Savurează un delicios cheesecake japonez, un desert aerat și cremos ce îmbină tradiția niponă cu gustul irezistibil al brânzei.

Cheesecake japonez - cel mai pufos și aerat desert

Dacă nu ați auzit până acum de cheesecake-ul japonez, a venit momentul să îl încercați. Faceți cunoștință cu cel mai pufos și aerat desert din lume! Un cheesecake ușor ca un norișor de puf, rumenit în cuptor, pe care ar trebui să îl încercați măcar o dată.

Acest desert japonez a devenit cunoscut în toată lumea, după ce a apărut mai întâi pe rețelele de socializare. Filmulețele cu cheesecake japonez care ”tremură” ca o piftie au devenit virale. Dar nu trebuie să mergeți până în Japonia ca să vă bucurați de cel mai aerat cheesecake, pentru că îl puteți face foarte ușor, la voi acasă.

Cheesecake-ul japonez sau „de bumbac” este un desert cunoscut pentru textura sa aerată și pufoasă, asemănătoare cu cea a unui sufleu, și pentru aroma sa delicată.

În comparație cu cheesecake-ul american în stil New York, această rețetă japoneză de cheesecake este mai puțin dulce, mai puțin densă și, de obicei, are mai puține calorii, deoarece conține o cantitate mai mică de brânză.

Brutarii prepară cheesecake-urile japoneze folosind un bain-marie sau o baie de apă, pentru că în acest fel desertul se gătește ușor și uniform în cuptor.

Odată ce cheesecake-ul are marginile ferme, brutarii îl pun la frigider pentru a se răci și a se întări, unde capătă o textură aparte. Puteți acoperi cheesecake-ul cu o glazură de caise, puteți aplica cu șablon desene din zahăr pudră sau îl puteți servi simplu.

Originea cheesecake-ului japonez

felie de cheesecake japonez
Cheesecake-ul japonez este renumit pentru textura sa pufoasă și aerată, asemănătoare cu un soufflé, datorită separării albușurilor de gălbenușuri și bătutului lor separat.

Bucătarul japonez Tomotaro Kuzuno a creat cheesecake-ul japonez în anul 1969. În timpul unei călătorii la Berlin, Kuzuno a fost inspirat de „käsekuchen”, o varietate germană de cheesecake, și a decis să aducă propria versiune de cheesecake în stil sufleu înapoi în Japonia.

Care este diferența dintre cheesecake-ul japonez și cel clasic

Cheesecake-ul japonez a câștigat popularitate în anii '90 în Japonia, fiind inspirat din deserturile occidentale dar adaptat la gusturile locale.

Cheesecake-ul clasic din New York, cu o crustă de biscuiți graham și o umplutură densă și netedă, este cel mai răspândit cheesecake din Statele Unite ale Americii și din lume.

Cheesecake-ul cremos este făcut din smântână amestecată cu cremă de brânză și zahăr. Acest tip de desert are uneori garnituri precum chipsuri de ciocolată, nuci zdrobite sau sos de căpșune.

Pe de altă parte, cheesecake-ul japonez conține albușuri de ou bătute la fel ca pentru bezea și mai puțină cremă de brânză decât alte varietăți de cheesecake la cuptor.

Rețeta de cheesecake japonez

Preparare 1 oră
Gătire 1 oră și 10 minute
Timp total 2 ore și 10 minute

Ingrediente

  • 6 ouă mari, cu gălbenușurile și albușurile separate, la temperatura camerei
  • 280 de grame de cremă de brânză
  • 4 linguri de unt nesărat, plus mai mult pentru ungerea tăvii
  • 120 de mililitri de smântână sau lapte integral
  • O jumătate de linguriță de esență de vanilie
  • 60 de grame de făină integrală
  • 30 de grame de amidon de porumb
  • Un sfert de linguriță de sare
  • Coaja și sucul de la o lămâie
  • 100 de grame de zahăr granulat sau zahăr pudră
  • O jumătate de linguriță de cremă tartar
  • Zahăr pudră, pentru presărare, opțional

Mod de preparare

Acoperiți o formă de copt cu fund detașabil, cu diametrul de 20 de centimetri, cu hârtie de copt unsă cu unt, astfel încât să acoperiți și pereții acesteia. Altfel, dacă doriți să folosiți o tavă normală, puneți două benzi lungi și înguste de foaie de copt sub cea unsă cu unt, în formă de „X”, pentru a putea scoate ușor cheesecake-ul din tavă după coacere.

După aceea, preîncălziți cuptorul la 160 de grade Celsius, cu un grătar în mijloc. Abia apoi, începeți să pregătiți amestecul de cremă de brânză.

Turnați apă într-o cratiță medie astfel încât aceasta să acopere cinci centimetri din înălțimea vasului. Apoi, puneți cratița pe aragaz, la foc mediu, și aduceți apa la punctul de fierbere.

