Chiftelele de cartofi sunt ușor de făcut, din ingrediente pe care de obicei le avem în casă. Pot fi prăjite sau la cuptor iar rezultatul va fi pe placul întregii familii.

Chiftele de cartofi, rețetă simplă și rapidă. Preparatul ieftin care este pe placul întregii familii

Chiftelele de cartofi reprezintă un preparat ușor de făcut, din ingrediente pe care de obicei le avem în casă și care este pe placul întregii familii. Pot fi de dulce sau de post, iar rețeta este una versatilă, care poate fi adaptată în funcție de gusturi.

Chiftelele de cartofi sunt bune atât reci, cât și calde, pot fi incluse pe un platou cu aperitive și gustări, atunci când aveți musafiri, sau pot fi servite alături de sosul preferat, atunci când vreți să preparați o cină rapidă și sățioasă pentru întreaga familie.

Cartofii sunt, fără doar și poate, leguma preferată a românilor. Au un preț accesibil și pot fi găsiți ușor tot timpul anului, iar preparatele pe care le putem obține din ei sunt numeroase. Cartofi prăjiți, piure, cartofi franțuzești, cartofii la cuptor, fondanți, musaca și lista poate continua.

Chiftelele de cartofi sunt pufoase, aromate și se fac foarte ușor. Dacă nu le-ați încercat niciodată, este momentul să le testați, pentru că le veți prepara constant după ce le gustați. Pot fi făcute rotunde sau plate și se pot prăji în ulei, dar se pot găti și la cuptor, dacă vă doriți o variantă mai sănătoasă și cu mai puține calorii.

Cum se prepară chiftelele de cartofi

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1/2 kg cartofi
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ou (îl omiteți dacă vreți varianta de post)
  • pătrunjel
  • mărar
  • făină sau pesmet pentru modelat
  • ulei pentru prăjit
  • sare
  • piper
  • 2 linguri parmezan

Mod de preparare

Se spală cartofii și morcovul și se pun la fiert. Morcovul poate fi curățat, însă cartofii este recomandat să rămână în coajă, pentru a nu deveni prea apoși atunci când sunt fierți. Se pune o linguriță de sare în apa în care fierb legumele și se lasă pe foc până când se înmoaie.

După ce au fiert, cartofii se pun în apă rece și se curăță de coajă, după care se pasează împreună cu morcovul. Ceapa se toacă mărunt și usturoiul se pisează. Verdeața se toacă și ea fin și se amestecă toate ingredientele. Dacă folosiți ou, acum este momentul să îl adăugați. Se asezonează compoziția cu sare și piper, se pune parmezanul ras și se lasă deoparte.

Cum se formează chitelele

Pentru a forma chiftelele, aveți nevoie de o farfurie cu făină sau pesmet. Puteți face chiftele rotunde sau plate, în funcție de preferință.

Cum se prăjesc chiftelele

Dacă prăjiți chiftelele de cartofi în ulei, puneți o tigaie cu ulei la încins și adăugați chiftelele când uleiul este fierbinte.

Puteți testa temperatura punând puțină făină în tigaie. Prăjiți-le la foc mediu, pe ambele părți, până când s-au rumenit, apoi le scoateți pe o farfurie tapetată cu hârtie de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Dacă vreți să faceți chiftelele la cuptor

Dacă le faceți la cuptor, puneți chiftelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și stropiți-le cu puțin ulei de măsline. Dați tava la cuptor, la 180 de grade, iar după 15-20 de minute verificați chiftelele și întoarceți-le pe partea cealaltă, pentru a se rumeni uniform și mai lăsați-le la cuptor încă 15 minute.

Cu ce se servesc chiftelele de cartofi

Chiftelele de cartofi se servesc calde sau reci, cu salată sau cu sos de maioneză cu iaurt, usturoi sau orice alt sos preferați. Poftă bună!