Borșul polonez de sfeclă roșie este un preparat preparat specific Poloniei. Are un gust uimitor și, nu în ultimul rând, este foarte ușor de făcut.

Borș polonez de sfeclă roșie

Borșul polonez de sfeclă roșie mai este cunoscut și ca supă de sfeclă roșie, fiind un preparat specific Poloniei. Este delicios, cu o aromă dulce cu note acrișoare, fiind adesea servit cu piure de cartofi și ceapă sotată cu topping de bacon. Are un gust uimitor și, nu în ultimul rând, este foarte ușor de făcut.

Această rețetă de borș polonez de sfeclă roșie este, de fapt, o supă de sfeclă plină de legume și are o aromă deosebită, dulce și acrișoară, ceea ce îl face un prim fel perfect sau o masă de sine stătătoare.

Cum se face borș polonez de sfeclă roșie

Borșul polonez se prepară foarte ușor. Sfecla decojită și tăiată cubulețe este gătită cu o varietate de legume, dând o culoare frumoasă și o aromă minunată.

Unele rețete îți vor recomanda să prepari întâi sfecla prin prăjire sau prin fierbere înainte de a o curăța și de a o adăuga în supă, însă poți să cureți sfecla crudă și să o gătești împreună cu celelalte legume, așa cum se face în mod tradițional în Polonia.

Rețeta de borș polonez de sfeclă roșie

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • o lingură de unt sărat
  • o ceapă tăiată cubulețe
  • patru căței de usturoi, tocați
  • patru sfecle roșii medii, decojite și tăiate în bucăți de unul sau doi centimetri
  • doi morcovi, tăiați felii
  • tulpină de țelină tăiată cubulețe
  • două boabe întregi de ienibahar
  • o frunză de dafin
  • un litru de supă concentrată de vită (poți folosi și supă de pui)
  • două linguri de oțet de mere
  • o linguriță de zahăr
  • un sfert de linguriță de piper negru măcinat
  • un vârf de sare
  • smântănă și mărar (pentru servire)

Mod de preparare

Topește untul într-o oală mare de supă. Adaugă ceapa și usturoiul și gătește la foc mediu spre mare, până când ceapa este moale – adică în jur de cinci minute.

Pune sfecla, morcovii, țelina și frunza de dafin. Amestecă până când legumele sunt acoperite cu unt.

Adaugă supa și lasă la fiert. Așteaptă până când legumele sunt fragede (aproximantiv zece minute).

Ia oala de pe foc. Dacă vrei, poți strecura acum legumele din borș. Amestecă oțetul, zahărul, piperul și sarea în supă. Gustă și mai adaugă sare și piper în funcție de preferințe.

Servește cu puțină smântână și puțin mărar, dacă dorești.

Cum se servește borșul polonez de sfeclă roșie

Pentru că este bogat în legume, borșul este sufiecient de sățios încât să fie servit ca fel principal împreună cu o felie de pâine proaspătă.

În cazul în care vrei să servești această supă ca prim fel sau aperitiv, se recomandă porții mai mici. O altă variantă este să strecori legumele, obținând astfel un borș limpede, așa cum este consumat în Polonia.

Indiferent dacă îl servești ca prim fel sau fel principal, puțină smântână va adăuga un contrast interesant, completând textura acestei supe aromate.

Calorii

O porție de 400 ml de borș polonez de sfeclă are aproximativ 160 calorii.

Beneficii ale consumului de sfeclă roșie

Sfecla roșie este plină de antioxidanți, minerale și vitamine, fiind un aliment cu puține calorii și super sănătos.

Diverse studii arată că sfecla crudă poate reduce inflamația, crește imunitatea, scade tensiunea arterială, crește circulația și îmbunătățește funcția cardiovasculară. În plus, are o valoare nutritivă deosebită, cu niveluri ridicate de acid folic, magneziu, potasiu și fier.