Ardeii iuți în oțet sunt excelenți în sezonul rece, când pot fi serviți lângă diferite tipuri de ciorbă sau alte mâncăruri gătite și au importante beneficii pentru sănătate.

Ardei iuți conservați în oțet, fără fierbere

Rețeta de ardei iuți în oțet este extrem de simplă și foarte ieftină, deoarece sunt necesare doar două ingrediente.

Modul de lucru explicat mai jos poate fi folosit pentru a conserva orice fel de ardei, dulce sau iute, în oțet și sare. Ardeii mici sau subțiri pot fi puși întregi în borcane, iar cei mari pot fi tăiați și curățați de semințe înainte.

De asemenea, același mod de lucru poate fi aplicat pentru alte legume, precum varză, conopidă, fenicul, morcov, sfeclă, ridiche și gulie. Se pot amesteca mai multe tipuri de legume în borcane.

Ce tipuri de ardei se pot folosi

Există numeroase tipuri de ardei iuți. Această rețetă merge, de exemplu, cu următoarele sortimente: jalapeno, serrano, habanero, cayenne, thai sau ardei iute ochi de pasăre, shishito, tabasco, ardei iute roșu olandez și ardei Peri-Peri.

Datorită faptului că se folosește oțet cu cel puțin 5% acid acetic, nu este nevoie ca borcanele să fie puse în baie de apă. Oțetul distruge bacteriile dăunătoare.

Rețeta de ardei iuți în oțet, fără fierbere

Preparare 20 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 500 de grame de ardei iute
  • 400 de mililitri de oțet de vin alb sau oțet din cidru de mere cu o aciditate de cel puțin 5% sau mai mare
  • borcane și capace sterilizate

Mod de preparare

Modul de lucru este extrem de simplu. Înainte de orice altceva, se spală bine borcanele. Acestea trebuie să fie sterilizate prin fierbere, timp de 20 minute, într-o oală cu apă, pe aragaz. Apoi, se scot borcanele fierbinți, unul câte unul, și se scurg.

După aceea, se spală ardeii iuți. Se îndepărtează frunzele și se aruncă orice ardei stricat. Se umple fiecare borcan cu câți ardei încap bine în el. Se toarnă oțet peste ei, până la umplerea recipientelor. Se pun capacele.

Ardeii iuți sunt excelenți serviți lângă ciorbe, supe și tocănițe. Puși în borcane în acest fel și păstrați într-un loc răcoros, ei rezistă mulți ani, dacă nu sunt consumați într-un singur sezon.

Însă, atenție! Ardeii trebuie să stea în oțet timp de cel puțin o lună înainte de a fi gata de consumați.

Ardeii iuți în oțet pot fi serviți lângă diverse tipuri de ciorbă, precum și lângă tocănițe, iahnie de fasole sau alte mâncăruri gătite, dar și în salate ori sendvișuri, pentru un plus de savoare, când toți cei prezenți la masă preferă gustul iute.

Ce beneficii are consumul de ardei iute

Ardeii iuți, mai ales cei roșii, au numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului lor de capsaicină – un antioxidant puternic. Aceștia mai sunt bogați și în vitaminele C, A, B6 și K1, precum și în minerale, inclusiv potasiu și cupru.

De asemenea, ardeii iuți conțin și alți antioxidanți în afară de capsaicină, ce ar putea ajuta împotriva bolilor cronice. Aceste alimente îi protejează pe oameni împotriva intoxicațiilor alimentare și ar putea ajuta sănătatea intestinală, prin distrugerea bacteriilor dăunătoare.

Pe vremuri, ardeii iuți erau adăugați în diverse mâncăruri pentru a ajuta la conservarea acestora, deoarece capsaicina are proprietăți antimicrobiene.