Bucătăria ungurească este una extrem de bogată și ofertantă în feluri de mâncare delicioase, dar mai ales în deserturi. Astăzi vă prezentăm o rețetă foarte gustoasă de Aranygaluska, adică găluște de aur. Un desert pe bază de aluat de cozonac, tăvălit prin nucă și servit cu sos de vanilie. 

Găluștele de aur au devenit populare în bucătăria din Ardeal mai întâi, dar merită să le încercați, indiferent din ce zonă a țării proveniți. Un desert tradițional și delicios, pe care merită să îl gustați măcar o dată. 

Aranygaluska (găluște de aur) - cel mai bun desert unguresc
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 70 g unt topit
  • 70 g zahăr pudră
  • 450 ml lapte călduț
  • 2 gălbenușuri
  • 25 g drojdie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • Pentru umplut:
  • 350 g gem de prune/ caise
  • stafide
  • Pentru ornat:
  • 250 g nucă măcinată
  • 150 g zahăr pudră
  • coaja de la o lămâie
  • 100 g unt topit
  • Pentru sosul de vanilie:
  • 750 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 2 batoane vanilie sau esență
  • 40 g amidon

Mod de preparare

Pentru aluat, cerneți făina într-un bol încăpător. Amestecați laptele călduț cu drojdia, zahărul, gălbenușurile și un praf de sare și lăsați 10 minute, cât să crească drojdia.

Turnați amestecul peste făină și frământați un aluat ca pentru cozonac. La final, încorporați coaja de lămâie și untul topit și continuați să frământați până când aluatul nu se mai lipește de mâini.

Lăsați aluatul la dospit, acoperit cu o cârpă, până când își dublează volumul. Când aluatul s-a dospit, întindeți-l pe o suprafață tapetată cu făină și formați rondele cam de mărimea podului palmei.

Puneți o linguriță de gem în mijlocul fiecărei bucăți de aluat și 2-3 stafide și împăturiți pentru a sigila. Formați bile din aluatul cu gem înăuntru.

Amestecați nuca cu zahărul pudră și coaja de lămâie. Topiți untul. Treceți fiecare gălușcă prin unt topit, apoi prin amestecul de zahăr și nucă. Puneți găluștele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, având grijă să nu fie lipite între ele.

Lăsați găluștele să se mai dospească 30 de minute, după care dați la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade.

Între timp, pregătiți sosul. Amestecați amidonul cu zahărul și gălbenușurile și turnați câte puțin lapte. Amestecați cu grijă să nu facă cocoloașe. Puneți restul laptelui la fiert cu vanilia. Când fierbe, turnați peste amestecul de amidon și zahăr. Mai puneți pe foc câteva minute, până când sosul s-a îngroșat.

Rupeți câteva găluște (pentru că se vor lipi între ele) și serviți cu sos de vanilie din belșug.

Poftă bună!