Castraveți murați în oțet pentru iarnă

Fie că sunt ingredient în feluri de mâncare sau savurați lângă o friptură sau un sandviș, sunt, poate, cele mai populare murături, borcanele fiind nelipsite din cămara sau frigiderul oricărui român, mai ales în timpul lunilor de iarnă.

Cum sezonul murăturilor a început, am găsit o rețetă simplă și delicioasă de castraveți murați în oțet, așa cum îi puneau bunicile noastre. Dacă nu mai vrei să îi cumperi de pe rafturile magazinelor, neștiind cu adevărat ce ingrediente au fost folosite, merită să încerci rețeta prezentată în rândurile de mai jos.

Beneficiile castraveților murați în oțet

Există român care să nu adore castraveții murați? Sunt o adevărată vedetă în rândul murăturilor, potrivindu-se de minune lângă o tocăniță de porc cu cartofi piure sau alte preparate.

Nu sunt doar gustoși, ci au și o serie de beneficii pentru sănătate. Ajută digestia, pot întări sistemul imunitar, sunt o sursă importantă de energie precum și de antioxidanți. Sunt recomandați și în cazul persoanelor care vor să slăbească. Unii specialiști susțin că ar putea ajuta la prevenirea apariției cancerului la colon.

Mai jos, îți prezentăm, pas cu pas, cum să faci cei mai buni castraveți murați în oțet.

Cum se aleg castraveții potriviți pentru murat

Dacă, de cele mai multe ori, când ajungem în piață sau în supermarket alegem castraveții mari și groși – aceștia fiind mult mai ușor de preparat când sunt adăugați într-o salată – regulile se schimbă pentru murături, în cazul în care nu ai un butoi uriaș în care să îi pui. Alege-i pe cei de dimensiuni cât mai mici și cu formă regulată. De asemenea, ai grijă să fie cât mai proaspeți.

Cum se alege sarea potrivită

Trebuie precizat că sarea iodată, cea de mare și cea Kosher sunt foarte bune la gătit, oferind mâncării o aromă aparte, însă nu au ce căuta în timpul pregătirii murăturilor. Folosește mereu sare specială pentru murături, neiodată și grunjoasă – este alegerea recomandată în condițiile în care aditivii din compoziția sării iodate pot modifica mai multe elemente, în timpul procesului de fermentație, cum ar fi gustul sau aroma.

Rețeta de castraveți murați în oțet

Timp total 40 minute

Ingrediente

Pentru prepararea unui borcan de 720 de mililitri cu castraveți murați în oțet, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 350 de grame de castraveți cornichon
  • O linguriță de sare neiodată
  • O linguriță de zahăr
  • Patru linguri de oțet de minim nouă grade
  • O linguriță de boabe de muștar
  • Șapte sau opt boabe de piper
  • Unul sau doi căței de usturoi
  • Trei sau patru fâșii de hrean
  • Cimbru uscat
  • Mărar uscat
  • Apă rece pentru completare

Mod de preparare

Înainte de a începe să pregătești legumele și ingredientele, trebuie să te ocupi de sterilizarea borcanelor și a capacelor. Ai grijă să fie curate și uscate bine.

Se pun apoi castraveții în apă rece și se lasă în jur de jumătate de oră. Se spală cu simț de răspundere și se transferă într-un alt bol. Se curăță usturoiul și hreanul și se taie fâșii subțiri.

Pe fundul fiecărui borcan se pun câteva fire de mărar și cimbru, apoi se adaugă usturoiul. Urmează castraveții, așezați în picioare, înghesuiți bine, iar între ei se strecoară fâșiile de hrean.

Se adaugă apoi sarea, zahărul. oțetul și boabele de muștar și de piper. Borcanele se vor umple apoi cu apă rece până se acoperă castraveții. După acest pas, se pun capacele, strângând bine.

Se ia o oală suficient de mare în care se pun câteva ziare sau un prosop de bucătărie de care nu mai ai nevoie. Peste ele se așează borcanele. Se toarnă în oală apă caldă, până ce lichidul ajunge la jumătatea recipientelor. Se fierbe la foc mic în jur de 20 de minute, timp măsurat din momentul în care apa începe să fiarbă.

Borcanele sunt gata să fie luate de pe foc atunci când castraveții și-au schimbat culoarea, iar capacul devine fierbinte la atingere.