Într-un castron mediu termorezistent, puneți crema de brânză, untul, smântâna, o jumătate din cantitatea totală de zahăr și sarea. Așezați bolul deasupra cratiței cu apă fierbinte. Amestecați până la omogenizare și apoi luați-l de pe foc.

În timp ce mixați continuu, adăugați gălbenușurile de ou, unul câte unul, la amestecul de cremă de brânză, asigurându-vă că încoporați complet fiecare gălbenuș înainte de a-l adăuga pe următorul. Adăugați în castron esența de vanilie, o lingură de suc de lămâie și o linguriță de coajă de lămâie.

Într-un bol separat de dimensiuni medii, cerneți împreună făina și amidonul de porumb. Apoi, adăugați ingredientele uscate la cele umede și mixați bine.

Faceți bezeaua din albușuri. În timp ce bain-marie se încălzește, adăugați albușurile de ou și crema de tartar în bolul unui mixer vertical prevăzut cu accesoriul de mixat. Amestecați la viteză medie până când se formează bule de aer spumoase.

Cu mixerul în funcțiune, adăugați treptat restul de zahăr. Odată ce ați adăugat tot zahărul, măriți viteza la mare și bateți până când se formează vârfuri moi. Aveți grijă să nu bateți prea mult. Spuma nu trebuie să devină foarte tare.

Pregătiți bain-marie. Așezați o tavă la mijlocul cuptorului și turnați suficientă apă fierbinte pentru a o umple până la jumătate. Apa nu trebuie să acopere mai mult de doi sau trei centimetri înălțime.

Terminați de preparat aluatul pentru cheesecake. Lucrând pe rând, adăugați ușor albușurile de ou în amestecul de cremă de brânză. Turnați aluatul astfel obținut în tava de copt pregătită.

Coaceți cheesecake-ul. Așezați tava de tort pe bain-marie pregătită în cuptor și coaceți timp de 60 - 70 de minute, până când partea superioară a tortului este aurie, iar o scobitoare introdusă în centru iese curată.

Opriți cuptorul și lăsați cheesecake-ul să se răcească timp de 30 de minute, cu ușa cuptorului ușor întredeschisă. Sprijiniți-o cu o spatulă termorezistentă sau o lingură de lemn, dacă este nevoie, astfel încât temperatura cuptorului să scadă treptat și tortul să nu se prăbușească. Totuși, este normal ca partea de sus a cheesecake-ului să se dezumfle ușor.

Ulterior, scoateți cheesecake-ul din tavă și îndepărtați hârtia de copt de pe fundul tortului. Dacă doriți, pudrați desertul cu zahăr pudră peste un șablon. Serviți la temperatura camerei sau dați la rece timp de două ore înainte de servire.

Recomandări pentru servirea cheesecake-ului japonez

cheesecake japonez pufos
Spre deosebire de majoritatea cheesecake-urilor, varianta japoneză nu are crustă, punând accentul pe cremozitatea și textura specifică.

Cheesecake-ul japonez se servește de obicei fără ornamente, fără niciun fel de topping sau sos. Aroma sa delicată și textura fină sunt suficiente pentru a impresiona. Pe de altă parte, prăjiturile cu brânză obișnuite sunt adesea servite cu garnituri de fructe sau sosuri.

Atunci când serviți un cheesecake japonez, cel mai bine este să îl lăsați să se răcească complet înainte de a-l felia. Acest lucru îl ajută să se mențină ferm. Însă, în general, puteți servi prăjiturile cu brânză obișnuite fie calde, fie reci, în funcție de preferințele dumneavoastră.

Recomandări pentru depozitarea cheesecake-ului japonez

o felie de cheesecake japonez cu frișcă și fructe de pădure
Acest desert a devenit din ce în ce mai popular în întreaga lume datorită gustului său delicios și texturii inedite, fiind prezent în numeroase cofetării și restaurante.

Dacă doriți să vă bucurați de cel mai bun cheesecake japonez, ar trebui să îl mâncați în aceeași zi în care l-ați făcut. Aceste deserturi sunt cele mai bune atunci când sunt proaspăt scoase din cuptor. Cu toate acestea, le puteți păstra în frigider pentru câteva zile.

Prăjiturile cu brânză obișnuite pot rezista până la o săptămână dacă sunt păstrate în frigider la o temperatură joasă. Sunt o opțiune excelentă pentru a le pregăti înainte de un eveniment.

Alte variante ale cheesecake-ului japonez

cheesecake japonez cu matcha
Cheesecake-ul japonez cu matcha este o combinație perfectă între textura pufoasă și cremoasă și gustul rafinat și exotic al pudrei de ceai verde.

Puteți încerca tot felul de arome cu un cheesecake obișnuit, dar cheesecake-ul japonez este de obicei aromat cu citrice, cum ar fi lămâie sau yuzu. Aceste ingrediente le conferă un gust răcoritor, perfect pentru vară. Alte ingrediente ce pot fi folosite pentru cheesecake-ul japonez sunt ciocolata și matcha.