Cartofii sunt cea mai versatilă legumă din bucătărie. Cartofi prăjiți, piure, musaca, cartofi gratinați, cartofi țărănești, cartofi umpluți, wedges, cartofi copți - iată doar câteva sugestii de a servi leguma preferată a românilor și nu numai.

Sau cartofi acordeon. Poate cel mai spectaculos fel de a găti și prezenta cartofii, foarte simplu de făcut și foarte de efect. Cartofii acordeon sunt exact cum le spune numele: cartofi întregi, sub formă de acordeon sau evantai, rumeniți în cuptor.

Sunt ideali atunci când aveți musafiri, dar și pentru o banală cină în familie, dacă v-ați plictisit de variantele clasice de a găti cartofii.

Cartofii acordeon arată spectaculos și vor fi pe gustul celor mari și celor mici, pentru că sunt extrem de arătoși și gustoși.

Cartofi acordeon - cel mai spectaculos mod de a găti cartofii
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1 kg cartofi albi
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță rozmarin
  • 1/2 linguriță boia
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • Mai veți nevoie și de:
  • 2 bețe de frigărui

Mod de preparare

Spălați bine cartofii, pentru că îi veți găti cu tot cu coajă. Puneți cartoful între 2 bețe de frigărui, așa încât bețele să vă ofere un ghid la baza cartofului. Vă va ajuta să nu tăiați până jos.

Tăiați cartofii felii de aprox. 2 mm grosime, dar nu lăsați lama cuțitului să se ducă până jos, astfel încât să aveți o bază care să țină cartoful întreg.

Puneți cartofii într-o tavă, acoperiți cu folie de aluminiu și puneți la cuptor, la 190 de grade, pentru 20 de minute.

Între timp, topiți untul, amestecați cu uleiul, sarea, piperul, rozmarinul, boiaua și usturoiul zdrobit.

Scoateți tava din coptor, îndepărtați folia și ungeți cartofii cu acest amestec, cu ajutorul unei pensule. Restul de amestec îl puteți pune peste cartofi cu ajutorul unei linguri. Veți vedea că pe măsure ce se gătesc, feliile de cartof se vor desprinde unele de celelalte.

Puneți din nou la cuptor, de data aceasta fără folie, pentru încă 20-25 de minute.

Când cartofii s-au rumenit frumos, sunt gata. Îi puteți servi ca atare, pe post de garnitură, cu sos se usturoi sau cu sos de smântână.

Poftă bună!