Albă ca Zăpada - rețetă

Apare în Prajituri, Prajituri de casa, Prajituri cu crema

Albă ca Zăpada - rețetă
12 voturi
5 12

Prăjitura Albă-ca-Zăpada este una dintre cele mai populare și iubite prăjituri din bucătăria românească. Poartă acest nume pentru că atât crema, cât și foile și decorul de deasupra sunt albe. 

Albă-ca-Zăpada mai este cunoscută și cu numele de ”lămâiță”, datorită cremei pe bază de lămâie. Se face ușor și este potrivită pentru orice ocazie, mai ales când e sărbătoare sau aveți musafiri. 

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 ouă
  • 125 g zahăr
  • 125 ml lapte
  • 125 ml ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat
  • sare
  • 500 g făină
  • Pentru cremă:
  • 200 g unt
  • 8 linguri făină
  • 6 linguri zahăr
  • 1 litru lapte
  • coaja de la o lămâie
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 100 g fulgi de cocos
Timp de preparare: 2 ore
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți într-un bol: ouăle, zahărul, laptele și uleiul și amestecați bine cu un tel. Adăugați un praf de sare, bicarbonatul stins cu puțină lămâie și amestecați din nou. Puneți praful de copt peste făină și începeți să puneți câte o lingură în bolul cu amestecul făcut anterior.

Continuați să puneți făina și începeți să frământați cu mâinile, până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Lăsați aluatul să stea 20 de minute, după care puteți forma foile.

Împărțiți aluatul în trei părți egale, pentru a forma foile. Întindeți fiecare bucată de aluat cu un sucitor, până obțineți o foaie subțire.

Coaceți foaia de prăjitură pe dosul unei tăvi, la foc mic, pentru 15 minute. Procedați la fel și cu celelalte două foi de aluat.

Cât timp foile se răcesc, puteți face crema. Puneți toate ingredientele în afară de unt într-un vas, amestecând bine, pentru a încorpora făina. Puneți crema pe foc, la foc mic, amestecând încontinuu. Crema se va îngroșa, de aceea trebuie să amestecați încontinuu, ca să nu se lipească și să nu se afume.

Când crema s-a răcit, puteți începe să încorporați untul, puțin câte puțin, cu ajutorul unui mixer.

Crema este gata și tot ce mai aveți de făcut este să montați prăjitura. Puneți cremă peste prima foaie și întindeți bine. Puneți și a doua foaie și procedați la fel până la final. Păstrați cremă și pentru a pune deasupra, peste ultima foaie.

Ornați cu nucă de cocos și lăsați câteva ore la frigider, pentru ca foile să absoarbă cremă și să se înmoaie.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Trufe Oreo cu ciocolată albă

Deserturile simple, fără coacere, care se fac din câteva ingrediente sunt cele mai iubite și mai apreciate. Este și cazul bomboanelor pe...

Sote de ciuperci - cea mai simplă rețetă

Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, sunt delicioase, versatile și pot fi incluse într-o mulțime de rețete și...

Ganache de ciocolată albă

Ganache-ul este cea mai populară cremă de tort, care se face din ingrediente la îndemână, simplă și rapidă. Fie că vorbim...

Negresă - rețetă simplă

Prăjiturile cu ciocolată sau pe bază de cacao sunt greu de refuzat, indiferent că vorbim despre o ocazie specială sau nu. Atunci când...

Clătite americane rețetă

Clătitele americane (sau pancakes) sunt un desert delicios, dar pot foarte bine să țină loc de mic dejun. Sunt hrănitoare și gustoase și,...

Tobă de porc - rețetă tradițională

Toba, caltaboșul, lebărul și cârnații sunt printre preparatele tradiționale de Crăciun care nu lipsesc de pe mesele românilor...

Cheesecake rețetă

Cheesecake-ul, acest desert delicios pe bază de cremă de brânză, a devenit popular în toată lumea. Se poate face sub o mulțime de...

Rețetă colivă

Coliva este un preparat românesc, tradițional, care se pregătește, în general, în scop comemorativ, pentru parastase....

Guacamole - rețetă simplă

Ce poți face atunci când ai 2-3 bucăți de avocado bine coapte? Un delicios sos guacamole, numai bun de servit alături de o porție...

Fasole cu ciolan - rețetă tradițională

Dacă nu mănânci fasole cu ciolan pe 1 Decembrie, nu ești român. Fie că alegi să o prepari acasă sau o mănânci în...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta