Chifteluțele marinate fac parte din categoria mâncărurilor care ne aduc aminte de copilărie și de gustul mâncării preparate de mama sau bunica. Sunt un fel de mâncare care nu lipsește din nicio bucătărie românească și pe care oricine îl cunoaște. 

Chifteluțele marinate sunt excelente alături de piure de cartofi, dar pot fi servite la fel de bine și simple, doar cu sos și pâine, sau alături de o porție de spaghete. 

Totuși, combinația de sos de roșii cu piure rămâne cea mai populară și cea mai iubită. Pentru această rețetă puteți folosi orice fel de carne tocată aveți: de vită, de porc sau de curcan, dacă nu vreți să fie foarte grase. Puteți face de la început sosul sau puteți savura chifteluțele ca atare și abia a doua zi să faceți sosul. Aveți două feluri de mâncare diferite, pornind de la același preparat de bază. 

Chifteluțe marinate în sos de roșii
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • Pentru chiftele:
  • 500 g carne tocată
  • 3 felii de pâine albă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 ou
  • 1 lingură făină
  • sare
  • piper
  • mărar verde
  • ulei pentru prăjit
  • Pentru sos:
  • 400 ml suc de roșii/ bulion
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • ulei
  • 1 foaie de dafin

Mod de preparare

Începeți prin a prepara chifteluțele. Puneți carnea tocată, ceapa tăiată mărunt, usturoiul zdrobit, mărarul tocat fin, oul, sare și piper într-un bol. Înmuiați în apă rece pâinea, scurgeți-o de apă și fărâmițați-o peste celelalte ingrediente.

Amestecați bine până se omogenizează. Dacă vi se pare că nu este bine legată compoziția, mai puneți o lingură de făină.

Începeți să formați chifteluțele rotunde sau plate, cum vă plac. Puteți să le tăvăliți prin făină sau să le lăsați așa. Făina le ajută să stea legate și să nu se împrăștie atunci când le prăjiți.

De asemenea, le puteți prăji în baie de ulei sau pregăti în cuptor, pe o tavă cu hârtie de copt, 35-40 de minute sau până când s-au rumenit.

Dacă le prăjiți, puneți-le în uleiul bine încins și rumeniți-le bine pe toate părțile.

Pentru sos, tocați ceapa și usturoiul și căliți-le în câteva linguri de ulei. Când s-au rumenit, adăugați sosul de roșii, sare, piper, cimbru și foaia de dafin și amestecați. Lăsați sosul să fiarbă 15 minute, sau până când a scăzut. La final, puneți chifteluțele în sos și mai fierbeți împreună 5 minute.

Serviți cu piure și cu pătrunjel proaspăt tocat.

Poftă bună!