Rețeta originală austrică de snițel vienez, explicată pas cu pas ➽ Cum se bate corect carnea ➽ Trucuri pentru cel mai bun șnițel ➽ Garnituri pentru șnițelul vienez

Șnițel vienez - rețeta originală austriacă. Care este secretul ca să-ți iasă perfect

Șnițelul vienez este un preparat clasic al bucătăriei europene.

Așa cum îi spune și numele, rețeta a fost consacrată în Austria, iar apoi a început să fie folosită în toată lumea. Se găsește în meniul oricărui restaurant și poate fi făcut foarte simplu și acasă.

Deși pare o rețetă banală, la lucrurile simple este cel mai ușor să dai greș. Șnițelul vienez este un exemplu foarte bun în acest sens, pentru că toată lumea îl face după propriul stil.

Secretele pentru un șnițel vienez reușit sunt: carnea de calitate și crusta care nu trebuie să fie foarte groasă astfel încât să se dezlipească de carne.

Șnițelul vienez este unul dintre cele mai reprezentative mâncăruri din Austria. Atât de reprezentativ, încât definiția sa este protejată cu înverșunare de legea austriacă.

Trebuie să fie din vițel, pentru că atunci când este făcut din orice alt tip de carne, nu poate fi numit șnițel vienez.

Pentru a-l prepara de la zero, carnea de vițel tăiată subțire este trecută prin făină-ou-pesmet și prăjită, în mod tradițional în untură sau unt clarificat.

Deși este prăjit, ar trebui să fie un fel de mâncare ușor, fraged și delicat.

Acest rezultat se obține dacă urmați câțiva pași:

  • ouăle trebuie bătute bine
  • carnea se taie subțire
  • șnițelul se acoperă cu pesmet (fără a-l presa în carne)
  • prăjirea trebuie să fie făcută în ulei suficient și la o temperatură mare

Originea șnițelului vienez

Deși nu a fost inventat la Viena, escalopul de vițel pane și prăjit a devenit una dintre celebrele embleme ale orașului.

Adevărata origine a șnițelului vienez a devenit o chestiune de dezbatere între istoricii culinari. Un lucru, însă, este absolut sigur: șnițelul vienez este cu adevărat cosmopolit.

Cele mai vechi trasee duc în Spania, unde maurii au acoperit carnea cu pesmet în timpul Evului Mediu.

În mod similar, comunitatea evreiască din Constantinopol consuma un fel de mâncare asemănător, în secolul al XII-lea.

Cum se bate corect carnea pentru șnițel

Pentru a bate curect carnea, puneți feliile de carne între folii de plastic. Folosiți o tigaie grea, cu suprafață plată, pentru a o bate dacă nu aveți un ciocan pentru carne.

Ciocanul pentru carne ar trebui să fie plat, fără denivelări. Denivelările pot sfășia carnea.

Fellile de carne ar trebui să se bată uniform, pe toată suprafața. Dacă feliile tăiate de carne au mai mult de 4-5 mm grosime, atunci carnea trebuie batută până feliile ajung la această dimensiune.

Cum se prepară șnițelul vienez

Preparare 12 minute
Gătire 18 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • carne de vițel/mânzat
  • 2 ouă
  • 2 lingurițe smântână pentru gătit
  • 50 g pesmet
  • 25 g unt
  • ulei pentru prăjit
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Tăiați carnea uniform la 4-5 mm grosime pentru cele mai bune rezultate.

Pentru a bate carnea, puneți feliile de carne între folii de plastic. Folosiți o tigaie grea, cu suprafață plată, pentru a o bate dacă nu aveți un ciocan pentru carne.

Folosiți 3 vase: amestecați făina și sarea în primul vas, ouale bătute în cel de-al doilea, iar pesmetul în al treilea vas.

Într-o tigaie mare, încălziți cel puțin 5mm de ulei la 180°C (durează aproximativ 8 minute).

Cum se trece șnițelul prin pane

Treceți carnea mai întâi prin făină până când suprafața este complet uscată.

Scufundați în ou până când se acoperă întreaga suprafată și lăsați excesul să se scurgă câteva secunde.

