Burgerii sunt genul acela de preparat care a apărut din senin, inspirat de bucătăria americană și de fast food și a căpătat atât de multă popularitate, încât aproape că nu e restaurant care să nu servească burgeri. Dar, la fel de adevărat este că nu peste tot găsești un burger bun, cu ingrediente de calitate și bine gătit.

Așa că îl poți face acasă, după gustul și preferințele tale. Avantajul unui burger făcut în casă este că știi exact ce pui în el, alegi cu mâna ta ingredientele și poți să-l scoți din zona de fast food și să-l transformi într-o masă gustoasă și sănătoasă, pentru toată familia. 

Carnea este vedeta și, bineînțeles, de calitatea ei depinde în proporție de 90% reușita. Alegeți o carne de vită de calitate, tocată fin, cu 20-25% grăsime și nu aveți cum să dați greș. 

Burger de vită - cea mai bună rețetă
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 400 g carne tocată de vită (20-25% grăsime)
  • 4 felii emmentaler
  • 4 felii bacon
  • 2 frunze salată verde
  • o roșie
  • o ceapă roșie
  • un castravete murat
  • sos barbeque
  • chifle
  • 100 ml bere neagră
  • 1 linguriță chilli
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Prima dată ne vom ocupa de carne, pentru că ea este cea mai importantă. Puneți carnea tocată într-un bol, condimentați cu sare și piper, chilli, 2-3 linguri de sos barbeque (pentru aroma de grătar) și bere neagră. Amestecați bine și formați chiftelele de carne.

Acestea nu trebuie să fie groase, pentru că nu se vor coace în interior, dar nici foarte subțiri și trebuie să aibă diametrul puțin mai mare decât chifla, pentru că se vor strânge atunci când le prăjiți.

Din 400 g de carne ar trebui să vă iasă 4 chiftele, adică pentru 4 burgeri. După ce ați format chiftelele, trebuie să le lăsați cel puțin o oră, pentru ca aromele să se combine.

Între timp, vă puteți ocupa de restul ingredientelor. Spălați și tăiați salata, roșia, ceapa și pregătiți pâinea.

Ideal este să gătiți carnea pe grătar, așa cum am mai spus, dar puteți foarte bine să folosiți o tigaie tip grill sau o tigaie obișnuită, de calitate.

Încingeți tigaia bine înainte de a pune carnea. Când tigaia este încinsă, puneți chiftelele și lăsați aproximativ 2 minute pe o parte, la foc mediu. Întoarceți și puneți o felie de emmentaler și mai lăsați și pe partea cealaltă două minute.

Puneți și feliile de bacon în tigaie, pentru a le rumeni puțin. Trebuie să lucrați repede, pentru ca ingredientele să rămână calde atunci când asamblați burgerul.

Încălziți pâinea și puneți frunza de salată peste bază, apoi o lingură de sos barbeque și feliile de bacon. Urmează carnea cu emmentalerul deasupra, ceapă, roșii, castravete murat și orice mai doriți.

Puneți ”capacul”, adică cealaltă jumătate de chiflă, pe care ați uns-o cu sos barbeque. Serviți alături de cartofi prăjiți sau simplu.

Poftă bună!