Alivenci moldovenești

Apare în Prajituri de casa, Placinte, Dulciuri

Alivenci moldovenești
2 voturi
3 2

Dacă nu ați încercat alivencile, trebuie să le preparați măcar o dată! Aceste plăcinte specifice zonei Moldovei sunt foarte ușor de făcut și aveți nevoie de câteva ingrediente la îndemâna oricui. Fiind o rețetă țărănească, aceasta se mai numește și plăcinta ciobanului, deoarece conține ingrediente care se găsesc în orice gospodărie, inclusiv la țară.

Ingrediente

  • 250 g mălai
  • 1 l lapte
  • 4 ouă
  • 500 g brânză de vacă
  • 100 g brânză de oaie
  • 70 g unt
  • 200 g smântână
  • un praf de sare
Timp de preparare: 45 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți laptele la fiert cu un praf de sare. Când începe să fiarbă, adăugați mălaiul în ploaie, ca la mămăligă, având grijă să amestecați încontinuu. Lăsați să fiarbă 10 minute, după care dați la o parte de pe foc.

Cât timp se răcește, separați ouăle în două boluri. Amestecați brânza cu smântâna și cu gălbenușurile. Bateți albușurile spumă cu un praf de sare.

Turnați amestecul de brânză peste terciul de mămăligă care s-a răcit între timp. Încorporați și spuma de albuș, amestecând de jos în sus. Ungeți o tavă cu puțin unt și turnați compoziția. Dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, pentru 35-40 de minute.

Când plăcinta s-a rumenit, este gata. Serviți după ce s-a răcit puțin, cu smântână deasupra.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Dieta indiană - slăbești 8 kilograme în 7 zile

Dieta indiană promite să vă scape de aproximativ 8 kilograme într-o săptămână și să vă ajute să vă detoxifiați organismul.

Gogoși mănăstirești

Se spune că mâncarea cea mai gustoasă se prepară la mănăstire. Ciorbe, sarmale, tocănițe, chiar și mâncărurile de post, toate au alt...

Sarmale ardelenești pentru Crăciun

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor, mai ales dacă vorbim despre sărbătorile de iarnă. Există multe rețete și...

Chifteluțe italienești cu carne de vită și curcan

Există o mulțime de feluri de a face chifteluțe, fie că vorbim despre cele din carne sau cele vegetariene. Din carne de porc, vită, curcan, pui...

Cremvurști în aluat foietaj (Pigs in a blanket)

Gustările simple și rapide vă salvează în orice situație. Atunci când aveți de pregătit o gustare pentru musafiri, un aperitiv cald...

Pide turcești cu carne tocată

Pidele turcești fac parte din categoria de street food pe care nu aveți cum să o ratați dacă mergeți într-o vacanță în Turcia. Se...

Melomakarona - biscuiți grecești cu miere și nuci

Deserturile grecești au o aromă aparte și au puterea de a ne duce cu gândul la o vacanță într-o insulă însorită, indiferent...

Castraveți murați bulgărești

Începutul de toamnă coincide cu prepararea conservelor pentru iarnă. Fie că vorbim despre murături, rețete cu legume sau cu fructe, pe toate...

Papanași fierți (ardelenești)

Papanașii fierți sunt specifici zonei Ardealului, sunt delicioși și ușor de făcut. Chiar dacă sunt mai puțin populari decât cei clasici,...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta