Acesta este numele unui desert norvegian delicios, iar noi nu putem sa-i contrazicem.

Cea mai buna prajitura din lume
Timp total 1 oră și 25 minute

Ingrediente

  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri de ou
  • 30g faina
  • 60g zahar pudra
  • 1 baton de vanilie
  • 300ml lapte
  • 300ml smantana lichida
  • Pentru blat:
  • 300g unt
  • 600g zahar pudra
  • 10 oua, separate
  • 300g faina
  • 1 lingura praf de copt
  • 120ml lapte
  • 100g fulgi de migdale

Mod de preparare

1. Pentru a face crema, se pun galbenusurile de ou, amidonul si 60 g de zaharul intr-un castron rezistent la caldura si se bat cu ajutorul unui mixer electric pana cand este palid si ingrosat.

2. Se pun semintele de la batonul de vanilie intr-o cratita mare cu 300 ml de lapte si 200 ml de smantana. Se pune la foc mic pana cand capata o culoare aurie. Se toarna aproximativ jumatate din cantitatea de lapte cald in castronul cu amestecul de galbenus de ou si se amesteca pana se combina, apoi se toarna totul inapoi in cratita. Se gateste la o temperatura medie, amestecand continuu, timp de 15 minute sau pana cand crema este suficient de groasa pentru a acoperi spatele unei linguri. Se pune intr-un castron, apoi se acopera cu folie si se lasa sa se raceasca complet.

3. Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 170C. Se pun untul si 300 g de zahar intr-un vas, apoi se bat folosind un mixer electric pana cand este palid si cremos. Se adauga cele 10 galbenusuri ou pe rand, batand bine dupa fiecare adaugare. Se incorporeaza faina si praful de copt. In cele din urma, se adauga 120 ml de lapte si se amesteca pana cand este incorporat. Se rastoarna aluatul in tava si se intinde uniform. Se pune deoparte.

4. Pentru a face toppingul de bezea, se bat cele 10 albusuri de ou cu un varf de sare pana cand devin usor rigide. Se incorporeaza treptat restul de 300g de zahar. Se raspandeste usor pe partea superioara a blatului folosind o spatula. Se imprastie fulgii de migdale.

5. Se coace tortul pe raftul mijlociu al cuptorului timp de 35-40 de minute pana cand bezeaua este umflata si aurie. Se lasa sa se raceasca complet in tava.

6. Se bate restul de 100 ml de smantana intr-un bol, apoi se incorporeaza in crema rece. Se scoate blatul din tava si se transfera pe o placa. Se taie pe jumatate, pe orizontala. Se raspandeste umplutura pe baltul de jos, pentru a crea un strat gros, uniform. Se pune cealalta jumatate de de blat peste crema, de data asta cu bezeaua in partea de sus. Se serveste imediat, cu banane taiate sau fructe de padure proaspete, daca doriti.