 20-30 de minute.

La final, potriviți gustul de sare și piper, adăugați borș, dacă vă place, mai lăsați câteva minute, apoi opriți focul.

Puneți verdețuri proaspete deasupra și serviți cu smântână și ardei iute.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Fasole cu ciolan - rețetă tradițională

Dacă nu mănânci fasole cu ciolan pe 1 Decembrie, nu ești român. Fie că alegi să o prepari acasă sau o mănânci în...

Tochitură de porc simplă și delicioasă

Tochitura de porc este una dintre mâncărurile tradiționale, care nu lipsesc de pe mesele românilor, mai ales iarna. Și asta pentru...

Negresă simplă de post

Deserturile și dulciurile pot fi o adevărată provocare în perioada postului. Cei care țin post nu trebuie să renunțe complet la...

Creme brulee - cea mai simplă rețetă

Un desert cremos și delicios este întotdeauna bine-venit, fie că vorbim despre o după-amiază în familie, o zi de naștere, sau...

Ciorbă de legume (de post)

Supele și ciorbele sunt o alegere perfectă pentru prânz. Sunt potrivite și dacă țineți dietă, pentru că nu au multe calorii....

Crumble cu mere - cea mai simplă rețetă

Unul dintre cele mai simple deserturi cu mere pe care le puteți face în perioada aceasta este crumble. O prăjitură de inspirație...

Sos de roșii pentru paste - cea mai simplă rețetă

Sosul de roșii este baza pentru cea mai simplă rețetă de paste. O porție de paste cu un sos de roșii bine făcut și cu puțin parmezan ras...

Prăjitură simplă cu ciocolată și alune

Prăjiturile cu ciocolată sunt întotdeauna irezistibile și, uneori, foarte ușor de făcut. Este și cazul desertului pe care vi-l...

Cea mai simplă rețetă de papanași

Deserturile tradiționale ocupă un loc aparte în bucătăria românească. Indiferent cât de multe rețete de dulciuri...

Tort de ciocolată - cea mai simplă rețetă

Nimeni nu poate rezista în fața unui tort de ciocolată apetisant și cremos. Și nu vorbim numai de torturile de ciocolată din...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta