Nimic nu se compară cu o pâine ciabatta artizanală de casă, care este moale la interior și crocantă la exterior și are o aromă extraordinară.

Ciabatta - rețeta originală de pâine italiană. Cum se prepară și cu se se mănâncă

Este perfectă pentru bruschete și pentru numeroase alte preparate, iar cu rețeta prezentată în rândurile de mai jos nu aveți cum să dați greș.

Ce este ciabatta

Ciabatta este o pâine în stil clasic italian asemănător ca alcătuire cu omologul său francez, bagheta. Ciabatta este făcută dintr-un aluat slab cu drojdie, ceea ce înseamnă că nu există grăsime prezentă în aluat. Acest lucru face ca pâinea să aibă miez moale și o crustă ușor crocantă.

Ciabatta este făcută dintr-un aluat foarte umed, ceea ce îi conferă o textură umedă unică și o aromă de neconfundat. Aroma nu este creată doar de aluatul cu grad ridicat de hidratare, ci și de un preferment numit biga. Adică maia italiană.

Ce este maiaua?

Un preferment este atunci când o parte din făina, apa și drojdia din aluatul de pâine sunt combinate cu multe ore înainte ca aluatul final să fie amestecat și lăsat să fermenteze.

Maiaua se adaugă la aluatul de ciabatta pentru a îmbunătăți aroma, textura și calitatea la care se păstrează pâinea obținută.

Care este diferența dintre ciabatta și focaccia

Din cauza numelor lor, ciabatta și focaccia sunt uneori confundate una cu cealaltă. Ciabatta și focaccia sunt amândouă pâini în stil italian, dar sunt diferite în ceea ce privește compoziția lor.

Principala diferență este că ciabatta este o pâine care este formată în pâini dreptunghiulare, în timp ce focaccia este o pâine plată.

De asemenea, ciabatta nu conține, de obicei, nicio grăsime, ceea ce creează o textură aparte, în timp ce focaccia are de obicei ulei în aluat, ceea ce creează o textură mai moale.

Sfaturi, trucuri și tehnici

Prin definiție, aluatul de ciabatta este un aluat extrem de umed, aproape un aluat foarte gros. Este posibil să simțiți nevoia să adăugați mai multă făină pentru a face aluatul, dar aveți încredere în proces și evitați să faceți acest lucru. Va fi nevoie de puțină practică pentru a vă simți confortabil să modelați acest aluat umed.

Este recomandat să folosiți un cântar de bucătărie pentru a cântări ingredientele pentru această rețetă. Acesta este de departe cel mai precis mod de a prepara ciabatta.

Aluatul umed nu se lipește de suprafețele umede, așa că țineți un bol cu apă aproape în care să vă înmuiați degetele înainte de a manipula aluatul.

Cum se prepară pâinea ciabatta

Preparare 16 ore
Gătire 30 minute
Timp total 16 ore și 30 minute

Ingrediente

Pentru maia

  • 165 de grame de făină pentru pâine
  • 130 de mililitri de apă, la temperatura camerei
  • Un vârf de cuțit de drojdie uscată activă

Pentru aluatul final

  • maia
  • 180 de mililiri de apă, la temperatura camerei
  • 250 de grame de făină pentru pâine
  • 3 grame de drojdie cu creștere rapidă sau drojdie uscată activă
  • O linguriță de sare
  • Făină de porumb sau griș pentru presărare

Mod de preparare

Ca în cazul oricărei rețete de pâine, nu există un singur mod de abordare, ci mai degrabă mai multe tehnici diferite ce pot fi folosite. Prin tehnica descrisă mai jos puteți obține o pâine ciabatta autentică, care este moale și pufoasă.

Modul de preparare a pâinii Ciabatta începe cu un preferment în stil italian cunoscut sub numele de biga. Prepararea bigăi este foarte simplă. O parte din făină, apă, drojdie și sare se amestecă împreună cu cel puțin 12 și până la 24 de ore înainte ca aluatul final să fie făcut.

După ce biga a fermentat timp de cel puțin 12 ore, se combină cu restul ingredientelor pentru aluatul de ciabatta. Acest aluat este unul slab. Conține doar patru ingrediente: apă, făină, drojdie și sare.

Folosiți o lingură de lemn pentru a amesteca toate ingredientele. Rezistați tentației de a adăuga mai multă apă sau făină. La început, aluatul va avea un aspect zgrunțuros și apoi va părea prea umed. Aveți încredere că va ieși bine.

Întinderea și plierea aluatului pentru ciabatta

Aluatul ciabatta este un aluat extrem de umed, cu grad mare de hidratare. Ca să vă faceți o idee, majoritatea rețetelor de pâine se situează în jurul a 60% de hidratare, în timp ce această rețetă de ciabatta este la aproape 75% de hidratare. Din această cauză, aluatul nu se frământă la fel ca alte aluaturi de drojdie. Mai degrabă, este lăsat să fermenteze lent cu o serie de întinderi și plieri scurte.

Metoda de întindere și îndoire are trei scopuri principale: formează glutenul în straturi pentru a construi structura aluatului, redistribuie căldura în interiorul aluatului și pune drojdia din nou în contact cu sursa sa de hrană.

Aluatul va fermenta timp de 3 ore, cu 3 reprize de întindere și îndoire scurtă între fiecare 45 de minute. Pentru a întinde și a împături, umeziți-vă ușor degetele (acest lucru va ajuta aluatul să nu se lipească) și trageți în sus de o parte a aluatului și împăturiți-l înapoi.

