Atunci când te gândești la o friptură sau o porție de cartofi prăjiți, automat îți vine în minte și un sos de usturoi cremos și delicios. Mujdeiul pune cel mai bine în valoare o friptură pe grătar și există o mulțime de modalități de a-l prepara.

Cel mai bun mujdei de usturoi

Astăzi vă arătăm o rețetă de mujdei de usturoi inspirată din bucătăria orientală și din cea grecească. În funcție de gusturi și de cât de puternică vreți să fie aroma, puteți pune mai mult sau mai puțin usturoi. Puteți prepara sosul și la blender, dar ideal este să îl amestecați manual, cu răbdare, cu o lingură de lemn. 

Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 1 căpățână de usturoi
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 lămâie
  • 150 ml ulei
  • 150 g iaurt gras sau smântână

Mod de preparare

Zdrobiți usturoiul cu ajutorul unui mojar. Puneți sarea și amestecați până când usturoiul este complet mărunțit.

Puneți usturoiul într-un bol și începeți să amentecați cu o lingură de lemn. Turnați uleiul în fir subțire, ca la maioneză, amestecând încontinuu.

Când ați terminat de încorporat uleiul, stoarceți zeama de lămâie peste și încorporați. Mai departe puteți lăsa mujdeiul așa, dacă vă place gustul puternic de usturoi, sau îl puteți face mai light și mai cremos, adăugând iaurt sau smântână proaspătă.

Serviți cu friptura preferată, cu cartofi sau cu ce vă place.

Poftă bună!