Adaugă rețeta »

Ciorbă de burtă

Apare în Ciorbe, Mancaruri cu carne, Supe si ciorbe

Ciorbă de burtă
7 voturi
3 7

Ciorba de burtă este un preparat de inspirație balcanică, dar care a devenit foarte popular și în bucătăria românească.

Ciorba de burtă a fost făcută celebră de turci și adusă, din bucătăria turcească și în cea bulgărească și românească de către otomani. Ciorba de burtă a suferit influențe față de rețeta originală și a ajuns să fie una dintre cele mai populare ciorbe din meniul românilor.

Orice restaurant tradițional o are în meniul zilnic, iar dacă vreți să o faceți acasă, trebuie să știți că aveți nevoie de 2-3 ore la dispoziție, dacă alegeți burtă proaspătă, nefiartă.

De asemenea, vă recomandăm să optați pentru burtă nefiartă, pentru că de acest lucru depind reușita și gustul ciorbei de burtă.

Ingrediente

  • 2 kg burtă de vită
  • 4 morcovi
  • 1 bucată rasol (os) de vită
  • 2 cepe
  • 1/2 țelină
  • o căpățâtă de usturoi
  • 4-5 gălbenușuri
  • 400 g smântână
  • sare
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • oțet
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Spălați bine burta și puneți-o într-un vas, acoperită cu multă apă rece și câteva linguri de oțet. Lăsați-o așa cel puțin o oră, pentru a scăpa de mirosul specific.

Scurgeți apa și curățați burta de reziduuri, tăiați-o în bucăți măricele și puneți-o la fiert împreună cu osul de vită.

Asezonați cu sare, boabe de piper și foi de dafin și lăsați să fiarbă la foc potrivit. După o oră, puneți și legumele curățate, dar întregi în oală și mai lăsați pe foc până când burta este complet fiartă. Dacă ați cumpărat burtă proaspătă (ceea ce este recomandabil pentru gust), are nevoie de cel puțin două ore pentru a fierbe complet.

Dacă aveți burtă prefiartă, aceasta are nevoie de mult mai puțin timp de gătire, dar gustul nu va fi același.

După ce a fiert burta, scoateți carnea și legumele și strecurați zeama. Când burta s-a răcit, o puteți tăia fideluță și o puneți înapoi în oală.

Dați ciorba într-un nou clocot, în timp ce într-un castron amestecați gălbenușurile de ou, cu smântâna și cu usturoiul zdrobit. Amestecați bine și puneți câte un polonic de zeamă fierbinte peste, până aduceți amestecul la o temeperatură cât mai ridicată.

Turnați amestecul în oală, după ce ați oprit focul, și amestecați bine. Acum puteți gusta și să dregeți ciorba, adăugând sare dacă mai este nevoie. Puteți pune câteva linguri de oțet în oală sau puteți pune oțetul atunci când o serviți.

Ciorba de burtă este ideală alături de un ardei iute și extra-smântână.

Poftă bună!
recomandări
Ești pasionat de bucătărie? Ai o rețetă interesantă și vrei să o impărtașești si celorlalți? Adaugă rețeta »
Dacă ți-a plăcut rețeta noastră "Ciorbă de burtă" nu uita să-i faci un review.

Comentarii

Trebuie sa vezi si...

Ciorbă de pui cu iaurt - remediul excelent pentru răceală (rețetă arăbească)

Ciorba de pui cu iaurt este o rețetă asemănătoare cu ciorba de pui a la grec , numai că aceasta este de inspirație arăbească. Gustul de...

Ciorbă de văcuță - rețeta cu care nu ai cum să dai greș

Ciorba de văcuță , atât de iubită și apreciată în bucătăria românească, dar în egală măsură una dintre cele...

Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Cu toate acestea, multe gospodine consideră...

Ciorbă rădăuțeană de pui după rețeta originală

Ciorba rădăuțeană este un preparat extrem de popular în bucătăria românească. Așa cum îi spune și numele, ciorba a...

Ciorbă de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec este una dintre cele mai gustoase și sățioase ciorbe pe care le puteți prepara. Așa cum îi spune și numele,...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta


Hai in comunitatea noastra!