Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă

Apare în Ciorba de perisoare, Carne tocata, Supe de carne

Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă
8 voturi
3 8

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Cu toate acestea, multe gospodine consideră că este pretențioasă și greu de făcut, din cauza perișoarelor.

La fel ca ciorba de burtă, și ciorba de perișoare este una de inspirație turcească la origini și se găsește și acum în bucătăria turcilor, sub denumirea de Köfte Çorbası (adică ciorbă de chiftele, în traducere).

Sigur că fiecare bucătărie a păstrat și îmbunătățit o anumită rețetă și un anumit mod de preparare, iar ciorba de perișoare pe care o cunoaștem astăzi are mai multe versiuni, în funcție de zone ale țării și de rețetele care s-au transmis din generație în generație.

Și totuși, gustul ciorbei de perișoare este asemănător, indiferent unde ai mânca-o, la fel și rețeta, cu mici variațiuni. Ciorba de perișoare se poate face din carne de porc, vită, sau amestec, precum și din carne de curcan.

În funcție de preferință, poate fi dulce sau acră. Unele gospodine aleg să pună orez în perișoare, în timp ce altele nu. Astăzi vă prezentăm o rețetă (aproximativ) universală de ciorbă de perișoare, care poate satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Ingrediente

  • 500 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 1 păstârnac
  • 2 roșii mari
  • 5 linguri de orez
  • 2 linguri de făină
  • 2-3 linguri ulei
  • un ou
  • sare
  • piper
  • borș (opțional)
  • verdețuri proaspete (pătrunjel, mărar, leuștean)
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Legumele în afară de o ceapă se toacă mărunt și se pun într-o oală, cu câteva linguri de ulei. Se călesc câteva minute, după care se adaugă 2-3 litri de apă. Aceasta va fi baza ciorbei de perișoare.

Separat, puneți la fiert într-un ibric sau o oală mai mică 2 linguri de orez.

În timp ce zeama și legumele fierb, preparați perișoarele din: carnea tocată, orezul prefiert, sare, piper, oul crud, făină și mărar tocat fin.

Lăsați compoziția câteva minute să se ”lege”, iar între timp puneți celelalte 3 linguri de orez să fiarbă împreună cu zeama și cu legumele.

Formați perișoarele cu mâna, sub formă de bile. Puneți perișoarele în zeamă, adăugați și roșiile decojite și tăiate cubulețe, dați focul mic și lăsați să fiarbă 20-30 de minute.

La final, potriviți gustul de sare și piper, adăugați borș, dacă vă place, mai lăsați câteva minute, apoi opriți focul.

Puneți verdețuri proaspete deasupra și serviți cu smântână și ardei iute.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Bouyourdi - cea mai simplă mâncare grecească

În sezonul cald, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să petrecem mult timp în bucătărie, în fața aragazului sau a...

Negresă cu cireșe - simplă și delicioasă

Combinația de prăjitură cu ciocolată și fructe este una irezistibilă pentru mulți dintre noi. Mai ales dacă folosim fructe ușor...

Cea mai simplă prăjitură cu căpșuni

Atunci când ai poftă de ceva dulce, dar răcoritor, în același timp, o prăjitură cu fructe este alegerea ideală. Încă se...

Cea mai bună rețetă de negresă cu glazură

Nimic nu se compară cu o prăjitură de ciocolată, proaspăt scoasă din cuptor și peste care turnați o glazură fină și delicioasă. De...

Ciorbă țărănească de pui

O ciorbă gustoasă și sănătoasă, după o rețetă clasică, este cea mai bună alegere pentru un prânz perfect. Astăzi vă propunem o...

Chicken nuggets - cea mai bună și simplă rețetă

Atunci când ai poftă să te răsfeți cu ceva bun, o rețetă de fast food preparată acasă și savurată în tihnă este alegerea...

Dulceață de căpșuni - cea mai simplă rețetă

Care este cea mai gustoasă formă de a păstra aroma și parfumul căpșunilor tot timpul anului, dacă nu dulceața? Este sezonul lor,...

Lava cake - cea mai simplă rețetă

Cine nu iubește deserturile cu ciocolată?! Mai ales când se fac ușor, sunt gata de servit în jumătate de oră și vă...

Jeleu de căpșuni - cea mai simplă rețetă

Este sezonul căpșunilor, așa că ele sunt vedeta rețetelor de dulciuri în această perioadă. Dincolo de clasica dulceață sau de...

Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură

Ciorba ardelenească de cartofi cu afumătură este genul acela de ciorbă de care te îndrăgostești de la prima gustare. Aromată,...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta