Ciorbă de burtă

Apare în Ciorbe, Mancaruri cu carne, Supe si ciorbe

Ciorbă de burtă
64 voturi
4 64

Ciorba de burtă este un preparat de inspirație balcanică, dar care a devenit foarte popular și în bucătăria românească.

Ciorba de burtă a fost făcută celebră de turci și adusă, din bucătăria turcească și în cea bulgărească și românească de către otomani. Ciorba de burtă a suferit influențe față de rețeta originală și a ajuns să fie una dintre cele mai populare ciorbe din meniul românilor.

Orice restaurant tradițional o are în meniul zilnic, iar dacă vreți să o faceți acasă, trebuie să știți că aveți nevoie de 2-3 ore la dispoziție, dacă alegeți burtă proaspătă, nefiartă.

De asemenea, vă recomandăm să optați pentru burtă nefiartă, pentru că de acest lucru depind reușita și gustul ciorbei de burtă.

Ingrediente

  • 2 kg burtă de vită
  • 4 morcovi
  • 1 bucată rasol (os) de vită
  • 2 cepe
  • 1/2 țelină
  • o căpățâtă de usturoi
  • 4-5 gălbenușuri
  • 400 g smântână
  • sare
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • oțet
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Spălați bine burta și puneți-o într-un vas, acoperită cu multă apă rece și câteva linguri de oțet. Lăsați-o așa cel puțin o oră, pentru a scăpa de mirosul specific.

Scurgeți apa și curățați burta de reziduuri, tăiați-o în bucăți măricele și puneți-o la fiert împreună cu osul de vită.

Asezonați cu sare, boabe de piper și foi de dafin și lăsați să fiarbă la foc potrivit. După o oră, puneți și legumele curățate, dar întregi în oală și mai lăsați pe foc până când burta este complet fiartă. Dacă ați cumpărat burtă proaspătă (ceea ce este recomandabil pentru gust), are nevoie de cel puțin două ore pentru a fierbe complet.

Dacă aveți burtă prefiartă, aceasta are nevoie de mult mai puțin timp de gătire, dar gustul nu va fi același.

După ce a fiert burta, scoateți carnea și legumele și strecurați zeama. Când burta s-a răcit, o puteți tăia fideluță și o puneți înapoi în oală.

Dați ciorba într-un nou clocot, în timp ce într-un castron amestecați gălbenușurile de ou, cu smântâna și cu usturoiul zdrobit. Amestecați bine și puneți câte un polonic de zeamă fierbinte peste, până aduceți amestecul la o temeperatură cât mai ridicată.

Turnați amestecul în oală, după ce ați oprit focul, și amestecați bine. Acum puteți gusta și să dregeți ciorba, adăugând sare dacă mai este nevoie. Puteți pune câteva linguri de oțet în oală sau puteți pune oțetul atunci când o serviți.

Ciorba de burtă este ideală alături de un ardei iute și extra-smântână.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Fasolada - ciorbă de fasole în stil grecesc

Ciorba de fasole este una dintre cele mai cunoscute și apreciate ciorbe din bucătăria românească. Dar nu este o ciorbă care se...

Yayla Çorbasi - ciorbă turcească de iaurt

Bucătăria turcească este destul de asemănătoare cu cea românească, mai ales în ceea ce privește ciorbele și mâncărurile...

Ciorbă ardelenească de fasole verde (cu afumătură)

Dintre toate influențele din bucătăria românească, ciorbele ardelenești au un gust aparte. Și asta se datorează în general...

Terbiyeli Köfte Çorbası - ciorbă de perișoare în stil turcesc

Ciorba de perișoare, atât de populară în bucătăria românească, este, de fapt, o ciorbă tradițională din bucătăria...

Ciorbă de legume (de dietă)

Supele și ciorbele sunt recomandate întotdeauna în diete, pentru că au puține calorii, au un conținut mare de vitamine, datorită...

Ciorbă de ardei umpluți

Nimic nu se compară cu o porție delicioasă de ciorbă de ardei umpluți, cu o lingură de smântână și pâine proaspătă....

Ciorbă țărănească de pui

O ciorbă gustoasă și sănătoasă, după o rețetă clasică, este cea mai bună alegere pentru un prânz perfect. Astăzi vă propunem o...

Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură

Ciorba ardelenească de cartofi cu afumătură este genul acela de ciorbă de care te îndrăgostești de la prima gustare. Aromată,...

Ciorbă de varză - ideală pentru curele de slăbire

Ciorba de varză este cel mai cunoscut aliment recomandat în diete. Regimul de slăbit pe bază de ciorbă de varză este unul foarte...

Ciorbă de fasole servită în pâine

Ciorba de fasole este unul dintre acele preparate care ne aduce aminte de gustul mâncării de acasă, făcută de mama sau bunica. Dacă vă...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta