Dacă nu ați încercat alivencile, trebuie să le preparați măcar o dată! Aceste plăcinte specifice zonei Moldovei sunt foarte ușor de făcut și aveți nevoie de câteva ingrediente la îndemâna oricui. Fiind o rețetă țărănească, aceasta se mai numește și plăcinta ciobanului, deoarece conține ingrediente care se găsesc în orice gospodărie, inclusiv la țară.

Alivenci moldovenești
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 250 g mălai
  • 1 l lapte
  • 4 ouă
  • 500 g brânză de vacă
  • 100 g brânză de oaie
  • 70 g unt
  • 200 g smântână
  • un praf de sare

Mod de preparare

Puneți laptele la fiert cu un praf de sare. Când începe să fiarbă, adăugați mălaiul în ploaie, ca la mămăligă, având grijă să amestecați încontinuu. Lăsați să fiarbă 10 minute, după care dați la o parte de pe foc.

Cât timp se răcește, separați ouăle în două boluri. Amestecați brânza cu smântâna și cu gălbenușurile. Bateți albușurile spumă cu un praf de sare.

Turnați amestecul de brânză peste terciul de mămăligă care s-a răcit între timp. Încorporați și spuma de albuș, amestecând de jos în sus. Ungeți o tavă cu puțin unt și turnați compoziția. Dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, pentru 35-40 de minute.

Când plăcinta s-a rumenit, este gata. Serviți după ce s-a răcit puțin, cu smântână deasupra.

Poftă bună!