Învăță să faci brânzoaice ca la mama acasă! Urmează rețeta noastră pas cu pas pentru un desert tradițional românesc.

Brânzoaice - plăcinte cu brânză dulce și stafide

Brânzoaice, poale-n brâu sau plăcinte cu brânză dulce și stafide. Spuneți-le cum vreți, pentru că toate se referă la același preparat delicios: plăcinte pufoase, parfumate și aromate, umplute cu brânză de vaci și stafide. 

Aceste plăcinte se regăsesc în toate zonele țării, cu denumiri diferite și rețete ușor diferite, dar la fel de gustoase și apetisante. În Moldova se numesc poale-n brâu și sunt unul dintre deserturile tradiționale din acea zonă geografică. Se prepară și în Muntenia, Ardeal sau Dobrogea, doar că sunt numite fie brânzoaice, fie simplu: plăcinte cu brânză. Nu sunt greu de făcut și merită să le încercați dacă aveți poftă de un desert tradițional.

Despre brânzoaice

Brânzoaicele sunt umplute cu brânză de vaci sau brânză dulce, adesea amestecată cu zahăr și coajă de lămâie sau de portocală pentru aromă. Ele sunt destul de populare în România și sunt adesea preparate în casele oamenilor, în special în perioadele festive sau pentru evenimente speciale.

Brânzoaicele pot varia în formă și mărime, dar de obicei au o formă pătrată sau triunghiulară și sunt pliate pentru a ține umplutura.

Modul de preparare este relativ simplu. Aluatul este de obicei făcut din făină, unt sau margarină, ouă și uneori un pic de drojdie sau praf de copt. Umplutura constă în principal din brânză de vaci, la care se adaugă zahăr, coajă rasă de citrice și, uneori, stafide sau alte fructe uscate. După ce aluatul și umplutura sunt pregătite, se întinde aluatul, se adaugă umplutura și se modelează brânzoaicele. Acestea se coc apoi în cuptor până când devin aurii.

În funcție de regiune, poți întâlni variații ale rețetei. Unele variații pot include utilizarea de smântână, aluat fraged sau adăugarea de vanilie în umplutură pentru un gust suplimentar.

Brânzoaicele sunt delicioase atât calde, cât și reci, și sunt adesea servite ca desert sau gustare. Poți să le găsești și în cofetării sau la târguri, dar multă lume preferă versiunile făcute în casă, care sunt adesea considerate mai gustoase și mai autentice.

Rețeta de brânzoaice

Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

Aluat:

  • 550 g făină
  • 3 gălbenușuri
  • 100 grame unt
  • 325 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • un plic drojdie
  • coaja de la o lămâie
  • esență de vanilie
  • un praf de sare

Umplutură:

  • 500 g brânză de vaci
  • 200 g zahăr
  • un ou
  • coaja de la o lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 100 g stafide
  • 100 g griș

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de aluat. Cerneți făina într-un bol. Faceți o maia din: laptele călduț, drojdie, zahăr, un praf de sare. Când maiaua a crescut, adăugați pe rând gălbenușurile, untul topit, coaja de lămâie și puțină făină. Turnați amestecul peste făină, frământați aluatul și lăsați-l la dospit până când își dublează volumul.

Între timp, ne vom ocupa de umplutură. Scurgeți brânza de zer și puneți-o într-un bol. Adăugați zahărul și pe cel vanilat, oul, coaja de lămâie, stafidele și grișul treptat, cât să lege compoziția. S-ar putea să nu fie nevoie de tot.

Întindeți aluatul dospit într-o foaie dreptunghiulară, pe o suprafață tapetată cu făină. Tăiați foaia în 12 pătrate de dimensiuni aproximativ egale. Puneți câte o lingură din amestecul de brânză în centrul fiecărui pătrat și aduceți colțurile unul peste altul, astfel încât să sigilați umplutura în interior. Ungeți cu ou bătut sau cu unt topit pentru a sigila mai bine aluatul.

Puneți brânzoaicele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați la cuptor, la 180 de grade. După 10 minute, reduceți focul la 150 de grade. Brânzoaicele se vor rumeni frumos și vor fi pufoase la interior.

Serviți brânzoaicele cu zahăr pudră sau simple. Poftă bună!