Adaugă rețeta »

Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă

Apare în Ciorba de perisoare, Carne tocata, Supe de carne

Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă
4 voturi
5 4

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Cu toate acestea, multe gospodine consideră că este pretențioasă și greu de făcut, din cauza perișoarelor.

La fel ca ciorba de burtă, și ciorba de perișoare este una de inspirație turcească la origini și se găsește și acum în bucătăria turcilor, sub denumirea de Köfte Çorbası (adică ciorbă de chiftele, în traducere).

Sigur că fiecare bucătărie a păstrat și îmbunătățit o anumită rețetă și un anumit mod de preparare, iar ciorba de perișoare pe care o cunoaștem astăzi are mai multe versiuni, în funcție de zone ale țării și de rețetele care s-au transmis din generație în generație.

Și totuși, gustul ciorbei de perișoare este asemănător, indiferent unde ai mânca-o, la fel și rețeta, cu mici variațiuni. Ciorba de perișoare se poate face din carne de porc, vită, sau amestec, precum și din carne de curcan.

În funcție de preferință, poate fi dulce sau acră. Unele gospodine aleg să pună orez în perișoare, în timp ce altele nu. Astăzi vă prezentăm o rețetă (aproximativ) universală de ciorbă de perișoare, care poate satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Ingrediente

  • 500 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 1 păstârnac
  • 2 roșii mari
  • 5 linguri de orez
  • 2 linguri de făină
  • 2-3 linguri ulei
  • un ou
  • sare
  • piper
  • borș (opțional)
  • verdețuri proaspete (pătrunjel, mărar, leuștean)
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Legumele în afară de o ceapă se toacă mărunt și se pun într-o oală, cu câteva linguri de ulei. Se călesc câteva minute, după care se adaugă 2-3 litri de apă. Aceasta va fi baza ciorbei de perișoare.

Separat, puneți la fiert într-un ibric sau o oală mai mică 2 linguri de orez.

În timp ce zeama și legumele fierb, preparați perișoarele din: carnea tocată, orezul prefiert, sare, piper, oul crud, făină și mărar tocat fin.

Lăsați compoziția câteva minute să se ”lege”, iar între timp puneți celelalte 3 linguri de orez să fiarbă împreună cu zeama și cu legumele.

Formați perișoarele cu mâna, sub formă de bile. Puneți perișoarele în zeamă, adăugați și roșiile decojite și tăiate cubulețe, dați focul mic și lăsați să fiarbă 20-30 de minute.

La final, potriviți gustul de sare și piper, adăugați borș, dacă vă place, mai lăsați câteva minute, apoi opriți focul.

Puneți verdețuri proaspete deasupra și serviți cu smântână și ardei iute.

Poftă bună!
recomandări
Ești pasionat de bucătărie? Ai o rețetă interesantă și vrei să o impărtașești si celorlalți? Adaugă rețeta »
Dacă ți-a plăcut rețeta noastră "Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă" nu uita să-i faci un review.

Comentarii

Trebuie sa vezi si...

Ciorbă de pui cu iaurt - remediul excelent pentru răceală (rețetă arăbească)

Ciorba de pui cu iaurt este o rețetă asemănătoare cu ciorba de pui a la grec , numai că aceasta este de inspirație arăbească. Gustul de...

Pizza de post - cea mai gustoasă rețetă

Chiar dacă a început postul, vă puteți bucura în continuare de unele dintre mâncărurile voastre preferate, în varianta...

Ardei umpluți cu ciuperci - rețetă de post

Ardeii umpluți sunt o mâncare foarte spornică, practică și ușor de făcut. În perioada postului, puteți face ardei umpluți...

Salată orientală - cea mai simplă rețetă de post

Salata orientală este, probabil, cea mai populară salată, alături de cea de vinete. Se face repede, din ingrediente la îndemâna...

Clătite pufoase - cea mai simplă rețetă

Clătitele sunt genul acela de desert rapid, pe care îl facem atunci când avem poftă de ceva dulce. Sunt foarte versatile, pentru...

Sufleu de ciocolată - cea mai simplă rețetă

Sufleul de ciocolată este un desert pretențios și delicat, dar extrem de gustos și de efect. Este desertul cu care vă veți cuceri...

Cea mai simplă prăjitură cu ciocolată - din 4 ingrediente

Această rețetă de prăjitură de ciocolată este atât de simplă , încât și un copil o poate face. Aveți nevoie de numai...

Ciorbă de văcuță - rețeta cu care nu ai cum să dai greș

Ciorba de văcuță , atât de iubită și apreciată în bucătăria românească, dar în egală măsură una dintre cele...

Banana bread - cea mai simplă rețetă de chec cu banane

Banana bread (sau checul de banane , cum este cunoscut în bucătăria românească) este o prăjitură foarte simplu de...

Ciorbă rădăuțeană de pui după rețeta originală

Ciorba rădăuțeană este un preparat extrem de popular în bucătăria românească. Așa cum îi spune și numele, ciorba a...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta


Hai in comunitatea noastra!