Rețeta tradițională pentru ciorbă de dovlecei cu legume, preparată cu ingrediente simple și proaspete.

Ciorbă de dovlecei cu legume

Una dintre rețetele absolut delicioase, pe care o poți prepara pentru masa de prânz sau pentru cină, poate fi ciorba de dovlecei cu legume.

E genul ăla de supă perfectă pentru zilele când vrei ceva ușor, dar care totuși să te sature. Ce-mi place la rețeta ta e că ai o grămadă de legume diferite. Ai morcovi, pătrunjel, păstârnac și țelină care aduc dulceața aia naturală. Pe lângă astea, mai pui ardei roșu și verde care dau un pic de culoare și un gust mai fresh. Și nu uita de mazăre și fasolea verde.

Și, pe lângă faptul că e gustoasă, ciorba asta e și sănătoasă. Ai vitamine, minerale, fibre - toate lucrurile alea bune de care ai nevoie. Și e perfectă dacă ești vegetarian sau vrei să mănânci mai multe legume.

Modul în care faci ciorba e destul de simplu. Începi cu călit ceapa, morcovii și țelina. Aici e momentul când încep să se elibereze aromele. După, adaugi legumele pe rând, ca fiecare să se gătească cum trebuie. Și ce e mișto e că la final pui leuștean și mărar, care dau un gust proaspăt și verde. Dacă vrei, poți adăuga și smântână în farfurie ca să fie mai cremoasă.

Deci, în esență, ciorba ta de dovlecei cu legume e o ciorbă simplă, dar care la final se transformă în ceva super gustos. E genul de rețetă care îți aduce zâmbetul pe buze, fie că o mănânci singur sau cu familia.

Rețeta de ciorbă de dovlecei cu legume

Preparare 15 minute
Gătire 45 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • Un dovlecel
  • Trei morcovi
  • O rădăcină de pătrunjel
  • O rădăcină de păstârnac
  • O țelină mică
  • O ceapă de dimensiuni mari
  • 200 grame de mazăre
  • 200 grame de fasole verde
  • Un ardei roșu
  • Un ardei verde
  • Patru roșii
  • Trei cartofi
  • 50 mililitri de ulei
  • O legătură de leuștean
  • O legătură de mărar
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Începe prin a curăța ceapa, morcovii și țelina. Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii și țelina se taie în bucăți mai mici, de mărimea dorită.

Încinge uleiul într-o oală mare și adaugă ceapa, morcovii și țelina tocata. Lasă-le să se călească la foc mediu pentru 2-3 minute, amestecând ocazional pentru a evita arderea.

După ce legumele s-au călit, adaugă suficientă apă în oală pentru a acoperi legumele și pentru a permite fierberea celorlalte ingrediente care vor fi adăugate mai târziu.

Curăță și toacă ardeii (roșu și verde), apoi adaugă-i în oală.

Condimentează cu sare și piper după gust.

Lasă totul să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 15-20 de minute.

În timp ce ciorba fierbe, curăță dovlecelul și cartofii. Tăie dovlecelul și cartofii în cuburi de dimensiunea dorită.

După ce legumele din oală au fiert timp de 15-20 de minute, adaugă dovlecelul și cartofii tăiați.

Adaugă fasolea verde (dacă este crudă, o poți tăia în bucăți de 2-3 cm) și mazărea în oală.

Amestecă bine și lasă să fiarbă totul pentru încă 15-20 de minute la foc mediu.

Curăță și taie roșiile în cuburi mici sau pot fi folosite și roșii din conservă tăiate.

Adaugă roșiile în ciorbă și lasă să fiarbă pentru încă 5 minute.

Gustă ciorba și ajustează de sare și piper după nevoie.

Tocă mărunt mărarul și leușteanul și adaugă-le în ciorbă.

Dă ciorba într-un ultim clocot, apoi ia-o de pe foc.

Ciorba este acum gata de servit. Poți adăuga smântână în farfurie pentru un gust mai cremos, dacă preferi.