Cartofii dulci la cuptor cu brânza mozzarella caldă și parmezan presărat pe deasupra cartofilor dulci înăbușiți cu unt și usturoi îi transformă în felul de mâncare cu care nu veți da greș niciodată!

Cartofi dulci la cuptor cu brânză și usturoi

Cartofii dulci cu brânză și usturoi reprezintă garnitura sau gustarea perfectă!

De ce să alegeți cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o variantă hrănitoare și au de 10 ori mai multă vitamina A decât cartofii albi obișnuiți. Conțin fitonutrienți care pot ajuta la reducerea riscului de boli oculare, a unor tipuri de cancer și a unor boli de inimă.

Spre deosebire de cartofii obișnuiți, cartofii dulci sunt un aliment cu indice glicemic scăzut și pot ajuta persoanele care au Diabet sau care sunt expuse acestui risc să-și controleze nivelul zahărului din sânge.

De altfel, un cartof dulce mediu cu coaja are 4 grame de fibre și nu are deloc grăsime.

Cum să preparați cartofi dulci cu brânză și usturoi

Folosiți brânză Gouda, Gruyere sau Cheddar! Oricare dintre acestea poate fi o opțiune, singura condiție este să vă gădile papilele gustative! Sau Mozzarella și parmezan, combinația ideală pentru un gust delicios.

Topiți untul și căliți usturoiul. Sau folosiți unt cu usturoi preparat direct pentru că se găsește în supermarketuri. Următorii pași sunt atât de simpli, încât nici măcar nu au nevoie de indicații. Doar înjumătățiți cartofii, înăbușiți-i, stropiți-i cu sosul obținut și sunt gata de mâncat!

Puteți adăuga la final pătrunjel, dar puteți folosi și cimbru uscat sau rozmarin.

Rețeta de cartofi dulci la cuptor cu brânză și usturoi

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 4 cartofi dulci mici sau mijlocii tăiați în jumătate pe lungime (capetele tăiate)
  • 60 ml cană unt topit și usturoi (sau separat unt și câțiva căței de usturoi)
  • Sare de mare după gust
  • Piper negru după gust
  • 170 grame brânză Mozzarella mărunțită
  • 120 grame parmezan proaspăt ras
  • 2 linguri de pătrunjel uscat sau proaspăt tocat

Mod de preparare

Încălziți cuptorul la 220°C. Ungeți cartofii cu unt și usturoi și asezonați fiecare cartof cu sare și piper. Așezați cu partea tăiată în jos pe o foaie de copt unsă cu unt, până când devine maro-aurie și pulpa este fragedă (aproximativ 20-30 de minute, în funcție de cuptorul dumneavoastră).

Scoateți-i din cuptor, răsturnați-i cu partea tăiată în sus (partea cu coaja în jos) și acoperiți-i cu mozzarella, parmezan și pătrunjel.

Schimbați setările cuptorului la copt la foc mic sau mediu și țineți-i acolo până când brânza se topește și devine aurie (aproximativ 2 minute). Presărați cu mai multă sare și piper, dacă doriți. Serviți cald și… poftă bună!