Întoarceți vasul la 90 de grade și repetați. Faceți acest lucru până când ați întins și pliat toate cele patru părți ale aluatului. Întoarceți aluatul, acoperiți-l și lăsați-l să fermenteze încă 45 de minute până la următoarea rundă.

Întindeți și îndoiți aluatul pentru a doua rundă. Acoperiți-l și lăsați-l la odihnit pentru încă 45 de minute. Îintindeți și împăturiți pentru a treia rundă. Acoperiți aluatul și lăsați-l să se odihnească încă 45 de minute. Acest proces durează trei ore, din momentul în care aluatul este amestecat și până când este gata să fie modelat. Patru perioade de repaus de 45 de minute, cu trei întinderi și plieri între ele.

Cum se coace pâinea ciabatta

Pentru a pregăti cuptorul aveți nevoie de o suprafață pe care să coaceți pâinile, precum și de o suprafață pentru a crea abur. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit timp de cel puțin o oră înainte de coacere, astfel încât fiecare parte a acestuia să fie extrem de fierbinte.

O piatră de copt sau oțelul de copt sunt de departe cele mai bune suprafețe pe care să coaceți pâinea. Dacă nu aveți una dintre acestea, atunci puteți folosi o tavă de tablă întoarsă cu susul în jos. Poziționați suprafața de copt pe raftul din mijloc al cuptorului.

Pentru a crea aburi în cuptor, preîncălziți o tigaie din fontă sau o altă tigaie pentru cuptor pe treapta de jos a cuptorului dumneavoastră. Scopul este ca tigaia să se încingă foarte tare, astfel încât atunci când aruncați cuburi de gheață în ea în cuptor, aceasta va începe imediat să se evapore, creând abur. Acest lucru ajută la elasticitatea cuptorului și la textura pâinii.

Preîncălziți cuptorul la 230 de grade Celsius. Cuptorul și tigăile trebuie să se încălzească cel puțin o oră înainte ca pâinea să fie pusă la copt.

Cum se formează pâinea ciabatta

După ce aluatul a fermentat, turnați aluatul pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină. Acesta va fi foarte umed și lipicios. Împărțiți aluatul în două bucăți egale.

Așezați o bucată de hârtie pergament pe o coajă de pizza, pe o foaie de copt neunsă sau pe o tavă întoarsă cu susul în jos și presărați-o cu griș sau făină de porumb. În acest fel, puteți pune hârtia pergament direct pe suprafața fierbinte de copt.

Umeziți-vă mâinile și apoi luați o bucată de aluat și puneți-o pe hârtia pergament pregătită. Întindeți aluatul până când obțineți o formă de dreptunghi plat. Acesta va fi foarte lipicios, dar poate fi modelat cu mâinile umede. Repetați acest pas cu cea de-a doua bucată de aluat. Alternativ, puteți modela tot aluatul într-o singură pâine mare.

Presărați cu puțină făină pâinile formate și acoperiți-le cu un prosop presărat cu făină. Lăsați pâinile să crească timp de o oră. Ulterior, umpleți un bol cu aproximativ două căni de cuburi de gheață și așezați-l lângă cuptor. Va trebui să lucrați repede și cu atenție.

Deschideți cuptorul și glisați pergamentul cu ciabatta pe suprafața preîncălzită. Turnați cuburile de gheață în tigaia încinsă și închideți rapid ușa cuptorului. Coaceți pâinile ciabatta până când acestea sunt aurii.

Lăsați pâinile ciabatta să se răcească înainte de a le tăia în felii. În acest fel li se va dezvolta complet aroma. Ciabatta este mai bună dacă este consumată în aceeași zi. Cu toate acestea, resturile de ciabatta pot fi învelite în folie de aluminiu după ce s-au răcit complet și păstrate la temperatura camerei timp de până la două zile.

Prepararea pâinii ciabatta necesită ceva practică și răbdare, dar chiar și cele imperfecte ca aspect vor avea un gust incredibil. Fiecare încercare de a face această pâine în stil italian va dezvălui ceva nou despre întregul proces.

Ce se poate mânca cu ciabatta

Cu o crustă crocantă și o textură aerisită și moale în interior, ciabatta are un gust natural savuros și aromat în comparație cu alte tipuri de pâine. În plus, pâinea are o crustă crocantă, pentru că aluatul din care este făcută nu are grăsime adăugată.

În general, ciabatta este aromată cu ulei de măsline și se prăjește incredibil de bine cu sau fără unt. Nicio pâine nu întrece textura somptuoasă și moale a pâinii ciabatta.

Așadar, de cele mai multe ori, ciabatta este folosită ca bază de aperitiv bruschete. Cu toate acestea, mai multe tipuri de brânzeturi și arome pot fi servite alături de acest tip de pâine.

Miezul său moale o face ideală pentru a absorbi sosurile și supele. Merge de minune pentru sandvișurile rapide umplute cu straturi de brânză, oțet și carne. Mai puteți servi pâinea ciabatta cu carne de pui, pește, salată, paste sau tocănițe de legume.

Din moment ce pâinea ciabatta este cunoscută pentru sandvișuri, există diverse opțiuni de brânză din care puteți alege pentru a da un gust mai bun, printre care se numără brânză cheddar, gruyere, brie, raclette și gouda.

Indiferent de ceea ce sugerează rețeta, pentru a face un sandviș frumos cu umplutură, luați în considerare adăugarea de condimente ce se potrivesc bine cu restul ingredientelor. Scopul este de a maximiza aroma.

Însă, dacă sunteți în căutarea unei idei pentru micul dejun, luați în considerare o masă sărată ce să includă ouă prăjite și cârnați sau omletă cu șuncă ca sandvișuri pentru micul dejun.