Banana bread (sau checul de banane) este o prăjitură foarte simplu de făcut, dulce și aromată, ideală decă aveți prin bucătărie câteva banane prea coapte și nu vreți să le aruncați.

Banana bread - cea mai simplă rețetă de chec cu banane

Dacă vă place checul sau pandișpanul, vă veți îndrăgosti instantaneu de banana bread, pentru că gustul este mai intens, iar textura nu este așa de înecăcioasă ca la chec.

Banana bread este ideală ca gustare, dar și ca mic dejun, alături de iaurt grecesc și fructe, sau cu unt de arahide.

Aceasta este cea mai ușoară rețetă de chec cu banane. Noi o amestecăm într-un mixer cu bol pentru că este mai ușor, dar puteți folosi un mixer de mână sau chiar un tel.

Care este originea Banana bread?

Specialiștii în gastronomie cred că Banana bread a luat naștere în timpul Marii Depresiuni (1929-1933), deoarece gospodinele descurcărețe nu doreau să arunce bananele prea coapte (pentru că erau costisitoare).

Alții cred că varianta modernă a fost dezvoltată în bucătăriile corporațiilor pentru a promova produsele de panificație.

Care este diferența dintre banana bread și prăjitură cu banane?

După cum sugerează și numele, banana bread este un preparat la granița dintre desert și pâine, făcut cu piure de banane, în timp ce prăjitura cu banane este un tip de prăjitură făcută cu banane ca ingredient principal. Principala diferență este că banana bread are o textură mai fermă și mai densă decât prăjitura cu banane.

Cum se face banana bread

Preparare 5 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 5 minute

Ingrediente

  • 125 g unt
  • 200 g zahăr brun
  • 4 banane coapte
  • 2 ouă
  • 250 g făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță esență de vanilie sau extract de vanilie
  • o mână de nuci (opțional)
  • un vârf de sare

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 160 de grade Celsius. Ungeți și tapetați (sau tapetați cu hârtie de copt) o tavă de chec antiaderentă (aproximativ 21cm x 11cm) și lăsați-o deoparte.

Untul la temperatura camerei se bate cu zahărul, până când se obține o compoziție cremoasă. Bateți cu un mixer vertical sau cu un tel timp de 2 minute sau până când compoziția este palidă și pufoasă. 

Se adaugă ouăle întregi și se amestecă bine.

Separat, se amestecă făina cu praful de copt și un praf de sare. Treptat, se încorporează în amestecul de zahăr și ouă, cu ajutorul unei spatule. Adăugați esența sau extractul de vanilie și amestecați cu o lingură.

La final, se adaugă bananele pasate cu furculița sau cu brenderul, dacă vreți ca totul să fie cremos.

Acum e momentul să puneți și nucile mărunțite (dacă vă place cu nuci, dacă nu, puteți lăsa așa). 

Puneți compoziția într-o tavă de chec, tapetată cu hârtie de copt. Opțional, se presară puțin zahăr deasupra. 

Băgați la cuptor, la 160 de grade, pentru 50-60 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată sau cu câteva firimituri.

Banana bread este gata și, după ce s-a răcit, o puteți tăia și servi simplă, cu iaurt, cu înghețată, fructe sau unt de arahide.

Poftă bună!

Trucuri pentru cea mai bună banana bread

  • Testați checul pentru a vedea dacă este gata - introduceți o scobitoare în mijloc. Dacă iese curată sau cu doar câteva firimituri, este gătit. Dacă nu, continuați coacerea.
  • Dacă se rumenește prea tare deasupra (se mai întâmplă... toate cuptoarele sunt diferite), puneți acoperiți tava cu o folie de aluminiu și continuați gătitul.
  • Dacă nu aveți o tavă de chec, puteți folosi în schimb o formă de tort rotundă sau pătrată.

Variante ale rețetei de banana bread

Această rețetă super simplă, ușor umedă, este extrem de versatilă.

Iată câteva variante la versiunea clasică:

  • Transformați Banana bread într-un chec cu banane și ciocolată, adăugând chipsuri de ciocolată sau ciocolată de menaj.
  • Adăugați o mână de nuci pentru chec de modă veche.
  • Cerneți puțină scorțișoară în amestec împreună cu făina și bicarbonatul de sodiu - aromele de scorțișoară și banane sunt pur și simplu divine.
  • Adăugați puțină Nutella pentru un chec perfect pentru toți dependenții de ciocolată.
  • Stropiți cu sos de caramel după ce s-a răcit.
  • Înlocuiți până la jumătate din cantitatea de făină cu făină integrală de grâu.

