Cartofii copți întregi, în coajă, ne amintesc de gustul copilăriei și de poveștile la gura sobei. Cine a crescut la țară asociază cartoful copt cu iarna și cu focul în sobă și cu toate amintirile din acea vreme. 

Cartofii copți în coajă au o aromă și o textură aparte, chiar dacă nu aveți la îndemână un foc de lemne. Ei pot fi făcuți la fel de bine și în cuptor și sunt delicioși, mai ales în sezonul rece. Astăzi vă propunem o rețetă de cartofi copți cu unt și parmezan, aromați, crocanți și perfecți atât ca garnitură, cât și ca fel de mâncare în sine. 

Cartofi copți în coajă, cu unt și parmezan
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 4 cartofi mari
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • unt
  • parmezan
  • verdeață pentru decor
  • 1 cățel de usturoi

Mod de preparare

Spălați bine cartofii, înțepați-i din loc în loc cu o furculiță și ungeți-i cu ulei de măsline. Presărați sare și piper peste ei și înveliți fiecare cartof în folie de aluminiu.

Puneți cartofii la cuptor, direct pe grătar, pentru o oră, la 180 de grade. După o oră, verificați dacă sunt copți și, dacă mai este nevoie, mai lăsați-i 15 minute, de data aceasta cu folia desfăcută.

Amestecați untul la temperatura camerei cu parmezan ras, sare, piper și usturoiul zdrobit. Faceți o pastă și puneți și verdeața tocată fin, dacă aveți.

Faceți o tăietură ca un buzunar pe fiecare cartof și scobiți puțin cu furculița miezul, cât să faceți puțin loc. Puneți câte una-doua lingurițe din amestecul de unt cu parmezan în interiorul cartofilor, cât timp aceștia sunt încă fierbinți.

În acest fel, untul și parmezanul se vor topi și aromele se vor combina. Serviți cartofii simpli sau ca garnitură, după ce s-au răcit puțin.

Poftă bună!