Adaugă rețeta »

Ciorbă de burtă

Apare în Ciorbe, Mancaruri cu carne, Supe si ciorbe

Ciorbă de burtă
23 voturi
4 23

Ciorba de burtă este un preparat de inspirație balcanică, dar care a devenit foarte popular și în bucătăria românească.

Ciorba de burtă a fost făcută celebră de turci și adusă, din bucătăria turcească și în cea bulgărească și românească de către otomani. Ciorba de burtă a suferit influențe față de rețeta originală și a ajuns să fie una dintre cele mai populare ciorbe din meniul românilor.

Orice restaurant tradițional o are în meniul zilnic, iar dacă vreți să o faceți acasă, trebuie să știți că aveți nevoie de 2-3 ore la dispoziție, dacă alegeți burtă proaspătă, nefiartă.

De asemenea, vă recomandăm să optați pentru burtă nefiartă, pentru că de acest lucru depind reușita și gustul ciorbei de burtă.

Ingrediente

  • 2 kg burtă de vită
  • 4 morcovi
  • 1 bucată rasol (os) de vită
  • 2 cepe
  • 1/2 țelină
  • o căpățâtă de usturoi
  • 4-5 gălbenușuri
  • 400 g smântână
  • sare
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • oțet
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Spălați bine burta și puneți-o într-un vas, acoperită cu multă apă rece și câteva linguri de oțet. Lăsați-o așa cel puțin o oră, pentru a scăpa de mirosul specific.

Scurgeți apa și curățați burta de reziduuri, tăiați-o în bucăți măricele și puneți-o la fiert împreună cu osul de vită.

Asezonați cu sare, boabe de piper și foi de dafin și lăsați să fiarbă la foc potrivit. După o oră, puneți și legumele curățate, dar întregi în oală și mai lăsați pe foc până când burta este complet fiartă. Dacă ați cumpărat burtă proaspătă (ceea ce este recomandabil pentru gust), are nevoie de cel puțin două ore pentru a fierbe complet.

Dacă aveți burtă prefiartă, aceasta are nevoie de mult mai puțin timp de gătire, dar gustul nu va fi același.

După ce a fiert burta, scoateți carnea și legumele și strecurați zeama. Când burta s-a răcit, o puteți tăia fideluță și o puneți înapoi în oală.

Dați ciorba într-un nou clocot, în timp ce într-un castron amestecați gălbenușurile de ou, cu smântâna și cu usturoiul zdrobit. Amestecați bine și puneți câte un polonic de zeamă fierbinte peste, până aduceți amestecul la o temeperatură cât mai ridicată.

Turnați amestecul în oală, după ce ați oprit focul, și amestecați bine. Acum puteți gusta și să dregeți ciorba, adăugând sare dacă mai este nevoie. Puteți pune câteva linguri de oțet în oală sau puteți pune oțetul atunci când o serviți.

Ciorba de burtă este ideală alături de un ardei iute și extra-smântână.

Poftă bună!
recomandări
Ești pasionat de bucătărie? Ai o rețetă interesantă și vrei să o impărtașești si celorlalți? Adaugă rețeta »
Dacă ți-a plăcut rețeta noastră "Ciorbă de burtă" nu uita să-i faci un review.

Comentarii

Trebuie sa vezi si...

Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură

Ciorba ardelenească de cartofi cu afumătură este genul acela de ciorbă de care te îndrăgostești de la prima gustare. Aromată,...

Ciorbă de varză - ideală pentru curele de slăbire

Ciorba de varză este cel mai cunoscut aliment recomandat în diete. Regimul de slăbit pe bază de ciorbă de varză este unul foarte...

Ciorbă de fasole servită în pâine

Ciorba de fasole este unul dintre acele preparate care ne aduce aminte de gustul mâncării de acasă, făcută de mama sau bunica. Dacă vă...

Ciorbă din aripi de curcan

Cirobele sunt alegerea preferată pentru un prânz sănătos și gustos a românilor. Se pot face într-o mulțime de feluri, cu...

Ciorbă de miel pentru masa de Paște

Ciorba de miel este mâncarea care deschide meniul de Paște. Nimic nu se compară cu o ciorbă acrișoară, cu smântână și...

Ciorbă de pui cu borș

Dintre toate ciorbele , cea de pui este cel mai simplu de făcut, foarte gustoasă și una dintre primele ciorbe pe care amatorii...

Ciorbă de perișoare a la grec

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Dar dacă v-ați plictisit de varianta...

Ciorbă de spanac cu afumătură

Ciorba de spanac dreasă cu smântână și afumătură este o rețetă specific ardelenească, foarte gustoasă și potrivită...

Ciorbă de pui cu iaurt - remediul excelent pentru răceală (rețetă arăbească)

Ciorba de pui cu iaurt este o rețetă asemănătoare cu ciorba de pui a la grec , numai că aceasta este de inspirație arăbească. Gustul de...

Ciorbă de văcuță - rețeta cu care nu ai cum să dai greș

Ciorba de văcuță , atât de iubită și apreciată în bucătăria românească, dar în egală măsură una dintre cele...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta


Hai in comunitatea noastra!