Ce trebuie să mai știi despre banana bread

Este banana bread o prăjitură umedă?

Acest chec cu banane este mai mult decât umed, este SUPER umed!!!! De fapt, este cea mai delicios de umedă rețetă pe care o veți încerca vreodată!!!!

Este făcută folosind PATRU banane și 2 ouă, din acest motiv, preparatul se va menține umed și după coacere.

Cum obții acea margine crocantă?

Pur și simplu presărați puțin zahăr deasupra, înainte de coacere. Zahărul granulat devine crocant și extra dulce când este copt.

Cum știu dacă bananele sunt prea coapte?

Cu cât sunt mai coapte, cu atât mai bine atunci când vine vorba de checuri, brioșe și prăjituri cu banane! Cele mai bune sunt cele cu coaja maro sau neagră. Atunci sunt cele mai dulci!

De ce checul meu cu banane nu este pufos?

Pentru un chec cu banane moale și fraged, amestecați ușor ingredientele umede cu cele uscate. Cu cât amestecați mai mult, cu atât se va elibera mai mult gluten. Rezultatul va fi un chec tare și cauciucat. Pur și simplu amestecați până când compoziția este omogenă.

Calorii și valori nutriționale

O felie mare (aprox. 90 grame) de banana bread are 290 calorii.

  • Calorii

    290kcal

  • Proteine

    4g

  • Carbohidrați

    50g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    10g

  • Grăsimi saturate

    2g

  • Colesterol

    40mg

  • Sodiu

    270mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Depozitarea și congelarea

Banana bread poate fi păstrată într-un recipient etanș la temperatura camerei timp de până la 4 zile sau poate fi congelată în felii învelite în folie de plastic sau folie de aluminiu și apoi plasate într-un recipient etanș timp de până la 3 luni.

Se lasă să se dezghețe la temperatura camerei înainte de a fi consumată.

Greșeli pe care le poți face atunci când prepari banana bread

Evitați să faceți aceste greșeli comune și veți obține rezultate delicioase de fiecare dată.

Folosirea bananelor nepotrivite

Nu toate bananele sunt bune pentru banana bread. Mai exact, asigurați-vă că țineți cont de gradul de maturitate atunci când alegeți fructele pentru această rețetă.

Bananele prea coapte au cea mai bună textură și cel mai bun nivel de dulceață pentru a obține un chec perfect. Căutați bananele care au început să devină maro.

Dacă aveți banane în casă, puteți aștepta să se înnegrească. Fiți însă atenți ca fructele să nu fie stricate.

Nu cântăriți ingredientele

Dacă nu obțineți rezultate perfecte, este posibil să măsurați ingredientele în mod necorespunzător. Așa că este foarte important să cântăriți ingredientele. Prea multă făină va face ca checul să fie uscat. Folosiți prea puțină, iar preparatul va fi prea umed.

Adăugați prea multe ouă

Ouăle sunt un ingredient important în deserturi. În produsele de patiserie, cum ar fi prăjiturile și pâinea rapidă, acestea dau structură și stabilitate aluatului. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de ouă va da peste cap compoziția. Rezultatul ar putea fi un chec dens, spongios și cauciucat. 

Adăugarea ingredientelor într-o ordine greșită

Rețetele de produse de panificație specifică o ordine de adăugare a ingredientelor cu un motiv anume. Dacă nu respectați ordinea, este foarte probabil ca aluatul să nu iasă cum trebuie.

Cele mai multe rețete de copt cer ca ingredientele uscate (cum ar fi făina, sarea și fermenții) să fie amestecate separat înainte de a fi încorporate în ingredientele umede.

Nu ungeți tava

Această greșeală foarte frecventă vă poate irosi toată munca depusă dacă nu reușiti să scoateți checul cu banane întreg din tavă. Ungerea corectă a tăvii vă va scăpa de stres.

Nu lăsați checul de banane să se răcească înainte de a-l tăia în felii

Ați așteptat cu răbdare până când checul de banane s-a copt în cuptor timp de aproximativ o oră. Este complet firesc să vreți să tăiați imediat din el, dar va trebui să mai aștepți puțin. Banana bread trebuie să se răcească complet înainte de a o tăia în felii.

Conform rețetei, trebuie să o lăsați să se răcească în tavă timp de 10 minute înainte de a o scoate. Caramelizarea bananelor în timpul coacerii va face prea dificilă felierea imediat ce iese din cuptor.