Cilbir este un preparat tradițional turcesc, o rețetă extrem de veche și de populară în bucătăria otomană. Se spune că sultanii otomani mâncau acest preparat delicios încă din secolul al 15-lea. Rețeta s-a păstrat până în zilele noastre și a devenit populară și în alte locuri din lume. 

Cilbir este o combinație de cremă de usturoi cu iaurt, ouă poșate și unt infuzat cu mirodenii. Este o alternativă spectaculoasă la ouăle ochiuri sau poșate, simple, și îl puteți prepara pentru orice masă și în orice moment al zilei. 

Cilbir - ouă poșate cu cremă de iaurt și usturoi
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 4-6 ouă
  • 2 căței de usturoi
  • 350 iaurt gras
  • 5 linguri de unt
  • paprika
  • turmeric
  • 1 linguriță tahini
  • sare
  • piper
  • 1 lingură oțet
  • verdeață pentru decor

Mod de preparare

Faceți o cremă din usturoi și iaurt. Pisați usturoiul și frecați-l cu puțină sare, ca la mujdei. Adăugați iaurtul și tahini, omogenizați și dați la rece cât timp vă ocupați de restul ingredientelor.

Puneți untul la topit într-un vas pe foc. Adăugați condimentele (câte o jumătate de linguriță din fiecare) și lăsați-le până când untul și-a schimbat culoarea, fără să le ardeți. Dați deoparte și păstrați cald.

Pentru a poșa ouăle, puneți o oală cu apă, sare și puțin oțet la fiert. Spargeți fiecare ou într-un bol. Când apa fierbe, faceți un ”vârtej” cu lingura în mijloc și adăugați oul. Fierbeți 3 minute, după care scoateți oul cu o spumieră. Gălbenușul trebuie să rămână moale și doar albușul să fie complet gătit. Poșați fiecare ou pe rând.

Tot ce mai aveți de făcut este să montați preparatul pe farfurie. Puneți 2-3 linguri din crema de iaurt într-o farfurie. Apoi puneți oul, iar deasupra o lingură de unt infuzat cu condimente.

Serviți cu lipie sau cu pâine prăjită. Poftă bună!