Bezelele sunt un desert pe cât de simplu ca și ingrediente, pe atât de pretențios ca mod de preparare. Nici nu e de mirare, având în vedere că este un desert tipic franțuzesc. Bezelele au fost preluate mai apoi în toate bucătăriile internaționale, unde sunt cunoscute sub diverse denumiri, cum ar fi meringues. 

Există mai multe feluri de a face bezele, la rece sau la cald. Varianta cea mai simplă și sigură este la rece, adică fără să încălziți albușurile la bain marie. O astfel de rețetă vă propunem și noi astăzi. Și nu uitați: reușita depinde de cât de bine se bate spuma și de tipul cuptorului și modul de coacere. 

Bezele simple ca la cofetărie
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 150 g albușuri
  • 300 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță oțet sau zeamă de lămâie
  • colorant alimentar (opțional)

Mod de preparare

Pentru a obține bezele perfecte, este foarte importantă spuma, care trebuie să fie bătută cu răbdare, până când devine tare.

Puneți albușurile într-un bol încăpător. Începeți să le bateți cu mixerul la viteză mare. Adăugați treptat zahărul și zahărul vanilat, continuând să mixați. Spuma va deveni lucioasă și tare, iar zahărul se va dizolva. Nu se va topi complet, fiind o bezea făcută la rece. Cu cât bezeaua este mai bine bătută, cu atât rezultatul final va fi mai crocant și mai aerat.

Când spuma a devenit tare și zahărul s-a încorporat, adăugați oțetul sau lămâia și opriți mixerul. Dacă folosiți colorant alimentar, împărțiți spuma de bezea în câte culori aveți și adăugați câte o picătură și omogenizați.

Preîncălziți cuptorul la 100 de grade, cu ventilație dacă aveți. Dacă aveți cuptor pe gaz, vezi coace bezelele la cea mai mică treaptă de temperatură și cu ușa cuptorului întredeschisă, fixată cu o coadă de lingură de lemn.

Puneți spuma într-un poș și faceți forme pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Puteți face bezele rotunde sau de orice formă și mărime vă place. Dați tava la cuptor și reduceți focul la 90 de grade. Coaceți bezelele o oră și jumătate sau o oră și 45 de minute, în funcție de tipul cuptorului.

Opriți focul și lăsați bezelele să se răcească în cuptor, treptat, cu ușa deschisa.