Aperitivele rapide și ușoare sunt ideale atunci când aveți de preparat o masă pentru musafiri, pentru o petrecere sau pur și simplu aveți poftă de ceva bun și rapid. Un sos, o pastă sau un pate făcut la rece vă scoate întotdeauna din încurcătură. 

Astăzi vă propunem o rețetă simplă de pastă Tapenade, un pate cremos de măsline cu capere și anșoa, originară din sudul Franței. Spre deosebire de pateul de măsline, clasic, ingredientul cheie din această rețetă în reprezintă caperele. Este o rețetă de post, iar pasta poate fi păstrată mai multe zile în frigider, într-un recipient închis. 

Bruschete cu sos Tapenade
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 100 g măsline negre
  • 50 g capere
  • 1 cățel de usturoi
  • 75 ml ulei de măsline
  • 2-3 fileuri de anșoa
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 linguriță muștar
  • 1 linguriță zeamă de lămâie

Mod de preparare

Dacă aveți măsline cu sâmburi, tăiați-le pe jumătate și scoateți sâmburii. Apoi, tocați măslinele, usturoiul, anșoa și caperele, dar nu foarte mărunt.

Puneți toate ingredientele într-un robot de bucătărie, cu un praf de sare, piper și cimbru. Mixați la viteză mică, adăugând uleiul în fir subțire. Nu este obligatoriu să intre tot uleiul, ci cât să obțineți o pastă cremoasă. La final puneți o linguriță de muștar Dijon și zeama de lămâie.

Dacă nu aveți robot de bucătărie, puteți face pasta și manual, cu ajutorul unui mojar. Pasați bine toate ingredientele și adăugați uleiul puțin câte puțin, ca la maioneză.

Serviți pasta cu pâine prăjită sau crackers. Poftă bună!