Cartofii, una dintre cele mai consumate legume de către români și nu numai, se pot găti într-o mulțime de feluri. Sunt atât de versatili și există atât de multe rețete care conțin cartofi, încât e greu să alegi cum să îi savurezi.

De la banalii cartofi pai, până la piure, musaca, wedges și până la rețete de inspirație franțuzească, așa cum este și cea despre care vorbim astăzi. O rețetă cremoasă de cartofi cu smântână și usturoi care, pe cât de pompos și complicat sună numele, pe atât de simplu se face. Ca să nu mai vorbim despre cât de gustoasă este!

Cartofii Dauphinoise pot fi o garnitură excelentă, dar și un fel de mâncare în sine. Sunt sățioși, gustoși și nu mai au nevoie de nimic alături pentru a fi puși în evidență.

Cartofi Dauphinoise - combinația perfectă între crocant și cremos
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 7-8 cartofi mari
  • 500 ml smântână pentru gătit
  • 500 ml lapte
  • 3 căței de usturoi
  • 200 g cașcaval ras
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Puneți laptele, smântâna și usturoiul zdrobit într-o oală pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Spălați cartofii, îi curățați și îi tăiați felii subțiri, de aproximativ 4-5 mm.

Puneți feliile de cartofi peste lapte și smântână și mai fierbeți împreună 5 minute, amestecând ușor, astfel încât cartofii să nu se lipească.

Puneți cartofii într-o tavă pentru cuptor și turnați amestecul de lapte și smântână peste. Condimentați cu sare și piper, puneți cașcavalul ras deasupra și dați la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.

În ultimele 5 minute puteți mări temperatura sau puteți da flacără de sus, pentru a obține efectul acela crocant.

Cartofii Dauphinoise sunt gata, arată și miros excelent, iar gustul cremos, în combinație cu textura crocantă vă vor cuceri.

Poftă bună!