Apoi se trece rapid prin pesmet. Nu presați pesmetul în carne, deoarece îl va umezi, iar șnițelul nu va fi crocant. Crusta nu trebuie să se lipească complet de carne, ci să formeze o coajă în jurul șnițelului.

Cum se prăjește șnițelul

Puneți imediat carnea în tigaia cu uleiul încins. Nu aglomerați tigaia, cel mai bine este să gătiți în mai multe tranșe dacă este necesar. Asigurați-vă că, între tranșe, permiteți uleiului să revină la 180°C.

Prăjiți șnițelul timp de 2 - 3 minute pe o parte, până se rumenește. Contrar părerii generale, șnițelul absoarbe mai puțin ulei decât carnea care se lipește de tigaie. De asemenea, pesmetul este posibil să se umfle puțin, iar curățarea tigăii este mai ușoară.

Întoarceți-l pe cealaltă parte și prăjiți încă 2 - 3 minute sau până când ambele părți sunt aurii și carnea are o temperatură internă de 62°C. Scoateți-l din tigaie și lăsați-l pe un prosop de hârtie pentru ca uleiul să se scurgă.

În mod tradițional se servește cu felii de lămâie. Poftă bună!

Trucuri pentru cel mai bun șnițel vienez

Ca în cazul multor rețete simple, calitatea ingredientelor este hotărâtoare atunci când vorbim de preparatul final. Cumpărați carne și ingrediente de cea mai bună calitate.

Chiar dacă feliile de carne sunt tăiate foarte subțire, este important să bateți carnea, mai ales că, prin acest procedeu, se frăgezește.

Nu folosiți ulei vechi, care a mai fost folosit, și urmăriți cu atenție șnițelul pentru a nu se arde.

Deși șnițelul Vienez este cel mai gustos imediat după ce a fost gătit, mulți preferă să-l transforme într-un sandviș. Odată ce se răcește la temperatura camerei, depozitați șnițelul în frigider într-un recipient ermetic. Îl puteți reîncălziți ușor și consuma în trei zile.

Cu ce se servește șnițelul vienez

Șnițelul vienez este aproape întotdeauna servit cu o bucată de lămâie. Garniturile obișnuite includ salată de castraveți și iaurt, salată de cartofi și cartofi prăjiți.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies aproximativ 4 porții. O porție de șnițel vienez are 703 calorii.

  • Calorii

    703kcal

  • Proteine

    32g

  • Carbohidrați

    60g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    4g

  • Grăsimi

    35g

  • Grăsimi saturate

    6g

  • Colesterol

    225mg

  • Sodiu

    690mg

  • Potasiu

    400mg

  • Calciu

    135mg

  • Fier

    5mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Care este diferența dintre șnițel și șnițelul vienez

Șnițel descrie o bucată de carne pane și prăjită și este folosit pentru mai multe feluri de mâncare cu origini germane și austriece. Șnițelul vienez se poate face doar cu vițel.

O variantă populară este făcută cu carne de porc în loc de vițel, deoarece este mai ieftină decât cea de vițel. Pentru a evita confuzia, legea austriacă impune ca șnițelul vienez să fie făcut din vițel. Un șnițel din carne de porc poate fi numit Vienez Schnitzel vom Schwein (Șnițel vienez din carne de porc).

Care este diferența dintre șnițelul parizian și șnițelul vienez

Diferența dintre șnițelul parizian și șnițelul vienez tradițional, este dată de faptul că rețeta urmează pașii făină-ou-făină, în loc de clasicul făină-ou-pesmet.

Variații ale rețetei

Sunt personae care evită consumul de carne de vițel din cauza gustului sau a costurilor. În această rețetă se poate folosi fie carne de pui, fie de porc. Și în acest caz, carnea trebuie tăiată subțire și bătută bine.

Cei care caută o opțiune vegetariană au mai multe variante disponibile, inclusiv seitan (carne vegetală) și tofu.

Pentru o alternativă fără gluten, folosiți pesmet și făină fără gluten. Pesmetul de casă este ușor de făcut din pâine fără gluten. Amidonul de porumb va funcționa și ca înlocuitor de făină și va face șnițelul mai crocant.