Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă

Apare în Ciorba de perisoare, Carne tocata, Supe de carne

Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă
40 voturi
3 40

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Cu toate acestea, multe gospodine consideră că este pretențioasă și greu de făcut, din cauza perișoarelor.

La fel ca ciorba de burtă, și ciorba de perișoare este una de inspirație turcească la origini și se găsește și acum în bucătăria turcilor, sub denumirea de Köfte Çorbası (adică ciorbă de chiftele, în traducere).

Sigur că fiecare bucătărie a păstrat și îmbunătățit o anumită rețetă și un anumit mod de preparare, iar ciorba de perișoare pe care o cunoaștem astăzi are mai multe versiuni, în funcție de zone ale țării și de rețetele care s-au transmis din generație în generație.

Și totuși, gustul ciorbei de perișoare este asemănător, indiferent unde ai mânca-o, la fel și rețeta, cu mici variațiuni. Ciorba de perișoare se poate face din carne de porc, vită, sau amestec, precum și din carne de curcan.

În funcție de preferință, poate fi dulce sau acră. Unele gospodine aleg să pună orez în perișoare, în timp ce altele nu. Astăzi vă prezentăm o rețetă (aproximativ) universală de ciorbă de perișoare, care poate satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Ingrediente

  • 500 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 1 păstârnac
  • 2 roșii mari
  • 5 linguri de orez
  • 2 linguri de făină
  • 2-3 linguri ulei
  • un ou
  • sare
  • piper
  • borș (opțional)
  • verdețuri proaspete (pătrunjel, mărar, leuștean)
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Legumele în afară de o ceapă se toacă mărunt și se pun într-o oală, cu câteva linguri de ulei. Se călesc câteva minute, după care se adaugă 2-3 litri de apă. Aceasta va fi baza ciorbei de perișoare.

Separat, puneți la fiert într-un ibric sau o oală mai mică 2 linguri de orez.

În timp ce zeama și legumele fierb, preparați perișoarele din: carnea tocată, orezul prefiert, sare, piper, oul crud, făină și mărar tocat fin.

Lăsați compoziția câteva minute să se ”lege”, iar între timp puneți celelalte 3 linguri de orez să fiarbă împreună cu zeama și cu legumele.

Formați perișoarele cu mâna, sub formă de bile. Puneți perișoarele în zeamă, adăugați și roșiile decojite și tăiate cubulețe, dați focul mic și lăsați să fiarbă 20-30 de minute.

La final, potriviți gustul de sare și piper, adăugați borș, dacă vă place, mai lăsați câteva minute, apoi opriți focul.

Puneți verdețuri proaspete deasupra și serviți cu smântână și ardei iute.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Varză a la Cluj - rețetă tradițională

Dacă v-ați plictisit de sarmale, puteți încerca o altă rețetă tradițională și delicioasă. Varza a la Cluj este un preparat extrem...

Cea mai simplă salată de vinete (fără maioneză)

Există o mulțime de feluri de a face salată de vinete, cu sau fără maioneză, în stil românesc sau în stil arăbesc. Unele...

Prăjitura Boema - rețetă de cofetărie

Există deserturi care nu se vor demoda niciodată și care își vor păstra farmecul indiferent de epocă. Iar prăjiturile de cofetărie,...

Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)

Astăzi vă propunem o altfel de rețetă de zacuscă, specifică mai degrabă zonei Dobrogei și localităților de pe lângă Dunăre....

Fasolada - ciorbă de fasole în stil grecesc

Ciorba de fasole este una dintre cele mai cunoscute și apreciate ciorbe din bucătăria românească. Dar nu este o ciorbă care se...

Yayla Çorbasi - ciorbă turcească de iaurt

Bucătăria turcească este destul de asemănătoare cu cea românească, mai ales în ceea ce privește ciorbele și mâncărurile...

Ciorbă ardelenească de fasole verde (cu afumătură)

Dintre toate influențele din bucătăria românească, ciorbele ardelenești au un gust aparte. Și asta se datorează în general...

Prăjitură Regina Maria - rețetă din caietul bunicii

Dintre toate deserturile, prăjiturile făcute după rețete vechi, transmise din generație în generație, au un gust aparte. Este și...

Terbiyeli Köfte Çorbası - ciorbă de perișoare în stil turcesc

Ciorba de perișoare, atât de populară în bucătăria românească, este, de fapt, o ciorbă tradițională din bucătăria...

Chifteluțe pufoase - cea mai simplă rețetă

Atunci când vine vorba despre mâncăruri tradiționale românești, chiftelele sunt una dintre vedetele din bucătărie. Se fac...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta